"Greek National Pride" blog

Μοιραζόμαστε την ίδια τύχη με την Ελλάδα


istiklal (1)«Οι Ρωμιοί που ζουν στην Ελλάδα είναι για μένα η γέφυρα για τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών. Η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να αυξήσουν την ευημερία τους μόνο αν είναι δυνατές. Εχουμε οφέλη και οι δύο πόλεις, και οι δύο χώρες, μόνο αν έχουμε καλές σχέσεις μεταξύ μας. Αλλιώς ο ένας θα βλάψει τον άλλον»

Το Μπέγιογλου ή αλλιώς το Πέραν είναι η καρδιά της ευρωπαϊκής Κωνσταντινούπολης, «το λουλούδι της Ιστανμπούλ», όπως καυχιέται στην ιστοσελίδα της η δημοτική αρχή του Μπέγιογλου, ενός από τους σημαντικότερους δήμους της μητροπολιτικής Κωνσταντινούπολης, που αγγίζει σχεδόν τα 15 εκατομμύρια.

Πάλαι ποτέ λίκνο της ρωμαίικης κοινότητας -στη μεγάλη Οδόν του Πέραν ξεκίνησαν τα «Σεπτεμβριανά» του ’55, το οργανωμένο πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων που οδήγησε στην εκδίωξή τους- είναι σήμερα μια πόλη μεγάλων αντιθέσεων και αλλαγών.

Εκεί βρίσκεται η πλατεία Ταξίμ, που βάφτηκε ξανά με αίμα την Πρωτομαγιά, στην απαγορευμένη από τον Ερντογάν εργατική συγκέντρωση.

Εκεί ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις του πάρκου Γκεζί που συγκλόνισαν την Τουρκία και τον κόσμο το 2013.

Στην εργατική γειτονιά αλεβιτών και Κούρδων Οκμεϊντανί του Μπέγιογλου ζούσε ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, ο «Αλέξης Γρηγορόπουλος της Τουρκίας», που τραυματίστηκε θανάσιμα από δακρυγόνα ενώ πήγαινε να αγοράσει ψωμί.

Στο Μπέγιογλου βρίσκεται και η πεζοδρομημένη λεωφόρος Ιστικλάλ, με τα ακριβά εμπορικά καταστήματα, τα προξενεία, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, κατοικία του Ελληνα πρέσβη.

Μια περιοχή που έχει υποστεί εκτεταμένα σχέδια ανάπλασης -κατ’ άλλους τουριστικού και επιχειρηματικού εξευγενισμού- με αναπαλαιώσεις κτιρίων αλλά και κατεδαφίσεις ολόκληρων περιοχών, που προξένησαν αντιδράσεις.

Τη μεταμόρφωση του Πέραν ανέλαβε να φέρει εις πέρας ένας φιλόδοξος πολιτικός με θητεία στην τουριστική βιομηχανία, στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP.

Ο Αχμέτ Μισμπάχ Ντεμιρτζάν, δήμαρχος εδώ και 12 χρόνια του Μπέγιογλου, διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας ντοκιμαντέρ και έκθεση φωτογραφίας του σπουδαίου Κωνσταντινουπολίτη φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ στο Μουσείο Μπενάκη.

Συνάντησε τη Διεθνή Επιτροπή Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών και Ρωμιούς του Παλαιού Φαλήρου (όπως αποκαλούνται οι εκπατρισμένοι ομογενείς της Πόλης), με στόχο να «επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος» και να συσφιχθούν οι σχέσεις των κοινοτήτων.

Ακραιφνής «προεδρικός», αρνείται ότι υπάρχει «κουρδικό ζήτημα», παρά μόνο «θέμα τρομοκρατίας», και εκπροσωπεί την πολιτική του Ερντογάν για την τοπική αυτοδιοίκηση, με εργαλείο την τουριστική ανάπτυξη, την ανάπλαση και αναφορές στην «κουλτούρα συνύπαρξης της Ανατολίας».

Κι αν η «συνύπαρξη» περιλαμβάνει τις μπουλντόζες και τον εκτοπισμό, τόσο το χειρότερο για ανυπότακτα «αριστεροχώρια» όπως το Οκμεϊντανί.

⚫  Πόσο έχει αλλάξει η Κωνσταντινούπολη και το Μπέγιογλου στα χρόνια της δημαρχίας σας;

Πάντα ήμασταν περήφανοι για την πολυπολιτισμικότητα του Μπέγιογλου.

