"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Επταήμερο κόλαση: ευρωπαϊκή λύση ή η Ελλάδα στο γκρεμό Σε έναν απέραντο πρόχειρο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών μετατρέπεται ώρα με την ώρα η χώρα. Ολα θα κριθούν στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα.


idomenoi1‘Ωρα με την ώρα ολόκληρη η χώρα μετατρέπεται πια σε ένα « πρόχειρο» καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που μπαίνουν και δεν βγαίνουν από τη χώρα «τινάζει» στον αέρα το όποιο σχέδιο οργανωμένης φιλοξενίας.

Η εικόνα του χαμογελαστού Αλέξη Τσίπρα να κατευθύνεται δια μέσω του Εθνικού Κήπου στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από την συνήθη σύσκεψη της Δευτέρας στη Βουλή δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις εικόνες από την Ειδομένη, την πλατεία Βικτωρίας, το λιμάνι του Πειραιά,το Ελληνικό και το Σχιστό.

Περισσότερες από 30.000 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με την αστυνομία βρίσκονται στην Ελλάδα όπου αναμένονται τις προσεχείς ημέρες χιλιάδες ακόμη, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προσδιορίσει ακριβές νούμερο.

Ο στρατός στήνει παντού καταυλισμούς ενώ η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη ζήτησε από τους δημάρχους, περιφερειάρχες και εκκλησία να καταγράψουν και να προετοιμάσουν κάθε διαθέσιμο χώρο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας θεωρεί πάντως ότι τις επόμενες μέρες η κατάσταση θα γίνει διαχειρίσιμη

Την Παρασκευή η σύσκεψη των αρχηγών για το προσφυγικό

Το πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο εσωτερικό και πως η χώρα θα διεκδικήσει μια ευρωπαϊκή λύση στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις 7 Μαρτίου ,θα τεθούν στο τραπέζι του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να φύγει από το Προεδρικό Μέγαρο με μια ομόφωνη απόφαση,ει δυνατόν με τις υπογραφές των άλλων αρχηγών με την οποία θα εμφανιστεί στη σύνοδο Ε.Ε – Τουρκίας απειλώντας ακόμη και με βέτο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως μετά από σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσης για το προσφυγικό ανέφερε πως η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης και εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί πως δεν θα συναινέσει σε μονομερείς και επικίνδυνες επιλογές.

«Δεν θα επιτρέψουμε ολέθρια λάθη στο προσφυγικό» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας να μην γίνουν βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές.

Με την ανθρωπιστική κρίση και το βέτο ως όπλο στη Σύνοδο ο Τσίπρας

Στη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δυο στόχους: να υπάρξει απόφαση για υποχρεωτική ποσόστωση των προσφύγων στις χώρες μέλη και να «πιεστεί» η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία για την ανάσχεση των ροών προς την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας πηγαίνει με «όπλο» τις εικόνες αθλιότητας που σιγά σιγά δημιουργούνται στην Ελλάδα και τον κίνδυνο εκτεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης και την απειλή του βέτο.

Οπως έχει ήδη διαμηνύσει προς κάθε πλευρά, εάν δεν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα τόσο από την Τουρκία, όσο και από τις χώρες της Ε Ε για αναλογική κατανομή των προσφύγων, τότε η Ελλάδα θα εμποδίζει κάθε απόφαση που απαιτεί ομοφωνία: από τις χρηματοδοτήσεις μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, μέχρι και μείζονος σημασίας θέματα.

Εκτός από το «όπλο» του βέτο – που απευθύνεται κυρίως στην Αυστρία και τις σκληρές «χώρες του Βίσενγκραντ» που προσδοκούν πολλά από τα κοινοτικά κονδύλια- η κυβέρνηση στέλνει άλλο ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, ότι «τα βόρεια και δυτικά σύνορα της χώρας έχουν μήκος 1.000 χιλιομέτρων».

Επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να καταστήσει σαφές πως η Ειδομένη δεν είναι η μόνη «πύλη εισόδου» στην Ευρώπη, καθώς οι μετανάστες προκειμένου να μην μείνουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με τα Σκόπια, θα αναζητήσουν άλλες διόδους.

Το Μαξίμου εκπονεί και ακραία σενάρια να μεταφέρει πρόσφυγες στην Ιταλία

Η κατάσταση προκαλεί απόγνωση στην κυβέρνηση που συζητά κάθε είδους λύση όπως πχ μια συμφωνία με την Ιταλία προκειμένου να μεταφερθούν ακτοπλοϊκώς πρόσφυγες από την Ηγουμενίτσα, την Πάτρα ακόμα και τον Πειραιά προς την Τεργέστη και από κει να μεταφερθούν στα Ιταλοαϋστριακά σύνορα.

Οι εισηγητές της πρότασης υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει διέξοδος για τις προσφυγικές ροές προς την κεντρική Ευρώπη και κυρίως προς την Αυστρία η οποία δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορά της λόγω της συνθήκης Σένγκεν.

Κλειδί για μία τέτοια εξέλιξη είναι η στάση της ιταλικής κυβέρνησης που θα κινδυνεύσει να εγκλωβιστούν μετανάστες και πρόσφυγες στο εσωτερικό της εάν η Αυστρία αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της.

Παράλληλα στην κυβέρνηση εκφράζονται φόβοι σε αυτήν την περίπτωση εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της ιταλικής κυβέρνησης ή της Ε.Ε. κατά την διάρκεια της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να τεθεί σε …«πολιτική» καραντίνα και να θέσει υπό αμφισβήτηση τις συμμαχίες που έχει διαμορφώσει με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s