"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / Τουρκία

Κίτρινη κάρτα στην Άγκυρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα


turkey-komision-prosfigesΗ Άγκυρα εξακολουθεί να μην πετυχαίνει τους στόχους αναφορικά με τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι βάζει σε… περιπέτειες το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και κατ’ επέκταση τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Οι Financial Times αναφέρουν πως στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, Τετάρτη, αυτό καταγράφεται ως η μεγαλύτερη αδυναμία της Τουρκίας, η οποία φαίνεται πως έχει εκπληρώσει τα 64 από τα 72 σημεία που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απελευθέρωσης της βίζας.

Βασικό αγκάθι είναι η αδυναμία (σ.σ. ή απροθυμία) της Άγκυρας να αναθερήσει την τουρκική νομοθεσία αναφορικά με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα για να προστατευθούν βασικά δικαιώματα.

«Οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να κάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χωρίς καθυστερήσεις» καταγράφεται στην έκθεση.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι η Άγκυρα καλείται να «ευθυγραμμίσει την τουρκική νομοθεσία για την τρομοκρατία» με βάση τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις της ΕΕ, ιδιαίτερα στην «αναλογικότητα της δράσης». Επίσης συμβουλεύει την Άγκυρα να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα επιθεωρεί «πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από οργανισμούς επιβολή της τάξης».

Τα παζάρια για την άμεση απελευθέρωση της βίζας από την Τουρκία στη Σένγκεν (μέχρι τον επόμενο μήνα αναφέρεται στη συμφωνία) έχουν εξελιχθεί στο πιο «καυτό» θέμα της αμφιλεγόμενης συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χαιρετίσει τη συμφωνία ως επιτυχημένη , το ενδεχόμενο να μετακινούνται οι Τούρκοι εντός Σένγκεν χωρίς βίζα έχει φέρει ενόχληση και αντιδράσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έδωσε νέα επιχειρήματα σε λαϊκίστικα αντιευρωπαϊκά κόμματα.

Η Άγκυρα δέχεται αυστηρή κριτική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και αρκετές κυβερνήσεις για τις «επιδόσεις» της στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτεα μετά τη σύλληψη ορισμένων γνωστών δημοσιογράφων επειδή ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν-Νταβούτογλου.

Ωστόσο, η έκθεση της Κομισιόν δίνει καλούς βαθμούς στην Άγκυρα, καθώς έχει ολοκληρώσει σχεδόν όλα τα 72 προαπαιτούμενα.

«Η Κομισιόν αναγνωρίσει την καλή πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις τουρκικές αρχές και την ενθαρρύνει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ολοκληρώσουν όλα τα σημεία και να απελευθερωθεί η βίζα από τον Ιούνιο» αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα, πάντως, με τους Financial Times, οι διατυπώσεις στην έκθεση μπορεί να αλλάξουν προτού δημοσιευθεί, ενώ, επιπρόσθετα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν πως η Άγκυρα πήρε νέα μέτρα χθες το βράδυ για ένα από τα προαπαιτούμενα (σ.σ. την απελευθέρωση της βίζας για τους Ελληνοκύπριους).

Παρά την κριτική από τον ΟΗΕ και κάποιες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτωνη έκθεση εγκωμιάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας αναφορικά με τη συμφωνία για το προσφυγικό και για την δραστική μείωση των ροών προς την Ελλάδα.

Η έκθεση, τέλος, επισημαίνει ότι από τα οκτώ εναπομείναντα προαπαιτούμενα τα δύο είναι μάλλον απίθανο να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο. Αυτά είναι:

Η αναβάθμιση των βιομετρικών διαβατηρίων για να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που είναι συμβατά με τα στάνταρ της ΕΕ και

Οι συμφωνίες που πρέπει να υπογράψει η Τουρκία με άλλες χώρες για να στείλει πίσω παράτυπους μετανάστες.

Και στις δύο περιπτώσεις οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι είναι άσκοπο η Τουρκία να τα ολοκληρώσει και προτείνουν μια ειδική απελευθέρωση (σ.σ. της βίζας).  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s