Στο Μπέγιογλου υπάρχει το Μεβλεβιχάνε του Μεβλανά (σ.σ. o «τεκές (tekke) του Γαλατά», πνευματικό κέντρο των Μεβλεβήδων δερβίσηδων, του σουφικού μυστικιστικού τάγματος που ίδρυσε ο μεγάλος Πέρσης ποιητής του 13ου αιώνα Τζελαλεντίν Ρουμί ή Μεβλανά).

Η φιλοσοφία του Μεβλανά είναι «Ελα όποιος κι αν είσαι». Αυτή είναι και η φιλοσοφία του Μπέγιογλου. Το 2004 που εκλέχθηκα δήμαρχος η κουλτούρα που κυριαρχούσε στο Μπέγιογλου ήταν καθαρά και μόνο για γλέντι.

Τα κτίρια ήταν ακάθαρτα και απεριποίητα. Η δουλειά η δική μας ήταν να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε το ιστορικό κέντρο.

Σήμερα έρχονται στο Μπέγιογλου από όλο τον κόσμο, όχι μόνο για να γλεντήσουν αλλά και για τα ιστορικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά μνημεία.

Οταν ανέλαβα τη δημαρχία είχαμε συνολικά 6.000 τουριστικές κλίνες. Σήμερα είναι 45.000 μόνο στην περιφέρεια του δήμου μου.

Δημιουργήθηκαν 100.000 νέες θέσεις εργασίας σε 12 χρόνια. Τα ιστορικά κτίρια του Μπέγιογλου έχουν αποκατασταθεί με τέτοιο τρόπο που θα ζήσουν αιώνες.

⚫  Οι 100.000 θέσεις εργασίας είναι εντυπωσιακός αριθμός. Πόσους κατοίκους έχει το Μπέγιογλου;

Καταγεγραμμένοι δημότες είναι 250.000. 100.000 έρχονται από άλλες περιοχές.

⚫  Υπάρχει συζήτηση κατά πόσο η αστική ανάπτυξη είναι δυνατή με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι συγκεντρώσεις στο πάρκο Γκεζί ξεκίνησαν από αντιδράσεις σε ένα τέτοιο σχέδιο αστικής ανάπτυξης. Πώς στέκεστε ως δήμαρχος σε αυτό;

Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν αντιδράσεις από ομάδες που ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον.

Αυτή τη στιγμή η ανάπλαση της Ταξίμ έχει ολοκληρωθεί και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Γιατί αντιδρούσαν τότε;

Οι συγκεντρώσεις στο Γκεζί ξεκίνησαν ως άλλη μια διαμαρτυρία, όμως πήραν αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί που τότε αντιδρούσαν στην πλατεία Ταξίμ, σήμερα διαμαρτύρονται για το τρίτο αεροδρόμιο που χτίζεται στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ. το Αεροδρόμιο «Ερντογάν», το μεγαλύτερο του κόσμου, για το οποίο κόπηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια δέντρα).

Είναι ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός μας έκανε μια ομιλία για την Ε.Ε. και πάλι κάποιοι αντέδρασαν.

⚫  Το Πέραν ήταν προπύργιο της ρωμαίικης κοινότητας. Ποια είναι η εικόνα της σήμερα και ποια η σχέση σας μαζί της;

Ο ρωμαίικος πληθυσμός, όπως ξέρετε, έχει συρρικνωθεί δραματικά. Εχουμε συνεχή επαφή με τους ηγέτες των Ρωμιών της περιοχής μου, ξεκινώντας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Σε όλες τις εκδηλώσεις μας εκπροσωπούνται επίσημα, στην πρώτη σειρά, οι ηγέτες της ρωμαίικης, της αρμένικης και της ασσύριας κοινότητας.

Πάντα σε γιορτές, όπως το χριστιανικό Πάσχα, στέλνουμε στους εκπροσώπους των χριστιανικών κοινοτήτων αυγά και τσουρέκια.

Τα μέλη των χριστιανικών κοινοτήτων με ξέρουν προσωπικά, από τα θρησκευτικά αυτά δώρα. Περπατώντας στους δρόμους του Μπέγιογλου συναντάς και τον ιμάμη και τον παπά και προσωπικά τους γνωρίζω όλους.

⚫  Περιγράφετε μια καθημερινότητα βασισμένη στην ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη θρησκειών και εθνοτήτων. Θεωρείτε τον θρησκευτικό φανατισμό και τον φονταμενταλισμό απειλή για τη συνύπαρξη;

Στον δήμο μας λειτουργούν δεκάδες διαφορετικές εκκλησίες και συναγωγή. Προσωπικά επισκέπτομαι όλες τις εκκλησίες και κάνω ομιλίες σε θρησκευτικές γιορτές.

