"Greek National Pride" blog / ΑΓΓΛΙΑ / Ε.Ε.

Politico: «Το Brexit θα ξεκινήσει την διάλυση της ΕΕ» – Η βασίλισσα Ελισάβετ έλαβε καθαρή θέση υπέρ του Brexit: «Πέστε μου τρεις σοβαρούς λόγους για να παραμείνουμε στην ΕΕ»!


brexiteu

«ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ»

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Αύριο είναι η μέρα της κρίσεως για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία που θα κρίνει αν η χώρα θα μείνει ή θα φύγει από την ΕΕ και όλοι προσπαθούν να μετρήσουν τις συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ αλλά και το ίδιο το κράτος των Βρυξελλών με το αμερικανικό ***Politico να πιστεύει ότι άμεσα θα λάβουν σειρά Αυστρία,Γαλλία, Φινλανδία, Δανία και Ιταλία.

Άλλωστε όπως ήδη έχουμε τονίσει το pronews.gr το ζήτημα είναι περισσότερο συνειδησιακό.

Οι ελίτ δεν θέλουν να πιστέψουν οι λαοί ότι μπορούν να έχουν μια κυρίαρχη επιλογή στην ζωή τους.
Σύμφωνα με το Politico ένα ενδεχόμενο Brexit θα προκαλέσει άμεσες αναταράξεις σε όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Επιχειρείται μάλιστα να φανεί ότι αυτό θα έχει συνέπειες για την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος του άλλωστε «πως το Brexit θα σπάσει την Ευρώπη»
Η συζήτηση για το Brexit είχε ένα έμμεσο όφελος για την καταχρεωμένη Ελλάδα, η οποία πήρε μια ταχεία πρώτη έγκριση από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ευρώ, για την επέκταση αποπληρωμής των δανείων της, έτσι ώστε να μην γίνει η ίδια η χώρα ένα ακόμη οικονομικό δεινό για την ΕΕ.
Μετά το Brexit, διπλωμάτες προειδοποιούν (σύμφωνα με το Politico) ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους.
Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ούτε κατά διάνοια, διότι μετά το Brexit το πρώτο μέλημα της ΕΕ θα είναι να μην χάσει άλλο μέλος της καθώς αυτό θα σημάνει το τέλος της κερδοφόρας (για κάποιους) υπερεθνικής επιχείρησης.

Ακόμα και η Ελβετία φέρεται να ανησυχεί που δεν είναι μέλος της ΕΕ
Οι Ελβετοί φοβούνται μια ξαφνική διαρροή καταθέσεων από τις τράπεζές τους επειδή υπάρχουν σκέψεις ότι το City του Λονδίνου θα «ρουφήξει» χρήματα.
Φοβούνται δε πάρα πολύ για το ελβετικό φράγκο το οποίο συνήθως αποτελεί ασφαλές «λιμάνι» για τους Ευρωπαίους δανειολήπτες.
Τι θα συμβεί στην Ιρλανδία
Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει χερσαία σύνορα με την Μεγάλη Βρετανία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συνέπειες ενός Brexit θα είναι τεράστιες για εκείνη.
Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών (ύψους 1,2 δισ. την εβδομάδα) στηρίζουν 40.000 θέσεις εργασίας και η επαναφορά των συνόρων θα είχε σίγουρα άμεσο και μεγάλο αντίκτυπο.
Σε κάθε περίπτωση οι δύο χώρες θα πρέπει να χτίσουν μεταξύ τους ένα νέο πλαίσιο σχέσεων.
Από την άλλη ένα Brexit μπορεί να δώσει νέα δυναμική στο Δουβλίνο καθώς πολλές επιχειρήσεις μπορούν να μετεγκατασταθούν εκεί από τη Βρετανία, για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ.
Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού σε Γαλλία, Αυστρία, Φινλανδία, Δανία, Ιταλία
Η Γαλλία με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να είναι ένα από τα ισχυρότερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της ΕΕ, σίγουρα θα επηρεαστεί πολιτικά από ένα Brexit.
Αν συμβεί το Brexit σίγουρα θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μην ανέβει περαιτέρω ο ευρωσκεπτικισμός. Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα πιέσει για ένα γρήγορο διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ. Πέραν αυτού θα πρέπει να λυθούν μια σειρά άλλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τη στιγμή που 160.000 Γάλλοι ζουν στη Βρετανία και 400.000 Βρετανοί στη Γαλλία. Οι τελευταίοι είναι πιθανό να χάσουν τα ευρωπαϊκά τους δικαιώματα και σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθεί λύση για αυτούς.
Στο μεταξύ, στην Αυστρία το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας έφθασε πολύ κοντά στο να κερδίσει την Προεδρία της χώρας.

