"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το προσφυγικό -Φωτογραφίες.


mouzalsΤην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε σήμερα (Πέμπτη) ο Γιάννης Μουζάλας σχετικά με το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και αφορά στη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά πολύ σοβαρά ζητήματα σε σχέση, όχι μόνο με το νομικό πλαίσιο που καλείται να θεσπίσει η Ελλάδα για να υπηρετήσει τη συμφωνία, αλλά κυρίως με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί ο νόμος στην πράξη.

Ούτε στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα αναγνωρίζεται νομικά η Τουρκία ως «ασφαλής τρίτη χώρα», ενώ μένει ανοιχτό το ζήτημα της εφαρμογής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα, ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Γιάννη Μουζάλα έγινε ευρύτερη συζήτηση και τέθηκαν ερωτήματα από βουλευτές.

Στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί, όπως μεταξύ άλλων για το πώς θα διατηρηθούν οι προσφυγικές ροές σε χαμηλά επίπεδα, και σχετικά με τη διαδικασία με το άσυλο που διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, έγιναν ερωτήσεις διαδικαστικού χαρακτήρα επειδή τα χρονικά περιθώρια συζήτησης ήταν στενά, λόγω έναρξης της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Έτσι η συζήτηση περιορίστηκε κυρίως στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο δεν συνδέεται ευθέως με την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Επίσης, τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τον καλύτερο συντονισμό και την επιτάχυνση της διαδικασίας αποσυμφόρησης, τόσο στα νησιά -όπου οι ροές φαίνεται να κάμπτονται- όσο και στην ηπειρωτική χώρα προκειμένου να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων.

Πρόσφυγες στον ΠειραιάΠρόσφυγες στον Πειραιά | AP Photo/Thanassis Stavrakis

Κομισιόν: 500 θα επιστρέψουν στην Τουρκία

Tη Δευτέρα αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου 500 μετανάστες στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, σύμφωνα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος παραμένει στις 4 Απριλίου να ξεκινήσει το σχήμα της «ένας προς έναν» ανταλλαγής προσφύγων-μεταναστών μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε η Νατάσα Μπερτό από τις Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η επιστροφή των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές και μπορούν να λάβουν προστασία στην Τουρκία και παράλληλα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ.

Η ίδια απέφυγε να παρουσιάσει τις πρακτικές λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης και ανέφερε, πάντως, ότι προς αυτό το σκοπό, οι ελληνικές και οι τουρκικές Αρχές, μαζί με τη βοήθεια του Ευρωπαίου συντονιστή για το προσφυγικό, Μάρτιν Φερβέι, εργάζονται στενά, ενώ παράλληλα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Μ. Φερβέι θα μεταβούν στις 3 Απριλίου στην Άγκυρα.

Όσον αφορά τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιτραπεί η επιστροφή στην Τουρκία αιτούντων ασυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αναμένεται να τις υιοθετήσει τις επόμενες ημέρες.

Αλέξης ΤσίπραςAP Photo/Petros Giannakouris

«Ανάγκη οι πρόσφυγες σε Ειδομένη και Πειραιά να εμπιστευτούν την Ελλάδα»

Την ανάγκη οι πρόσφυγες σε Ειδομένη και Πειραιά να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας, συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας και η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάντια Μουράντ Μπαζί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αναρτήσεις του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι συνάντησε τη Νάντια Μουράντ Μπαζί και της εξέφρασε το θαυμασμό του για τη δύναμη της και τον αγώνα που διεξάγει.

Σημειώνει επίσης ότι «ο πόλεμος και ο θρησκευτικός φανατισμός, καταστρέφουν τις κοινωνικές δομές στη Συρία και ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά».

Η κ. Μπαζί σε αναρτήσεις της ανέφερε ότι με τον κ. Τσίπρα συζήτησαν «για την προσφυγική κρίση και τους νέους κανονισμούς της ΕΕ».

Τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να στηρίξουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα παρέχοντας άμεσα στέγη, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

AP Photo/Darko Vojinovic

Αγρότης όργωσε δίπλα σε σκηνές προσφύγων στην Ειδομένη

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, όταν αγρότης – ιδιοκτήτης των χωραφιών όπου έχουν στήσει τις σκηνές τους οι πρόσφυγες, άρχισε να οργώνει με τρακτέρ ανάμεσα από τις σκηνές.

Αμέσως επενέβη η αστυνομία και τον σταμάτησε, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή προσφύγων, ενηλίκων και παιδιών, που ήταν εκείνη τη στιγμή στο σημείο.

«Περίμενα αρκετό καιρό. Καταλαβαίνω τον κόσμο που είναι εδώ, αλλά πρέπει κι εγώ να ζήσω» είπε ο ίδιος, επειδή τα 72 στρεμμάτα του βρίσκονται περιμετρικά του καταυλισμού.

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι θα δώσει διορία μερικές μέρες, προειδοποιώντας ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα, το Σάββατο το πρωί αγρότες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s