"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ / Τουρκία

«Μπλόκο» και νέες απειλές για τη βίζα


ERDOGAPASASΝέα προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό δημιουργεί το χθεσινό «όχι» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες. Βερολίνο και Βρυξέλλες δηλώνουν πως θα συνεργαστούν στενά με την Άγκυρα, ωστόσο, η Τουρκία απειλεί να τορπιλίσει περαιτέρω την προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα.

Ο Ερντογάν «απορεί»

Μετά το χθεσινό «φρένο» που έβαλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω του προέδρου του Μάρτιν Σουλτς, η Άγκυρα τραβάει κι άλλο το σχοινί με τον Ταγίπ Ερντογάν να εμμένει σε εμπρηστικές δηλώσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος ξαναχτύπησε την Πέμπτη δηλώνοντας «Από πότε η ΕΕ έχει αρχίσει να κυβερνάει την Τουρκία;», ενώ προανήγγειλε περαιτέρω επιχειρήσεις κατά των Κούρδων της Συρίας τονίζοντας ότι «Η Τουρκία ετοιμάζεται να καθαρίσει και την άλλη πλευρά των συνόρων».

«Βλέπετε τη συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λένε ότι πρέπει να χαλαρώσουμε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Από πότε ελέγχετε την Τουρκία; Ποιος σας έδωσε εντολή για αυτό;» ήταν τα λόγια του Τούρκου προέδρου κατά την ομιλία του σε εκδήλωση με τίτλο «Εθνική Βούληση στην τουρκική Πολιτική Ιστορία».

Ο Ερντογάν πήγε, όμως, ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας «Το να ζητούν από την Τουρκία να αναθεωρήσει τους νόμους κατά της τρομοκρατίας είναι σα να της ζητούν να εγκαταλείψει τον σκοπό (της συμφωνίας με την ΕΕ για τη βίζα)».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να συνομιλήσει με μια τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. εννοώντας το PKK) αντί για την τουρκική δημοκρατία εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Γιατί εμείς αντιμετωπίζουμε εκείνους που υποστηρίζουν τους σκοπούς των τρομοκρατών όπως αντιμετωπίζουμε και τους τρομοκράτες».

Πληρούμε τις προϋποθέσεις

Από την πλευρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πληροί και τα 72 κριτήρια για τη συμφωνία με την ΕΕ για τη βίζα.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα επόμενα βήματα της Άγκυρας θα καθοριστούν με βάση τις οδηγίες του προέδρου Ερντογάν.

«Η μπάλα στην Άγκυρα»

Στο χορό της κριτικής μπήκε και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας.

«Πρέπει να έχουμε σαφή θέση για το θέμα της βίζας και αυτή είναι ότι, όπως και κάθε άλλη χώρα, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση. Δεν πρόκειται για κριτήρια ειδικά για την Τουρκία, αλλά για κριτήρια βίζας για όλες τις χώρες με τις οποίες συζητούμε κάτι ανάλογο. Γι’ αυτό πρέπει να το κάνει και η Τουρκία. Δεν μπορεί να υπάρξει ‘Lex Τουρκία’, ένας νόμος ειδικά για την Τουρκία με τον οποίο θα χαλαρώσουμε τα κριτήρια. Όπως και δεν θα έπρεπε να τα κάνουμε και πιο αυστηρά για την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι, «αν ο Τούρκος Πρόεδρος έχει την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να εκπληρώσει τους όρους, τότε κι εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε απελευθέρωση βίζας».

Σημειωτέον, ότι χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, τόνισε ότι στο Βερολίνο επικρατεί σκεπτικισμός για τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας δηλώνοντας ότι «Ο Ερντογάν δεν είναι έτοιμος να εκπληρώσει τα κριτήρια».
Επίσης, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε πως με «κοινή απόφαση» αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας, συνάντηση των Τούρκων υπουργών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ επισήμανε ότι «έχουμε ισχυρό συμφέρον να μην καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τη στάση της Άγκυρας στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

«Εάν η Τουρκία ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της το ίδιο θα κάνει και η ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποιεί για κατάρρευση ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν από την Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσει της, ανάμεσά τους και οι αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

«Έτσι συμφωνήσαμε με την Τουρκία και οι συνέπειες της αλλαγής πρωθυπουργού δεν επηρεάζουν τις συμφωνίες μεταξύ την ΕΕ και την Τουρκία. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην εκπλήρωση αυτών των όρων, αλλιώς αυτή η συμφωνία δεν θα προχωρήσει».

«Εάν ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να ακολουθεί τη στρατηγική να αρνείται στους Τούρκους το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον τουρικό λαό. Αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα είναι δικό του».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάντως, διευκρίνισε πως η συμφωνία με την Άγκυρα δεν είναι νεκρή.

