"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Το μαρτύριο στον «Γολγοθά» και μετά …ανασχηματισμός


MAXIMOY

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην βουλή δεν ήταν ένα τόσο ευχάριστο διάλειμμα για την κυβέρνηση όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί από το Μαξίμου. Αντιθέτως ήταν η προαναγγελία των σκληρών πολιτικών συγκρούσεων που θα ακολουθήσουν στο μέλλον καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλούς… Γολγοθάδες.

Παρά το γεγονός ότι οι επιτελείς του πρωθυπουργού παρουσίασαν τη συζήτηση ως καταφανή νίκη του Αλέξη Τσίπρα, είναι εμφανές ότι η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και η επιθετική στάση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς προς την κυβέρνηση,προβληματίζουν το Μαξίμου που περιορίζεται στην συμμαχία του με τον Π. Καμμένο.

Η προτροπή «παραιτηθείτε» του Κ. Μητσοτάκη που ισοδυναμεί με τον προθάλαμο του αιτήματος εκλογών βοηθάει το Μαξίμου ως προς την πίεση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από δύσκολα θέματα και νομοθετήματα.

Προσφυγικό: Διαφωνούν οι 53+ χωρίς να καταψηφίζουν

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας θα αποτελέσει το πρώτο κρας τέστ στην κυβέρνηση καθώς βουλευτές που ανήκουν στην τάση των 53+ όπως η Β. Κατριβάνου, η Αν. Καββαδία και ο Χ Καραγιαννίδης έχουν εκφράσει διαφωνίες μαζί με τους συντρόφους τους στην Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ για τα κέντρα κράτησης στα νησιά, την επανεισδοχή προσφύγων στην Τουρκία καθώς και σε άλλα σημεία της συμφωνίας Ε.Ε. Τουρκίας.

Ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ενημέρωσε το απόγευμα την Κ.Ο. του κόμματος για το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Παρασκευή, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και να αρθούν οι επιφυλάξεις των διαφωνούντων βουλευτών.

Θέμα καταψήφισης του νομοσχεδίου δεν ετέθη από τους βουλευτές της ομάδας των «53» που δημοσιοποίησε πάντως μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση στην οποία καταγράφουν τη διαφωνία τους στη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας. Αν και πολλά από τα προβλεπόμενα σ αυτή περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που καλούνται να ψηφίσουν.

Στο ίδιο κλίμα, στη Βουλή, τόσο η Τασία Χριστοδουλοπούλου, όσο και η Βασιλική Κατριβάνου (μέλη της τάσης των 53) αποδόμησαν άρθρα του νομοσχεδίου.

Η προκάτοχος του Γιάννη Μουζάλα εξέφρασε την αμφιβολία της για το κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν έγκαιρα προβλέψεις για τους πρόσφυγες , ενώ μίλησε και για ενδεχόμενο καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.

Όσο για την κυρία Κατριβάνου έθεσε στο στόχαστρο της τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Επέμεινε επί της ουσίας στο μη διαχωρισμό των αλλοδαπών σε πρόσφυγες και μετανάστες διαφωνώντας πλήρως με την κυβερνητική πολιτική ανάδειξης της Τουρκίας σε ασφαλή χώρα.

«Η Τουρκία κατηγορείται από την Διεθνή Αμνηστία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για αυτό δεν θα πρέπει να επιστρέφουμε εκεί τους πρόσφυγες» επέμεινε.

Ζήτησε να είναι ανοικτά τα χοτ- σπότ στην κοινωνία και στους φορείς εννοώντας προφανώς τις ΜΚΟ ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να ανατίθεται η φύλαξη των ανοικτών δομών σε σεκιουριτάδες διότι «οι περισσότεροι είναι χρυσαυγίτες».

Το ασφαλιστικό και το φορολογικό

Τα μέτρα ύψους 5,4 δις. ευρώ μέχρι και το 2018 που συμφωνήθηκαν μεταξύ θεσμών και Ελλάδας αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Σε συνδυασμό με το προσφυγικό δε εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Η κυβέρνηση φτιάχνει το δικό της success story με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ανάσταση της οικονομίας μετά την πρώτη αξιολόγηση τονίζοντας και την προοπτική της διευθέτησης του χρέους.

Όμως το «παιχνίδι» με τη μεταφορά περικοπών από το ασφαλιστικό -προκειμένου να μη μειωθούν κύριες συντάξεις- στο φορολογικό με την αύξηση φόρων ακόμα και στα χαμηλά εισοδήματα με στόχο να …βγουν οι αριθμοί, αναμένεται να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις.

Η αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει σε de facto μείωση συντάξεων ενώ ακόμα δεν έχουν κλείσει τα μέτωπα με τους αγρότες και τους ελ. επαγγελματίες που τηρούν στάση αναμονής μέχρι την ψήφιση των νομοσχεδίων που δεν αποκλείεται να κατατεθούν στην βουλή τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό το Μέγαρο Μαξίμου μετά την επαναβεβαίωση της συμφωνίας με τους ΑΝΕΛ που σφραγίστηκε στην τελευταία συζήτηση της Βουλής με την παρουσία του Π. Καμμένου, προσπαθεί να κρατήσει με κάθε τρόπο «μπετοναρισμένη» την πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

Από την μία πλευρά άνθρωποι του Προέδρου …απειλούν με εκλογές στην περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη.

Η υπόγεια απειλή των εκλογών έχει φέρει αποτελέσματα καθώς οι βουλευτές δεν θα διακινδυνέψουν να διαφωνήσουν και να τεθούν εκτός ψηφοδελτίων όταν γνωρίζουν ότι μέχρι τον Ιούνιο οι εκλογές θα γίνουν ξανά με λίστα.

Προ των πυλών ανασχηματισμός

Παράλληλα όμως ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό αμέσως μετά την αξιολόγηση. Η ανακοίνωση του ανασχηματισμού λειτουργεί ως …κίνητρο για τους υποψήφιους υπουργούς που δίνουν …εξετάσεις στην στήριξη του κυβερνητικού έργου. Όμως στο Μαξίμου επιδιώκεται με το νέο κυβερνητικό σχήμα να δοθεί η εικόνα της ανανέωσης και της προοπτικής με την τοποθέτηση στελεχών από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς του Μαξίμου έχουν προσεγγίσει τον Ν. Χριστοδουλάκη για την θέση του υπουργού Οικονομικών με παράλληλη αναβάθμιση του Γ. Χουλιαράκη.

Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να μετακινηθεί σε άλλο παραγωγικό υπουργείο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Βέβαιη θεωρείται η αντικατάσταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου πιθανότατα από τον Μάρκο Μπόλαρη ενώ τον δρόμο της εξόδου από την κυβέρνηση αναμένεται να ακολουθήσουν οι κ.κ. Μάρδας και Αλεξιάδης.

Ο Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να μετακινηθεί από το Εργασίας σε μη παραγωγικό υπουργείο. Εκτός από τον Ν. Χριστοδουλάκη, το Μαξίμου φέρεται έτοιμο να αξιοποιήσει σε κυβερνητικό πόστο τον Φ. Κουβέλη ενώ γίνονται επαφές με στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ.

Ο Γ. Μουζάλας – σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου- θα παραμείνει στην θέση του ενώ αναμένεται να γίνει ριζικός ανασχηματισμός στις θέσεις των υφυπουργών για τις οποίες θέτουν υποψηφιότητα αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιφέρεια μεταξύ των οποίων οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελος και Θ. Βακή καθώς και οι Νίνα Κασσιμάτη από την Β Πειραιά και η Ολυμπία Τελιγεορίδου από την Καστοριά.πηγη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s