"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Οφέλη από τον νέο διαχειριστή του ΟΛΠ προσδοκά ο Δήμος Πειραιά -Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι σήμερα και αύριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ


OLPfebΟφέλη από τον νέο επενδυτή που θα αναλάβει τη διαχείριση του ΟΛΠ προσδοκά ο δήμος Πειραιά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εκτιμά, όπως ανέφερε σήμερα, ότι η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ που υπερψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής, εκτός του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, δεν είχε μόνο αρνητικά αλλά και θετικά αποτελέσματα.

Όπως είπε, μετά την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco, ο Δήμος Πειραιά θα έχει ένα ετήσιο πόρο από τη λειτουργία τού λιμανιού περίπου στα δύο εκατ. ευρώ, ενώ ότι αν τηρηθούν αυτά που γράφονται στη σύμβαση παραχώρησης, προσέθεσε, θα έχουμε επενδύσεις που θα γίνουν και θα συμμετέχει και ο Δήμος Πειραιά.

Περιμένουμε από την Cosco ως κρατική κινεζική εταιρεία αν θα ήθελε μέσα στην πόλη μας, με αφορμή τη λειτουργία του λιμανιού, να δει συνέργειες με τη δημοτική αρχή για ένα ανοιχτό λιμάνι, με ένα λιμάνι που θα έχει κοινή στρατηγική πόλης και οργανισμού, τόνισε ο κ. Μώραλης.

Στο μεταξύ, 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση σήμερα και αύριο πραγματοποιούν οι υπάλληλοι των λιμανιών και οι λιμενεργάτες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ εργαζόμενοι των λιμανιών πραγματοποίησαν σήμερα συμβολικό αποκλεισμό στις πύλες του ΣΕΜΠΟ Πειραιά από τις 7 το πρωί έως στις 2 το μεσημέρι.

Η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών σε κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν «μεθοδεύσεις που συντελούνται στη διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ και σηματοδοτούν την ίδια διαδικασία και για τον ΟΛΘ»
Ανάμεσα στα αιτήματα τους είναι λιμάνια με δημόσιο χαρακτήρα, «θεσμοθετημένες» εργασιακές σχέσεις με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ανάπτυξη λιμανιών με επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης με σταθερές θέσεις εργασίας.
Αύριο οι υπάλληλοι των λιμανιών και οι λιμενεργάτες θα πραγματοποιήσουν πανλιμενική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 το πρωί και πορεία στη Βουλή.
Εκεί αντιπροσωπεία της ΟΜΥΛΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των φορέων του Πειραιά και Θεσσαλονίκης κατά της ιδιωτικοποίησης

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πέντε αποφάσεις του, απέρριψε ως απαράδεκτες, για τυπικούς λόγους, τις σχετικές αιτήσεις φορέων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) του έτους 2014 για τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών για την απόκτηση των μετοχών των εταιρειών ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κατά του ΤΑΙΠΕΔ οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του Δημοσίου.

Όπως είναι γνωστό, το ΤΑΙΠΕΔ, έχει εγκρίνει τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση του 74,1% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και του 74,2% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ και την εν συνεχεία σύναψη συμβάσεων πώλησης των μετοχών στους επενδυτές που θα επιλεγούν από τη διαδικασία των διαγωνισμών.

Το ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Δημοσθένη Πετρούλια και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο, με τις υπ΄ αριθμ. 506 έως 510/2016 αποφάσεις του απέρριψε όλες τις προσφυγές των φορέων για τρεις τυπικούς λόγους, χωρίς να εξεταστούν τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα που έθεταν οι φορείς του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, οι δικαστές απέρριψαν τις προσφυγές ως εκπρόθεσμες, ενώ αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ (δηλαδή, να ζητηθεί η ακύρωση) η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς η πρόσκληση αυτή, «δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως υποκειμένης στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».
Ακόμη, το ΣτΕ αναφέρει ότι οι φορείς εφόσον δεν ενδιαφέρονται να συνάψουν οι ίδιοι με το ΤΑΙΠΕΔ συμβάσεις πρέπει να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια και όχι στο ΣτΕ, σύμφωνα με το νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.πηγη

Σχολιάστε