"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Το Καστελλόριζο εκπέμπει SOS


KASTELOPROSFYGESΤο ότι το Καστελλόριζο είθισται να αφήνεται έρμαιο της μοίρας του δεν αποτελεί είδηση. Τώρα μπαίνει για τα καλά στο χάρτη του προσφυγικού. Διότι από τα μέσα του φθινοπώρου και μετά αυξάνονται διαρκώς οι προσφυγικές ροές προς το ακριτικό νησί.

Το nooz.gr επικοινώνησε με μόνιμους κατοίκους του Καστελλόριζου, οι οποίοι επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Μας ενημέρωσαν ότι το πρόβλημα εντείνεται και πως αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση δεν αποκλείεται να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στο Καστελλόριζο διαμένουν μόνιμα 250 άνθρωποι, συν η στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται στο νησί.

Από το τέλος του Αυγούστου άρχισε η προσφυγική ροή προς εκεί. Αρχικώς αφορούσε σε μικρές ομάδες, των 15- 20 ατόμων.

Αυτό, ωστόσο, κλιμακώθηκε και στη διάρκεια του Οκτωβρίου ο αριθμός ανήλθε σε 600, ενώ το Νοέμβριο ξεπέρασε τους 1.600.

Η αύξηση είχε γεωμετρική πρόοδο και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δουλέμποροι έκριναν ότι το Καστελλόριζο είναι μία ιδανική οδός για τη διακίνηση των προσφυγικών ροών, δοθέντος ότι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχει αυξηθεί ο θαλάσσιος έλεγχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του nooz, την περασμένη Τρίτη (16/2) έφτασαν στο ακριτικό νησί περίπου 100 άνθρωποι, την Τετάρτη (17/2) περισσότεροι από 200, ενώ την Πέμπτη (18/2) περίπου 300.

Οι κάτοικοι του Καστελλορίζου είναι φιλόξενοι και δεν διακρίνονται από ξενοφοβικά αισθήματα, ωστόσο ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα: Για τη στέγαση των προσφύγων/ μεταναστών, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και για την επάρκεια σε νερό στο νησί.

Ο δήμος Καστελλοριζιών εδώ και μερικούς μήνες έχει παραχωρήσει τη μια και μοναδική αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων προκειμένου εκεί να φιλοξενούνται οικογένειες και ηλικιωμένοι. Επίσης, τέσσερα μικρά δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία είχαν κατασκευαστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι ζήτημα αν μπορούν να χωρέσουν μετά βίας 80 άνθρωποι. Κάποιοι πρόσφυγες, δε, επιλέγουν να διαμένουν και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Παράλληλα, στο Καστελλόριζο υπάρχει ιατρείο με μόνο δυο αγροτικούς γιατρούς, ενώ φαρμακείο δεν υπάρχει και μόνο ένας οπλίτης φαρμακοποιός εξυπηρετεί σε συνεργασία με φαρμακεία της Ρόδου για την εκτέλεση των συνταγών.

Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στο νησί υπάρχει ανεπάρκεια σε νερό. Υπάρχει μια μονάδα αφαλάτωσης, η οποία κατά καιρούς υπολειτουργεί λόγω τεχνικών προβλημάτων και συμπληρώνεται το νερό με υδροφόρα σκάφη (μια-δυο φορές τον μήνα) ανάλογα με τις ανάγκες.

Το πλοίο δεν έχει να πάει από την περασμένη Παρασκευή, καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο της Δευτέρας.

Το Καστελλόριζο εκπέμπει σήμα κινδύνου καθώς η κατάσταση γίνεται οριακή.

Την προσεχή Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εντοπιστεί κάποιος χώρος για να μπουν αντίσκηνα, σε προσωρινή βάση. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s