"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

SOS κυβέρνησης προς ΟΤΑ: Γνωστοποιήστε άμεσα κάθε χώρο που θα μπορούσε να γίνει hotspot


Οι εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, στο επίκεντρο έκτακτης συνάντησης της ηγεσίας ΥΠΕΣΔΑ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών παρουσία του υπουργού Παναγιώτη Κουρουπλή, του Αναπλ. υπουργού   Ιωάννη Μουζάλα, του Αναπλ. Υπουργού Νικολάου Τόσκα του προέδρου της ΕΜΠΕ Κώστα Αγοραστού και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ Β

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, στο επίκεντρο έκτακτης συνάντησης της ηγεσίας ΥΠΕΣΔΑ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών παρουσία του υπουργού Παναγιώτη Κουρουπλή, του Αναπλ. υπουργού Ιωάννη Μουζάλα, του Αναπλ. Υπουργού Νικολάου Τόσκα του προέδρου της ΕΜΠΕ Κώστα Αγοραστού και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ Β

Θα συσταθεί επιτροπή για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού με τη συμμετοχή Αστυνομίας, Λιμενικού, Στρατού, Υγείας – Πρόνοιας και Πολιτικής Προστασίας. «Σύντομα διαχειρίσιμη η κατάσταση» δηλώνουν Κουρουμπλής και Μουζάλας σε μία προσπάθεια να φανούν καθησυχαστικοί

Την άμεση συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησε η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να βρεθούν το ταχύτερο δυνατόν χώροι που θα φιλοξενήσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα αλλά και τους χιλιάδες άλλους που αναμένεται να φθάσουν τις επόμενες ημέρες.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζήτησαν, συγκεκριμένα, από τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ, να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και που προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ. Κατά προτίμηση οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών – Ειδομένης.

Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία επιτροπής που θα διαχειριστεί το προσφυγικό και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Στρατό, την Υγεία και Πρόνοια και την Πολιτική Προστασία.

Οι κύριοι Κουρουμπλής και Μουζάλας εκτίμησαν πάντως ότι σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

http://www.skai.gr/TWAgoraInArticle.html?id=5556969

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του προβλήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν από κοινού, η κυβέρνηση, τα κόμματα της Βουλής, καθώς και οι εκπρόσωποι των δήμων και των περιφερειών. Ζήτησε επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών να προσδιορίσει και να χαρτογραφήσει τις ανάγκες που θα υπάρξουν για τη δημιουργία προσωρινών σημείων φιλοξενίας από τον Πειραιά μέχρι και την Ειδομένη.

Επιπλέον έθεσε το θέμα της εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τους δήμους, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν.

Ανέφερε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Τετάρτη και ζήτησε να εκπροσωπηθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τον χρόνο παραμονής των προσφύγων – μεταναστών στα σημεία προσωρινής φιλοξενίας, τον ανώτατο αριθμό που θα φιλοξενηθούν σε κάθε ένα σημείο και τις ανάγκες ανά περιοχή.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε άλλωστε στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων για φάρμακα και έκανε έκκληση σε όσους έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, είτε με φάρμακα, είτε με χρήματα.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν.Ξυδάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφας, ο γγ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Β. Παπαδόπουλος, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ.Πουλάκης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κώστας Δήμτσας ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Ηρακλής Γκότσης και αρκετοί εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων.
πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s