"Greek National Pride" blog / ΔΝΤ / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Στα άκρα η σύγκρουση ΔΝΤ- Μαξίμου ενόψει του Eurogroup


LAGARTSAKALOTOSΣε τελικό (;) ξεκαθάρισμα λογαριασμών Ευρώπης-Αθήνας-ΔΝΤ εξελίσσεται το επερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας προς το οποίο όλες οι πλευρές οδεύουν έχοντας κατεβάσει δραματικά τον πήχη των προσδοκιών για μία τελική συμφωνία, παρά τη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν που αποκαλύπτει το Bloomberg.

Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται από τις επιστολές Λαγκάρντ και Τσακαλώτου που δόθηκαν στην δημοσιότητα και οι οποίες αντικατοπτρίζουν δύο άκρως αντίθετες οπτικές γωνίες υπό τις οποίες οι δύο αντικρουόμενες πλευρές (ΔΝΤ- ελληνικής κυβέρνησης) προσεγγίζουν το πρόβλημα.

Ουσιαστικά η Κριστίν Λαγκάρντ μέσω της επιστολής της εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι ενώ στο εσωτερικό της χώρας «πουλάει» το σενάριο ότι το κακό ΔΝΤ φταίει για τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ουσιαστικά είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που το περασμένο καλοκαίρι συνυπέγραψε στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα που είναι εκ των πραγμάτων απίθανο να επιτευχθούν σε μία ρεαλιστική βάση εξέλιξης των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολογεί μέσω αντίστοιχης επιστολής του ότι το πακέτο των έξτρα προληπτικών περικοπών δεν μπορεί να περάσει πολιτικά αναίμακτα από την υπάρχουσα Βουλή χωρίς να δρομολογηθούν εξελίξεις, γεγονός που επιβεβαιώνει από μόνο του τα σενάρια όλων των προηγούμενων μηνών που και το TheToc έχει φέρει κατά καιρούς με ρεπορτάζ του στην επιφάνεια, και σύμφωνα με τα οποία το Μαξίμου έχει πάρει το μήνυμα ότι από τα κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού υπογραμμίζεται η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας μέσω του σχηματισμού μίας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας στην Ελλάδα.

Όσο κι αν το πρωθυπουργικό επιτελείο διαψεύδει τέτοια σενάρια, αυτά έρχονται να επιβεβαιωθούν ως προοπτική από την ίδια την επιστολή του κ. Τσακαλώτου που συνιστά παραδοχή της ισχυρής πιθανότητας δρομολόγησης πολιτικών εξελίξεων στην περίπτωση που το ΔΝΤ παραμείνει ανυποχώρητο στην απαίτησή του για προληπτικό μηχανισμό επιβολής περικοπών και στην περίπτωση που και οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στην θέση ότι χωρίς Ταμείο δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ διαμέσου της απουσίας της από το επικείμενο κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας, υποδηλώνει την πολιτική υποβάθμιση αυτής της κατά τα άλλα κρίσιμης συνεδρίασης, η οποία όμως για το ΔΝΤ δεν θα έχει πρακτικό αντίκτυπο στην λήψη αποφάσεων με ορίζοντα μία επίτευξη συμφωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ασφαλείς πληροφορίες του TheToc λένε ότι η απόσταση που χωρίζει ΔΝΤ και Αθήνα είναι μεγάλη με την Ευρώπη παρότι δημοσίως μέσω του κ. Γιούνκερ εμφανίζεται πολιτικά ευαίσθητη στο θέμα της νομοθέτησης σκληρών προληπτικών μέτρων, στο παρασκήνιο όμως να σιγοντάρει δια της σιωπηρής στάσης της στις διαπραγματεύσεις την άτεγκτη στάση της Κριστίν Λαγκάρντ πάνω στο ελληνικό ζήτημα.

Την ίδια στιγμή η επιστολή Λαγκάρντ που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω των Financial Times επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του TheToc σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν πείθεται από τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά υπό μορφή αυτόματων περικοπών, και τα οποία είναι συνδεδεμένα περισσότερο με τις αυξήσεις φόρων και λιγότερο με τις περικοπές δαπανών που ζητάει το Ταμείο.

Εκτός όλων των παραπάνω, το Ταμείο στέκεται και σε κάτι ακόμα: θεωρεί η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια. Κοινώς, ότι και πέραν του 2018 η χώρα θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί με κάποιον τρόπο, και ότι αυτός ο τρόπος θα πρέπει να προέλθει με χρήματα των Ευρωπαίων.

Η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ δεν πιστεύουν ότι το παρόν μνημόνιο που υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο, αλλά ότι η χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχιστεί και στο απώτερο μέλλον είτε μέσω ελάφρυνσης χρέους είτε μέσω νέας χρηματοδότησης είτε μέσω ενός συνδυασμού και των δύο αυτών επιλογών.

Όλα δείχνουν πάντως ότι ενώ η κατάσταση ρευστότητας για την Ελλάδα θα στενεύει, τόσο η χώρα θα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και με δεδομένη την ακάθεκτη στάση του ΔΝΤ, οδεύουμε όπως φαίνεται σε νέα τελεσίγραφα που πιθανότητα να σημάνουν τρόπο τινά πολιτικές εξελίξεις μετά και την παραδοχή του κ.Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί αν κληθεί να περάσει από τη Βουλή το πρόσθετο πακέτο «προληπτικών» μέτρων.

Και το οποίο μέχρι στιγμής φαίνεται αναπόφευκτο παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς…πηγηhttp://www.thetoc.gr/politiki/article/sta-akra-i-sugkrousi-dnt–maksimou-enopsei-tou-eurogroup

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s