"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ / ΡΩΣΙΑ

Ο Β.Πούτιν συγκινημένος αποδίδει τιμή και σεβασμό στην Παναγιά Γλυκοφιλούσα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο – Δείτε εικόνες και βίντεο 


PutinAgioOrosXL_0_1

Ο Α.ΝΤΟΥΓΚΙΝ ΒΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 

του Βασίλη Καπούλα

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέφτηκε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα χριστιανικά εκθέματα ενώ συγκινημένος αντίκρισε την εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας που έχει φιλοτεχνηθεί με την τεχνική του ψηφιδωτού και της απέδωσε τιμή και σεβασμό.
Την ίδια στιγμή ο προσωπικός του σύμβουλος Αλεξάντερ Ντούγκιν, ***δημοσιεύει φωτογραφίες από το Άγιο Όρος όπου βιώνει τον Ορθόδοξο μυστικισμό…
Η εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας προέρχεται από την Τρίγλια της Βιθυνίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη και κατέληξε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ως ένα από τα «Κειμήλια Προσφύγων», που έφθασαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) και την ανταλλαγή των πληθυσμών (1923).

Πιο αναλυτικά, λίγο μετά τις 23:00 της Παρασκευής, ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα επισκέφθηκαν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Εκεί ο Ρώσος πρόεδρος ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου με την διευθύντρια Κατερίνα Δελαπόρτα να του εξηγεί τι ήταν το κάθε τι.

«Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να αναδείξουμε τις κοινές μας ρίζες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

«Το έτος που διανύουμε είναι αφιερωμένο στο έτος Ρωσίας-Ελλάδος. Στην Ελλάδα είναι αφιερωμένο στη Ρωσία και στη Ρωσία στην Ελλάδα. Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να αναδείξουμε τις κοινές μας ρίζες. Δεν είναι τυχαίο που εγκαινιάζουμε ένα τόσο σημαντικό έκθεμα στο Βυζαντινό Μουσείο σήμερα.

Ο μοναδικός Ανδρέι Ρουμπλιώφ μετουσίωσε τη βυζαντινή παράδοση.

Δίκαια λοιπόν θεωρείται πηγή μακράς συνεισφοράς στον ρωσικό πολιτισμό.

Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε σε αυτόν τον ρωσικό εθνικό θησαυρό που δεν βγαίνει σχεδόν ποτέ από τη χώρα.

Το έργο αυτό μαζί με την «Κόρη της Ακρόπολης» που βρίσκεται τώρα στη Ρωσία αποτελεί τεκμήριο της φιλίας μεταξύ των δυο χωρών. Εγκαινιάζοντας λοιπόν σήμερα το έκθεμα έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τη δέσμευση ότι η φιλία μεταξύ μας όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και ενισχυθεί».

«Μεγάλη τιμή να παραβρεθώ στα εγκαίνια της έκθεσης.

Ο Αντρέϊ Ρουμπλιώφ άντλησε την έμπνευση για τα έργα του από την εποχή του Βυζαντίου», ανέφερε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

«Ο δημιουργός όχι μόνο πήρε την τεχνογνωσία αλλά και τους τρόπους δημιουργίας από το ρωσικό στυλ. Για μεγάλο διάστημα το όνομά του το ήξεραν μόνο οι ειδικοί.

Μόνο τον 21ο αιώνα τα δημιουργήματά του έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό.

Σε εμάς υπάρχουν μόνο 5 εικόνες του, ένα από αυτά είναι η ανάληψη του Χριστού», πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να επισημάνω πως τα εγκαίνια πραγματοποιούνται κατά το επίσημο έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Θέλω να πιστεύω πως δεν είναι η τελευταία εκδήλωση αυτού του προγράμματος», δήλωσε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος και κατέληξε:

«Είμαι σίγουρος ότι τα έργα από το Μουσείο σας, θα εκτίθενται σε Μουσεία στη Ρωσία και θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον όχι μόνο εξειδικευμένου κοινού».

Η Παναγία Γλυκοφιλούσα.

 Πηγή φωτογραφίας: byzantinemuseum.gr

5 Athos directives Dugin

***δημοσιεύει φωτογραφίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s