"Greek National Pride" blog / Τουρκία

Ένα είναι το αφεντικό της χώρας


ERDOGIANΔεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από την αποχώρηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία και ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε σε όλους σαφές ποιος κάνει κουμάντο στη χώρα: έβαλε στον πάγο, με μια κουβέντα του, τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό και προέβλεψε με βεβαιότητα 100% ότι ο ίδιος θα γίνει ο υπερ-πρόεδρος που εξ αρχής ήθελε.

Παρότι η Κομισιόν σύστησε την Τετάρτη στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να εγκρίνουν τη συμφωνία για το προσφυγικό, απελευθερώνοντας τη βίζα για τους Τούρκους, επισήμανε παράλληλα ότι η Άγκυρα έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να τακτοποιήσει ορισμένες απαραίτητες εκκρεμότητες. Όπως η εναρμόνιση του αντιτρομοκρατικού νόμου της με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Με τον Νταβούτογλου πλέον εκτός, ο Ερντογάν απείλησε για άλλη μία φορά:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση μας λέει «θα αλλάξετε τον αντιτρομοκρατικό νόμο με αντάλλαγμα τη βίζα». Να με συγχωρείτε, αλλά εμείς θα τραβήξουμε τον δικό μας δρόμο και εσείς μπορείτε να τραβήξετε τον δικό σας… Εάν υπάρξουν πρόσθετοι όροι, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Μπορείτε να πάτε και να υπογράψετε συμφωνίες με όποιον άλλον θέλετε… Αυτοί που ζητούν από την Τουρκία να αλλάξει τη νομοθεσία της για την τρομοκρατία θα έπρεπε πρώτα να κατεβάσουν τα αντίσκηνα που είχαν στήσει οι τρομοκράτες έξω από το Ευρωκοινοβούλιο».

Ο Ερντογάν αναφερόταν στο γεγονός ότι οι βελγικές αρχές είχαν επιτρέψει, παρά τις διαμαρτυρίες του, σε Κούρδους να οργανώσουν κινητοποίηση έξω από το κτίριο όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής Ε.Ε.- Τουρκίας για τη συμφωνία, παρουσία του Νταβούτογλου, τον Μάρτιο.

«Και το μήνυμά του ήταν σαφές προς όλο τον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Hurriyet, «από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Άνγκελα Μέρκελ, μέχρι τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι είναι ένας και μοναδικός ο συνομιλής τους στην Τουρκία: ο ίδιος ο πρόεδρος».

Ένας… βολικός νόμος

Η αντιτρομοκρατική νομοθεσία έχει διευκολύνει την Άγκυρα να στραφεί κατά των «εχθρών» του προέδρου.

Όπως πρόσφατα κατά των δεκάδων ακαδημαϊκών που υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία ζητούσαν να τερματιστούν οι επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας. Πολλοί από τους υπογράφοντες έχουν διωχθεί δικαστικά κι άλλοι έχουν ήδη φυλακιστεί με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν το PKK.

Έχοντας κρατήσει αποστάσεις από τις διαπραγματεύσεις που έκανε με την Ευρώπη ο Νταβούτογλου και κλιμακώνοντας παράλληλα αυτό το κυνήγι μαγισσών, ο Ερντογάν όχι μόνο έχει υποστηρίξει τις διαδικασίες αυτές, αλλά ζητά να διευρυνθούν ώστε να είναι δυνατή η δίωξη συγγραφέων και δημοσιογράφων, με την κατηγορία ότι ενθαρρύνουν την τρομοκρατία.

Σαν «ταινία τρόμου»

«Η Ε.Ε. και η Γερμανία θα συνεχίσουν να εκπληρούν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στη συμφωνία και περιμένουμε το ίδιο να κάνει και η Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ, Γκέορκγ Στράιτερ. Αλλά η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Πολλοί πιστεύουν τώρα ότι με τον Ερντογάν να έχει πλέον ως κυρίαρχο στόχο του να αλλάξει με κάθε τρόπο το πολίτευμα της χώρας σε προεδρική δημοκρατία, αυξάνοντας κι άλλο τις εξουσίες του, η Τουρκία μπαίνει σε μια άλλη φάση.

«Δεν υπάρχει επιστροφή» από αυτόν τον στόχο διακήρυξε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι για τις αναγκαίες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αποφανθεί ο λαός. Δηλαδή, δημοψήφισμα.

Για να πετύχει όμως το δημοψήφισμα θα πρέπει να έχει 330 ψήφους στην Εθνοσυνέλευση. Του λείπουν 13.

Όπως λέει στην Deutsche Welle η Αϊσέ Αγιάτα, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στην Τουρκία, χωρίς τον Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία, «είναι σαφές ότι ο Ερντογάν δεν βλέπει πλέον κανένα εμπόδιο στον δρόμο για την υιοθέτηση ενός προεδρικού συστήματος».

Πώς; «Ενθαρρύνοντας» τον νέο πρωθυπουργό που θα εκλέξει το κόμμα στις 22 Μαΐου να προσπαθήσει να «κλέψει» ψήφους από την αντιπολίτευση και ειδικά από τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί – πράγμα που είχε αρνηθεί να κάνει ο Νταβούτογλου.

Ή οδηγώντας τη χώρα πάλι στις κάλπες, με στόχο να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη. Ο Ερντογάν, λέει η Αγιάτα, θέλει να πετάξει έξω από την Εθνοσυνέλευση το φιλοκουρδικό HDP -που έχει 55 έδρες- και να προκηρύξει νέες εκλογές, οδηγώντας τη χώρα σε μια κατάσταση επικίνδυνη για τη δημοκρατία και την κοινωνία, που «θα έχει άσχημη κατάληξη».

Σύμφωνα με τον Μπασκίν Οράν, πολιτικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, ο Ερντογάν θα ακολουθήσει μια πολιτική προκλήσεων απέναντι στους Κούρδους και συσπείρωσης της συμμαχίας του κόμματός του με τους στρατιωτικούς και τους εθνικιστές.

«Έκανε το τελευταίο βήμα για την εγκαθίδρυση του προεδρικού συστήματος, προχωρώντας σε πραξικόπημα και εξοβελισμό της κυβέρνησης Νταβούτογλου, επειδή ο Νταβούτογλου δεν έκανε ό,τι του έλεγε», λέει ο Οράν.

«Και μέχρι το τέλος θα κλιμακώσει τις συγκρούσεις σε αυτή τη χώρα προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές, επωφελούμενος από την ατμόσφαιρα του φόβου και του χάους».

Πρόωρες εκλογές στα τέλη του καλοκαιριού ή στα τέλη του χρόνου δεν πρέπει να αποκλείονται, εκτιμά σε άρθρο του στη Hurriyet και ο Σερκάν Ντεμιρτάς.

Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις κατά των Κούρδων πιστεύεται ότι βοηθούν το AKP να διατηρήσει το ποσοστό του 50%, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το φιλοκουρδικό HDP δεν θα καταφέρει να πιάσει πάλι το ποσοστό του 10% που απαιτείται για να μπει στη Βουλή.

Υπάρχουν ακόμα εκτιμήσεις ότι το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν θα επωφεληθεί και από τις εσωκομματικές διαμάχες στο εθνικιστικό MHP, του οποίου τα ποσοστά μειώνονται τους τελευταίους μήνες.

«Ο Ερντογάν έκανε σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να θεσμοθετησει την de facto εκτελεστική προεδρία του το επόμενο διάστημα, είτε σε αυτή τη Βουλή είτε στην επόμενη», γράφει ο Ντεμιρτάς.

«Εν μέσω των κλιμακούμενων επιθέσεων από το PKK και το ισλαμικό κράτος και υπό την πίεση των προκλήσεων από τις χώρες στον νότο, η Τουρκία σίγουρα έχει να αντιμετωπίσει πιο δύσκολες ημέρες δεδομένου ότι μοναδικός στόχος του Ερντογάν είναι να ικανοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες».  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s