Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του με τον Πορτογάλο ομόλογό του.
«Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει και η αλλαγή της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των προοδευτικών δυνάμεων να αλλάξουν τους συσχετισμούς», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, εκτιμώντας πως Ελλάδα και Πορτογαλία μπορούν να αποτελέσουν τα στηρίγματα ώστε η Ευρώπη να βρει την αξία της και τον προσανατολισμό της.
«Τώρα είναι πιο σημαντικό, από ποτέ, να προωθήσουμε μια ατζέντα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ενώ σημείωσε:
«Καταλήξαμε στην κοινή πεποίθηση ότι αυτό που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη χώρα είναι την δυνατότητα να επιλέγει τα μέσα για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Σε αυτήν την κοινή πεποίθηση θα συνεργαστούμε και σε αυτήν θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Η Ευρώπη μπορεί μόνη της να επιστρέψει στα μονοπάτια της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».
«Η δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε Ελλάδα και Πορτογαλία εφαρμόστηκαν προγράμματα ακραίας λιτότητας, που όχι δεν μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους αλλά αποσταθεροποίησαν την κοινωνική συνοχή, αύξησαν την ανεργία και το δημόσιο χρέος.
Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση γιατί δεν απέδωσαν αποτελέσματα σε καμία από τις χώρες όπου εφαρμόστηκαν», ανέφερε με τη σειρά του ο πορτογάλος πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας συμμαχιών.
Για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη
Ερωτηθείς για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστούν διπλή πρόκληση διότι παρακινηθήκαν από ορισμένους «αλληλέγγυους εθελοντές», εκπροσώπους ΜΚΟ –ορισμένοι εκ των οποίων δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος.
Η δεύτερη πρόκληση, όπως τόνισε, είναι η στάση των αρχών της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, οι οποίοι απέναντι σε ανθρώπους που προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκαν με χημικά, με δακρυγόνα και με σφαίρες πλαστικές, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες», είπε ο πρωθυπουργός.
Κόστα: Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύσεις