"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

«Πακέτο πάνω από 5,4 δισ. δεν περνάει από καμία κυβέρνηση»


brookings-giati-ta-proliptika-metra-einai-anapofeukta_w_lΕπιστολή – καμπανάκι στους ομολόγους του έστειλε την Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μία μέρα μετά την επιστολή – φωτιά της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το MNI, που αποκαλύπτει την επιστολή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει όσα υποσχέθηκε και ξεκαθαρίζει τις θέσεις του Μεγάρου Μαξίμου λίγα 24ώρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ξεκινώντας την επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει «κρατήσει τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα της καλοκαιρινής συμφωνίας» και σχολιάζει τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης (μεγάλο εύρος μεταρρυθμίσεων, πολύπλοκη νομοθέτηση, χρονοβόρες διαπραγματεύσεις).

«Από την οπτική μας έχουμε παραδώσει όσα υποσχεθήκαμε – σε κάποιες πτυχές περισσότερα. Και όλα αυτά έχοντας ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αντιμετωπίζοντας μια απίστευτα περίπλοκη και σοβαρή προσφυγική κρίση», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Διαφωνίες θεσμών

Στη συνέχεια αναφέρεται εκτενώς στη διαφωνία των θεσμών για το δημοσιονομικό πακέτο καθώς οι μεν ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Μαξίμου είναι πεπεισμένοι ότι είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αρκεί μόνο για να πιαστεί 1,5% του ΑΕΠ.

«Αυτή η εκτίμησή του, πρέπει να σημειωθεί, βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία που παρήγαγε μια υποεκτίμηση το 2015 του μεγέθους των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ! Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαφορά των δυο ποσοστιαίων μονάδων για το 2018 είναι εξαιρετικά μεγάλη. Και αυτό κάνει την πρόταση για επιπλέον 2% του ΑΕΠ παραμετρικά προληπτικά μέτρα νομοθετημένα εκ των προτέρων πολύ προβληματική», σημειώνει ο υπ. Οικονομικών και εξηγεί ότι:

δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα. «Ετσι θα πρέπει απλά να νομοθετήσουμε τα μέτρα και απλώς να υποσχεθούμε ότι θα ακυρωθούν το 2018 αν δεν χρειαστούν»

δεν μπορεί να «περάσει» από την παρούσα κυβέρνηση, «ή από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ», πακέτο μέτρο άνω των 5,4 δισ.

Επομένως, η ελληνική πλευρά ζητάει να γίνει αποδεκτή από το Eurogroup η πρότασή της για έναν «αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού –με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων- ώστε να παράσχουμε την πρόσθετη διασφάλιση που απαιτούν χώρες-μέλη ότι θα είμαστε σε τροχιά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018».

Και θεωρεί ότι ένας τέτοιος μηχανισμός, σε συνδυασμό με το πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι υπεραρκετός για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Ξεκάθαρη δήλωση για το χρέος

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας του καλοκαιριού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητάει μια «ξεκάθαρη δήλωση για μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα που θα ληφθούν μελλοντικά, κάτι που θα βοηθήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη της χώρας και ότι το ρίσκο χώρας απομακρύνεται (επιτέλους!) από την

Και κρούει το καμπανάκι του κινδύνου: «Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι μια ακόμη ελληνική κρίση, οδηγώντας ίσως σε ένα ακόμη αποτυχημένο κράτος στην περιοχή (failed state), είναι επωφελής για οποιονδήποτε».

«Η κυβέρνησή μου και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συνολική λύση. Όμως μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη όχι μόνο για τους πιστωτές μας και τους θεσμούς, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, που σε τελική ανάλυση πρέπει να έχουν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και να μπορούν να το διατηρήσουν. Θα ήθελα να πιστεύω ότι είμαστε τόσο κοντά, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω το «αλλά τόσο μακριά», καταλήγει η επιστολή του υπ. Οικονομικών.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s