Ελπίζω και στην Αθήνα να ανοίξει καμιά μέρα κανένα τζαμί. Νομίζω η Ελλάδα πρέπει να δώσει την απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

⚫  Από τα πιο φλέγοντα θέματα στην Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι το κουρδικό ζήτημα. Υπάρχουν κουρδικές περιοχές στον δήμο σας; Ποια η σχέση σας μαζί τους;

Στην Τουρκία σήμερα υπάρχει ο πόλεμος με την τρομοκρατία. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εθνικότητες που ζουν εδώ.

Το Μπέγιογλου εκπροσωπεί όλη την Ανατολία. Γι’ αυτό στην Τουρκία το μόνο πρόβλημα είναι το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

⚫  Οχι δηλαδή το κουρδικό ζήτημα;

Βεβαίως. Τρομοκρατία υπάρχει στην Τουρκία.

⚫  Πώς αντιδράσατε ως δήμαρχος στο πρόσφατο αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στο Πέραν (σ.σ. τον Μάρτιο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στην Ιστικλάλ, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες);

Η τρομοκρατία σκοτώνει χωρίς εξαιρέσεις. Δεν εξαιρεί τον Τούρκο ή τον Κούρδο, ούτε τον Βέλγο ή τον Γερμανό. Ο βασικός σκοπός της τρομοκρατίας είναι να εκφοβίσει.

Την ίδια μέρα της έκρηξης πήρα από το χέρι τον γιο μου και περπατήσαμε στην Ιστικλάλ. Την επόμενη ημέρα όλοι οι πρόξενοι ήρθαν και βαδίσαμε μαζί στην Ιστικλάλ.

Η Τουρκία αγωνίζεται καιρό ενάντια στην τρομοκρατία. Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία δυστυχώς γίνεται στόχος των προσπαθειών για διαχωρισμό μεταξύ αλεβιτών και σουνιτών, δεξιών και αριστερών, ή ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους.

Ομως οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν το μήνυμα της ένωσης και της συνύπαρξης. Η τουρκική κοινωνία είναι ενωμένη κατά της τρομοκρατίας.

⚫  Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για θέματα ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, ελευθερίας του Τύπου και των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Θεωρείτε ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας δικαιολογεί περιορισμούς στις ελευθερίες και τα δικαιώματα;

Τα αποτελέσματα των εκλογών στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις δείχνουν ότι ο λαός έκανε την επιλογή του: Ψήφισε κατά της τρομοκρατίας.

Οι άνθρωποι δεν θέλουν η ενότητά τους να καταστραφεί, νιώθουν οργή απέναντι στην τρομοκρατία και αυτό δεν μπορούμε να το κατακρίνουμε.

⚫  Η Τουρκία βρίσκεται στο προσκήνιο για τη συμφωνία με την Ε.Ε. και το προσφυγικό ζήτημα. Θεωρείτε ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει;

Στην κουλτούρα της Ανατολίας υπάρχει η συνύπαρξη. Ως λαός θέλ

ουμε να βοηθήσουμε αυτόν που έχει ανάγκη. Ελπίζουμε και οι Ευρωπαίοι να λειτουργήσουν με αυτή τη νοοτροπία.

Σε αυτά τα πλαίσια η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται στην ίδια πλευρά.

⚫  Σκοπός της επίσκεψής σας η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο κοινοτήτων. Ποιο το μήνυμά σας στους Ελληνες και ειδικά σ’ αυτούς που έχουν καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη;

Επιθύμησα να επισκεφθώ τους Ρωμιούς του Μπέγιογλου που ζουν εδώ. Για μένα είναι ακόμα κομμάτι της πόλης μας.

Εχουν τις δικές τους αναμνήσεις από τα χρόνια εκείνα, κι εμείς έχουμε αναμνήσεις από εκείνους.

Βασικός λόγος ήταν να τους υπενθυμίσουμε τις αναμνήσεις αυτές.

⚫  Δηλαδή λέτε στους Ελληνες της Πόλης «ελάτε, είναι ακόμα το σπίτι σας»;

Λέω κάτι περισσότερο. Η κρίση στη Συρία μάς υποχρεώνει να προχωρήσουμε ενωμένοι. Οι Ρωμιοί που ζουν στην Ελλάδα είναι για μένα η γέφυρα για τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να αυξήσουν την ευημερία τους μόνο αν είναι δυνατές.

Εχουμε οφέλη και οι δύο πόλεις, και οι δύο χώρες, μόνο αν έχουμε καλές σχέσεις μεταξύ μας. Αλλιώς ο ένας θα βλάψει τον άλλο.

Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία και την ίδια τύχη.πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s