«Εργαζόμαστε ακόμη προς την κατεύθυνση της χορήγησης στους Τούρκους του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης προς την Ε.Ε., γιατί αποτελεί σημείο – κλειδί ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία με την Άγκυρα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό», ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Μπλόκο» από Σουλτς

Χθες ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης της βίζας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκαθάρισε ότι «αναγκάστηκα να σταματήσω τη διαδικασία διότι οι προϋποθέσεις, που κατά τη δική μας άποψη πρέπει να πληροί η τουρκική πλευρά, δεν πληρούνται σήμερα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Παρουσία του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη συμπληρώνοντας ότι η απόφασή του βασίζεται στο ότι τα 72 προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευθεί η Τουρκία και που έχουν υιοθετηθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο δεν πληρούνται, γι αυτό και σταμάτησε τη διαδικασία.

«Πολιτικά τα προβλήματα»

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός, απαντώντας στον Μάρτιν Σουλτς, έκανε λόγο για πολιτικά προβλήματα και όχι μαθηματικά προειδοποιώντας ότι «η διαφωνία με την ΕΕ για τις βίζες έρχεται σε πολύ επικίνδυνες στιγμές».

«Όλες οι συμφωνίες που έχουμε πετύχει έως τα τώρα, με καλή τη πίστη, καλή θέληση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας και παίρνοντας πολιτικά ρίσκα, βρίσκονται σήμερα σε πολύ επικίνδυνες στιγμές» τόνισε ο Βολκάν Μποζκίρ.

«Η επίσκεψή μου σήμερα εδώ είναι για να δούμε τις δυσκολίες, εάν υπάρχουν τρόποι να εξέλθουμε από αυτές και να πετύχουμε το πιο σημαντικό θέμα για τις βίζες», πρόσθεσε.

Για τον Τούρκο υπουργό υπάρχει ένα θέμα «παρανόησης» σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας.

«Η Τουρκία εργάσθηκε πολύ σκληρά για να καταφέρει να πληροί τις προϋποθέσεις. Τα προβλήματα είναι πολιτικά και όχι μαθηματικά» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Μποζκίρ, υπάρχουν «πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να ερμηνευθούν οι προσδοκίες», ενώ, αναφορικά με το θέμα της βίζας, σημείωσε ότι «η Τουρκία πληροί επαρκώς τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει το Κοινοβούλιο τη διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για την τρομοκρατία, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεδομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν γίνει τελευταία στη χώρα, «είναι εντελώς αδύνατες οι όποιες αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο», γιατί η Τουρκία έχει ανάγκη ασφάλειας για τους πολίτες της.

«Δώστε τα λεφτά»

Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις κάνοντας την εφαρμογή της συμφωνίας ακόμη πιο δύσκολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος απαίτησε, χθες, την άμεση εκταμίευση των χρημάτων που έχουν συμφωνηθεί για να τα αξιοποιήσει η χώρα του, παρά το γεγονός ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε την εκταμίευση αυτού του ποσού σε δύο δόσεις (3 δισ. τώρα και άλλα 3 δισ. αργότερα), και το μοίρασμα των ποσών στις οργανώσεις που προσφέρουν ανθρωπιστική και άλλη βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

Όπως υποστηρίζει ο Ερντογάν, τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να χτιστούν σχολεία, νοσοκομεία και να αναβαθμιστούν οι προσφυγικοί καταυλισμοί, στους οποίους φιλοξενούνται 2,75 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες.

Μετά την πρώτη άρνηση της Ε.Ε., ο Ερντογάν κατηγόρησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι «περιγελούν την αξιοπρέπεια» του τουρκικού λαού και απειλεί για μια ακόμη φορά ότι θα σταματήσει να εφαρμόζει τη συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να διοχετευθούν κατευθείαν στις υπηρεσίες του ΟΗΕ (Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Unicef κ.λπ.) που εργάζονται με τους πρόσφυγες και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τηρώντας του όρους υπό τους οποίους δίδεται η οικονομική βοήθεια, που προέρχεται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες.

Έως σήμερα έχουν εκταμιευθεί 190 εκατ. ευρώ προς τις οργανώσεις βοήθειας, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου η Επιτροπή έχει υποσχεθεί να παράσχει 1 δισ. ευρώ.

Ο Τούρκος πρόεδρος ξαναχτύπησε την Πέμπτη δηλώνοντας «Από πότε η ΕΕ έχει αρχίσει να κυβερνάει την Τουρκία;», ενώ προανήγγειλε περαιτέρω επιχειρήσεις κατά των Κούρδων της Συρίας τονίζοντας ότι «Η Τουρκία ετοιμάζεται να καθαρίσει και την άλλη πλευρά των συνόρων».πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s