"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / Εγκληματικότητα / ΘΕΣΜΟΙ

Σύγκρουση με τους δανειστές για τις επικουρικές


βελκουλεσκου-600x300Σοβαρή διάσταση απόψεων διαπιστώνει ο υπουργός Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών και με τα «μέτωπα» του ασφαλιστικού να παραμένουν ανοιχτά. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων με τους δανειστές στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, η οποία φτάνει «στα άκρα».

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη» δήλωσε πάντως Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη.

«Αδιαπραγμάτευτα τα 384 ευρώ»

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί, όταν κλείσουν τα υπόλοιπα. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για το συγκεκριμένο θέμα «η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ βρίσκονται στα δύο άκρα της διαπραγμάτευσης».

Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα».

Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε», ανέφερε, «με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης»΄.

«Εσωτερικές διορθώσεις στην αρχιτεκτονική μας, που να μην καταλήγουν στο να επιβαρύνουν αυτούς που είναι πιο αδύναμοι, είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε», είπε.

«Χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης»

Βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών, οι θεσμοί αντιδρούν στο γεγονός ότι το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού προβλέπει αναλογικά χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν κλείσει πάνω από 25 έτη ασφάλισης, σε σχέση με εκείνους που έχουν κάτω από 25 χρόνια ασφάλισης.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ πρέπει να δίδεται σε όποιον έχει κλείσει 20 χρόνια ασφάλισης και όχι 15, όπως προτείνει δηλαδή το υπουργείο Εργασίας, ενώ δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ακόμα κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών όσον αφορά τον τρόπο επαναϋπολογισμού των συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα ξεκινήσει η μείωση της «προσωπικής διαφοράς».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, οι θεσμοί ζητούν περισσότερα στοιχεία για τις εκπτώσεις στην εισφορά 20%, ενώ επιμένουν αποκλειστικά στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων και όχι στην αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα των 600 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης. Κάτι τέτοιο θα έφερνε «τσεκούρι» δαπανών 25% για τις επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Ο «οδικός χάρτης» της διαπραγμάτευσης

Στην προηγούμενη συνάντηση με τους θεσμούς είχε τεθεί ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες:

♦ αρχιτεκτονική του συστήματος -ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης

♦ αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι’ αυτές τις ομάδες

♦ επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς

♦ επικουρικές συντάξεις.

Στο τελευταίο «αγκάθι», των επικουρικών συντάξεων, οι δανειστές απαιτούν άμεση περικοπή τους κόντρα σε κάθε αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης την οποία προτείνει η ελληνική πλευρά.

Αναβλήθηκε για αύριο η συνάντηση με τον Τσακαλώτο

Εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο αναβλήθηκε για αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Χθες οι δύο πλευρές εξέτασαν το ζήτημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές.

Όμως, όταν ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s