"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν για τρία χρόνια στην Ελλάδα «


IDOMENHmarΣε χώρα εγκατάστασης προσφύγων μετατράπηκε η Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τα μέλη της ΚΕΔΕ.

Μουζάλας: «Έως 70.000 πρόσφυγες θα παραμείνουν για τρία χρόνια στην Ελλάδα»Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα, από χώρα τράνζιτ μετατρέπεται σε χώρα παραμονής προσθέτοντας ότι έως 70.000 πρόσφυγες αναμένεται να παραμείνουν έως και τρία χρόνια στη χώρα
«Θα πρέπει να θεωρούμε το σύνορο της Ειδομένης κλειστό. Προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες. Για ένα χρονικό διάστημα, κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα.

Σε πρώτο χρόνο, θα φροντίσουμε για την πρόχειρη φιλοξενία τους και σε δεύτερο χρόνο, θα φροντίσουμε για καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και για την μεταφορά σε κλειστούς χώρους όσων δεν δικαιούνται άσυλο και θα επιστραφούν στις χώρες τους».

Ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι αφού μετά από τόσες παρεμβάσεις προς τα Σκόπια – από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ως τον πάπα Φραγκίσκο – η πΓΔΜ δεν αποφάσισε να ανοίξει το σύνορο στην Ειδομένη, δεν μπορούμε παρά να το θεωρούμε κλειστό.

Κατέστησε σαφές ότι όλοι οι δήμαρχοι οφείλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της φιλοξενίας των προσφύγων.

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους, δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν στην προσπάθεια φιλοξενίας των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, είπε ότι κατά τη συνάντηση, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι όσο τα σύνορα είναι κλειστά και μέχρι να λειτουργήσει από πλευράς Ε.Ε. ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι οι Δήμοι δεν θα ανεχθούν ξανά αιφνιδιασμούς, αλλά είναι έτοιμοι να βοηθήσουν γιατί το πρόβλημα είναι πάνω από όλα ανθρωπιστικό.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από την κυβέρνηση:

– Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχει πέραν της κυβέρνησης, η Αυτοδιοίκηση και όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

– Γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η φιλοξενία, πόσο θα κοστίσει αυτό το εγχείρημα και ποιος θα αναλάβει να πληρώσει το κόστος αυτό. Εφόσον οι Δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας, πρέπει να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν και τα χρήματα, απευθείας, χωρίς μεσάζοντες.

– Προστασία των τοπικών κοινωνιών από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών.

Ο κ. Πατούλης μετέφερε την άποψη του κ. Μουζάλα ότι όσο τα σύνορα είναι κλειστά και μέχρι να λειτουργήσει από πλευράς Ε.Ε. ο μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων, για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν στην Ελλάδα και πρέπει να τύχουν φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους.

«Θα υπάρχει μόνο ένα hotspot κι αυτό θα λέγεται Ελλάδα»

Στο μεταξύ, την Τετάρτη υπήρξε νέα πρόκληση από τις χώρες του Βίσεγκραντ με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο να μιλά για ανάγκη να «θυσιαστεί» η Ελλάδα.

«Φτάσαμε στη στιγμή που η Ελλάδα θα πρέπει να θυσιαστεί για το καλό της Ε.Ε.» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hospodarske noviny και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Τσίπρα, θα υπάρχει μόνο ένα hotspot και θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας επιτίθεται στην Ελλάδα. Πριν από περίπου δέκα ημέρες είχε θέσει θέμα εξόδου της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Διαβάστε επίσης:

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s