"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΘΕΣΜΟΙ

Σύγκλιση για τους αγρότες, «αγκάθι» το αφορολόγητο


TSAKALOTOSEPTΜικρή διάρκεια είχε η συνάντηση της Κυριακής μεταξύ των αξιωματούχων του υπουργού Οικονομικών και των εκπροσώπων των δανειστών, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφάνηκε σύγκλιση απόψεων στο αγροτικό ζήτημα, στους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης και στο θέμα των ενοικίων. Αντίθετα, ανοιχτό παρέμεινε το ζήτημα του αφορολόγητου ορίου, όπως και ο τρόπος εφαρμογής των υψηλών συντελεστών στη φορολογική κλίμακα.

Πιο συγκεκριμένα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε αισιοδοξία ότι δεν θα τροποποιηθούν οι συντελεστές φορολόγησης των αγροτών (και να αυξηθούν στο 20% και 26% από το 13% που είναι σήμερα).

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των Θεσμών φέρεται να συμφώνησαν στο να υπάρξει ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ υπήρξε σύγκλιση και για την εισφορά αλληλεγγύης, με τον ανώτατο συντελεστή να διαμορφώνεται στο 10%.

Και για τα ενοίκια υπήρξε σύγκλιση, με τους δανειστές να υιοθετούν τις κυβερνητικές προτάσεις για τροποποίηση των συντελεστών (από 11% σε 15% για ενοίκια ως 12.000 ευρώ – από 33% σε 35% για τα ενοίκια ως 45.000 ευρώ – με ανώτατο συντελεστή το 40% για ενοίκια άνω των 45.000 ευρώ).

Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει το αφορολόγητο όριο. Οι δανειστές ζητούν τη δραστική μείωσή του, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100-200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

Επίσης, φέρεται να υπάρχει διχογνωμία για το σημείο που θα εφαρμοστούν οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές (η κυβέρνηση ζητά να εφαρμοστούν για τα εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω – αντίθετα, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα).

Κυβέρνηση και δανειστές φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις συζητήσεις από την ερχόμενη Τρίτη και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου – όπως εκτίμησε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου.

Παραμένουν οι αποστάσεις στο ασφαλιστικό

Σημαντικές είναι αποκλείσεις των δύο πλευρών στο «μέτωπο» του ασφαλιστικού, καθώς διαπιστώθηκαν διαφωνίες για το ύψος και τους δικαιούχους της εθνικής σύνταξης, όπως και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, «η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη». Ο ίδιος δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων με τους δανειστές στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, η οποία φτάνει «στα άκρα». Ανησυχητικό φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ζήτημα των επικουρικών συντάξεων παραπέμφθηκε να συζητηθεί αργότερα.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα».

Σκληραίνουν τη στάση για τα «κόκκινα δάνεια»

Επί τάπητος θα τεθεί την Τρίτη το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και τα κριτήρια για την πώληση σε ξένα funds, ενώ μεγάλη παραμένει απόσταση για τις «ευαίσθητες» κατηγορίες.

Η ελληνική πρόταση ήθελε το δύσκολο αυτό θέμα να κριθεί σε δεύτερη φάση, προς τον Ιούνιο, αλλά δεν έγινε αποδεκτή από τους δανειστές, που εμμένουν στη θέση τους να αντιμετωπιστεί «εδώ και τώρα» και με τρόπο που θα οδηγεί σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.

H κυβέρνηση επιμένει στην αρχική της θέση να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s