"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / ΝΑΤΟ / Τουρκία

Οι Επιτελείς Ζητάνε να Φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο


οι-επιτελείς-ζητάνε600

Οι Επιτελείς Ζητάνε να Φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο – Τα Γεγονότα Εκθέτουν Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Φυσικά όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο από το ΝΑΤΟ, μόνο απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν και όσο καλά και αν φυλάγονται να μη μαθευτούν και μόνο τα λίγα που διαπιστώνονται εκθέτουν ανεπανόρθωτα όσους τόσο επιπόλαια, για να μη χρησιμοποιήσουμε κανένα πιο βαρύτερο χαρακτηρισμό, έφεραν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που γράψαμε ότι το ΝΑΤΟ έρχεται με πρόσχημα το προσφυγικό καθόσον και ο πιο αδαής άσχετος μπορεί να καταλάβει ότι αυτή η δύναμη δεν μπορεί να κυνηγάει φουσκωτά με παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες στο πέλαγος.

Η παρουσία του λοιπόν, όπως είχαμε περιγράψει, άρχισε και εκπληρώνει την πραγματική του αποστολή, που δεν είναι άλλη από το να καταγράψει και άτυπα να κατοχυρώσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, όπως ακριβώς τις περιγράφει η τουρκική πλευρά.

Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι μικροί αξιωματικοί επιτελείς και έχουν αρχίσει να το φωνάζουν στους προϊσταμένους τους …

Η Ηγεσίες πολιτικές και στρατιωτικές που προφανώς το αντιλαμβάνονται, καταλαβαίνουν ότι είναι πλέον εκτεθειμένες και ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Διότι δεν είναι δυνατόν να μη το καταλαβαίνεις, όταν η αρμάδα του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι δεν πάει στα Δωδεκάνησα ή ότι δεν ελλιμενίζει τα πλοία της στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου … αμφισβητώντας πλήρως την Ελληνική κυριαρχία.

Έτσι, η νατοϊκή δύναμη αποφεύγει συστηματικά από την έναρξη της τυπικής της παρουσίας να πλεύσει στα Δωδεκάνησα.

Έχει αποφύγει επίσης να ελλιμενίσει σκάφη της σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ όλα τα πλοία της εξυπηρετούνται από τα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Σούδας.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει τις εισηγήσεις επιτελών για να ζητηθεί επί της ουσίας η αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο καθόσον στις 11 Απριλίου, λήγει η διπλωματική άδεια που έχει παραχωρήσει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για τη δράση της ναυτικής μοίρας SNMG-2 με σκοπό τη μείωση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου.

Βέβαια το ΝΑΤΟ αφού πάτησε πόδι στο Αιγαίο και έκανε τη δουλειά του άρχισε έτσι κι αλλιώς να …αποχωρεί από μόνο του.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ, η ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ ΜΑRCOM) αποφάσισε να χωρίσει στα δύο, τη μόνιμη δύναμη SNMG-2. Απέσυρε από τη δύναμη του Αιγαίου την Καναδική Φρεγάτα HCMS FREDERICTON (337), η οποία βρίσκεται ήδη στον λιμένα της Βάρνας στη Μαύρη Θάλασσα.

Συγκρότησε την υποομάδα SNMG Task Unit 2 (SNMG TU. 02) της οποίας τέθηκε επικεφαλής το Καναδικό  πλοίο (flag ship).

Στην Task Unit 2 της SNMG εντάχθηκαν επίσης 1 ρουμανική Φρεγάτα (ROS REGINA MARIA F-222) και 1 βουλγαρική Κoρβέτα (BGS RESHITELNI-13), ενώ πρόκειται να ενταχθούν και πλοία του τουρκικού ΠΝ. Σε πρώτη φάση η SNMG TU. 02 θα διεξάγει ασκήσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας σχετικά με την αντιμετώπιση απειλών από αέρος, ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και θα εξασκηθεί στην αντιμετώπιση επιθέσεων από μικρά σκάφη.

Συνεπώς η δύναμη της SNMG-2 μειώθηκε από 7 σε 6 πλοία εκ των οποίων επιχειρεί τις περισσότερες ημέρες το 50%.

Όλες βέβαια αυτές οι αποστολές που θα εξασκηθούν οι δυνάμεις στη Μαύρη θάλασσα αποτελούν πραγματικές αποστολές της δύναμης και δεν αναφέρεται πουθενά εξάσκηση στην καταδίωξη φουσκωτών …

Θεωρούμε ότι έχει πλέον γίνει σαφές και έχουν αντιληφθεί όλοι, ότι η Ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν έχει τίποτα απολύτως να προσφέρει, παρά διαχρονικά να δημιουργήσει προβλήματα και τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας.

Ελπίζουμε τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία, να σταματήσουνε αυτή την υποθήκευση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και να μην ανανεώσουν την ύπουλη αυτή αποστολή του ΝΑΤΟ.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

pentapostagma.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s