"Greek National Pride" blog / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Βοήθεια σε 3 μέτωπα ζήτησε ο Τσίπρας από τη Μέρκελ -ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ


MERKOTSIPRASΤις «γέφυρες» επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους για τον αποτελεσματικό συντονισμό του Προσφυγικού στο ελληνικό έδαφος, με την καθ’ οδόν «αποστολή» εξειδικευμένου προσωπικού που θα ενισχύσει το αρμόδιο υπουργείο και κυρίως τις υπηρεσίες ασύλου, συνδέει αυτές τις ώρες η κυβέρνηση.Ο Αλέξης Τσίπρας, που ξεκίνησε χθες τον νέο μαραθώνιο τηλεφωνικών επικοινωνιών μιλώντας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ (και πριν πληροφορηθούν το τραγικό νέο στις Βρυξέλλες) εξήγησε για άλλη μια φορά ότι το άλφα και το ωμέγα για την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ είναι η Τουρκία να καταφέρει με συγκεκριμένες ενέργειες να μειώσει τις προσφυγικές ροές από τα παράλιά της προς τα ελληνικά νησιά. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό που συζήτησαν αναλυτικά ο Ελληνας πρωθυπουργός και η κυρία Μέρκελ.

Στο τηλεφωνικό τετ α τετ εθίγη από τον κ. Τσίπρα το ζήτημα να σταλεί άμεσα από την πλευρά της Γερμανίας προσωπικό και γενικώς τεχνική βοήθεια για να μπορέσει η Ελλάδα να σηκώσει αυτό το τιτάνιο βάρος διατηρώντας σε ισχύ το ανθρωπιστικό σχέδιο. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη για πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη του ΝΑΤΟ, με εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

«Η κυβέρνηση εργάζεται για την άμεση υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, ανακοινώνοντας ότι αύριο θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό για πρώτη φορά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής για να εγκρίνει το προς σύνταξη νομοσχέδιο, τις απαραίτητες νομικές προβλέψεις και τις διαδικασίες ελέγχου των χρονοδιαγραμμάτων.

Το σχέδιο
Οπως έγραψε χθες το «Εθνος», η άμεση εκκίνηση του σχεδίου απαιτεί ή την κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή νομοσχεδίου καθώς και διάφορες υπουργικές αποφάσεις. Με Προεδρικά Διατάγματα θα δρομολογηθούν αλλαγές π.χ. στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εφόσον αυτονομηθεί από το Εσωτερικών και ο Γιάννης Μουζάλας αναλάβει επικεφαλής μιας πυραμίδας με δύο Γενικές Γραμματείες για την υποδοχή προσφύγων και την παροχή ασύλου.

«Δύο Γενικές Γραμματείες σημαίνει αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων, διότι ειδικά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν ένα υπουργείο που δεν είχε την υποδομή για να μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιες συνθήκες και θα πρέπει η λειτουργία του να ενισχυθεί με κάθε τρόπο. Ετσι έχουμε αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με βάση τις ανάγκες που διαμορφώνονται για την υλοποίηση της συμφωνίας – οι νομικοί είναι αυτοί που θα καθορίσουν ποια ακριβώς μορφή θα χρειαστεί.

Αναβάθμιση
Θέλουμε γρήγορα αναβάθμιση, που να μη δημιουργεί όμως πρόβλημα στους υπάρχοντες υπαλλήλους και να μη δημιουργούνται γραφειοκρατικές καθυστερήσεις», επεσήμανε η κυρία Γεροβασίλη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την Τουρκία δεν υπάρχει ανάγκη κάποιας νομοθέτησης.

«Δεν θα νομοθετήσουμε για την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα. Δεν υπάρχει μέσα στο πλαίσιο. Οι πρόσφυγες θα εξετάζονται κατά περίπτωση και όχι ομαδικά. Κατά περίπτωση θα κρίνεται και εάν είναι ασφαλές για το συγκεκριμένο άτομο να επιστρέψει, να προωθηθεί σε άλλη χώρα», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, λέγοντας ότι κάθε παράτυπος μετανάστης που μπαίνει στη χώρα μας θα επιστρέφεται στην Τουρκία με βάση τη συμφωνία.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s