Συνεχίζεται η έντονη κινητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου αφενός να ανταποκριθεί στη συμφωνία που έχει αποφασιστεί στις Βρυξέλλες, αφετέρου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν αναφορικά με τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε σήμερα (Πέμπτη) το κυβερνητικό συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το οποίο -όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τη Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γιώργος Κυρίτσης– τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απορρέουν από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, όπως και γενικότερα ζητήματα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Όπως τόνισε ο κ. Κυρίτσης, η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος θα κινηθεί τόσο εντός της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, όσο και εντός του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη, νομοσχέδιο που θα διευθετεί (νομικά) τα ζητήματα υλοποίησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι προχωρά η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα και τις επιμέρους δομές. Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Επιπλέον 30.000 θέσεις φιλοξενίας
Η κυβέρνηση προχωρά και στην ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής: αρχικά, με την αναβάθμιση της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, σε Γενική Γραμματεία.
Όπως υπογραμμίζεται είναι ήδη έτοιμα τα σχέδια για τη διαδικασία επανεισδοχής, ενώ στο κυβερνητικό συμβούλιο παρουσιάστηκε το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία εντός 20 ημερών, επιπλέον 30.000 θέσεων φιλοξενίας.
Όσο για την Ειδομένη, η κυβέρνηση θεωρεί ως προτεραιότητα την ανακούφιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των προσφύγων και διάθεση μεταφορικών μέσων για μετακίνηση σε σε δομές φιλοξενίας. ΌΠως ανακοινώθηκε, η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς από την αρχή της επόμενης εβδομάδας σε συνδυασμό με τις νέες θέσεις φιλοξενίας που δημιουργούνται.
Σημειώνεται πως -σύμφωνα με πηγές του συντονιστικού οργάνου- δεν θα επιστρέφεται στην Τουρκία όποιος πάρει άσυλο στην Ελλάδα, ενώ η εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα γίνεται με εξειδικευμένο και δίκαιο τρόπο.
Στους 48.795 οι πρόσφυγες
Σύμφωνα με το συντονιστικό όργανο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 48.795. Στα νησιά παραμένουν 3.924 άτομα και δεν υπήρξε καμία νέα άφιξη το τελευταίο 24ωρο.
Στην Αττική φιλοξενούνται 13.364 πρόσφυγες με την πλειοψηφία να βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά (4.770). Οι πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα είναι 2.984 και στη βόρεια Ελλάδα 28.523.
Δείτε ΕΔΩ την πρόσφατη συνοπτική κατάσταση για τις προσφυγικές ροές. πηγη