Αυτό και μόνο αποτελεί ένα ισχυρό σημάδι ότι η χώρα μετά από ένα Brexit θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαικών πολιτικών.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η δεξιά πτέρυγα στη Φινλανδία θα αποθρασυνθεί μετά από ένα Brexit.
Aυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του κυβερνώντος συνασπισμού.
Με την άνοδο του δικού της ευρωσκεπτικιστικού κινήματος αγωνίζεται η Δανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα πιέζει και αυτό για δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ και ένα Brexit θα μπορούσε να δυναμώσει τη φωνή τους.
Αν και ένα Βrexit δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στην Ιταλία θα μπορούσε να εγείρει μια συζήτηση για το ευρώ, το οποίο δεν είναι και τόσο δημοφιλές μετά την οικονομική κρίση.
Μεγαλύτερη ανησυχία στη Γερμανία
Ισχυρό θα είναι το πλήγμα που θα δεχθεί και η Γερμανία, καθώς αναμένονται μεγάλες επιπτώσεις στον ηγετικό ρόλο του Βερολίνου στην ΕΕ.
Το οικονομικό αντίκτυπο στο Βέλγιο
Το Βέλγιο θεωρείται ότι θα είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες σε περίπτωση Brexit, καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας.
Μεγαλύτερη ανησυχία στο Λουξεμβούργο
Αν και ένα Brexit μπορεί να είναι καλό για τις επιχειρήσεις του Λουξεμβούργου (είναι πιθανό βρετανικές επιχειρήσεις να μετακινηθούν εκεί), το ηθικό πλήγμα για την ιδρύτρια χώρα της ΕΕ θα είναι μεγάλο.
Ο οικονομικός αντίκτυπος στην Τσεχία
Ο ευρωσκεπτικισμός σαρώνει και στην Τσεχία, όπου υπάρχει πίεση για τη διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος.
Στέλνουν το μήνυμα ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο θελήσει να μείνει στην Ενιαία αγορά θα πρέπει να σεβαστεί την ελεύθερη κίνηση των εργαζομένων, κάτι, όμως, που οι υποστηρικτές του Brexit απορρίπτουν.
Μεγαλύτερη ανησυχία στην Πολωνία, Σλοβακία, Λιθουανία
Ενα Βrexit θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Λιθουανίας και της Ρουμανίας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες των χωρών αυτών ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έτσι σε περίπτωση Brexit κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους.
Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία
Ενα Brexit είναι πιθανό να αποθρασύνει τον Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει επικρίνει πολλές φορές την ΕΕ ειδικά για τη στάση του στο προσφυγικό.
Μια αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει για την Ουγγαρία την ευκαιρία για προωθήσει ένα δικό του δημοψήφισμα για να μην δεχτεί πρόσφυγες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο νούμερο ένα σύμμαχος της Σουηδίας στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ.
Οι δυο χώρες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις για το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ έχουν σημαντικές εμπορικές συναλλαγές.
Σε ένα Brexit θα πιέσουν για μια γρήγορα συμφωνία για την ελεύθερη αγορά.
Πολιτική αναταραχή στην Ισπανία
Στην Ισπανία επικρατεί ο φόβος ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει την περιφέρεια της Καταλόνια στην απόσχιση.
Και οι φόβοι δεν σταματούν εκεί. Το Γιβραλτάρ, βρετανική κτίση, συνορεύει με την Ισπανία και ένα Brexit θα επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορα με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για χιλιάδες Ισπανούς που πηγαινοέρχονται καθημερινά στο Γιβραλτάρ για να εργαστούν.

 ***Politico να πιστεύει ότι άμεσα θα

basilisa_elisavet.medium

ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Η βασίλισσα Ελισάβετ έλαβε θέση υπέρ του Βrexit καθώς ζήτησε από καλεσμένους της σε δείπνο να της πουν τρεις καλούς λόγους για τους οποίους η Μ. Βρετανία θα έπρεπε να παραμείνει στην Ευρώπη!
Την αποκάλυψη την έκανε στην Telegraph ο βιογράφος της βασίλισσας, Ρόμπερτ Λέισι και σημειώνει ότι η Ελισάβετ είναι υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το Μπάκιγχαμ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε αλλά βασιλικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, επεσήμαναν ότι η φράση που αποδόθηκε στη βασίλισσα είναι ερώτηση και όχι δήλωση.
«Ομως, η φύση της επίμαχης ερώτησης στηρίζει προηγούμενους ισχυρισμούς ότι η βασίλισσα θα ήθελε η Μ. Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ», σημειώνει η Telegraph.
Πριν ένα μήνα στο pronews.gr είχαμε ενημερώσει για την πρόθεση της βασίλισσας να βγει η Βρετανία από την ΕΕ.
Όπως αποκάλυψε τότε η εφημερίδα «The Sun» «Η βασίλισσα Ελισάβετ επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ».
Για το λόγο αυτό η εφημερίδα δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις  από τους υπέρμαχους της ΕΕ για ψευδείς ειδήσεις.
«Αν ήταν να το ξανακάνουμε, δεν θα αλλάζαμε ούτε ένα κόμμα από αυτό το άρθρο» δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας Tony Gallagher, στο ραδιόφωνο του BBC Radio 4.
«Ξέρουμε πολύ περισσότερα από αυτά που δημοσιεύσαμε αλλά έπρεπε να προστατεύσουμε τις πηγές μας.
Αυτές είναι τόσο έγκυρες που δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να δημοσιεύσουμε το άρθρο», είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι «πεπεισμένος» ότι η βασίλισσα υποστηρίζει το Brexit.
Τότε η αρχή εναρμόνισης του βρετανικού Τύπου κάλεσε την ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun στην τάξη, μετά τη δημοσίευση πρωτοσέλιδου άρθρου στο οποίο ισχυριζόταν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή ένωση.
Η ανεξάρτητη αρχή «Independent Press Standards Organisation» (IPSO) εκτίμησε στην έκθεσή της ότι η πρώτη σε πωλήσεις εφημερίδα της Μεγάλης Βρετανίας παρέβη τον βασικό κανόνα του Τύπου που επιβάλλει να μη δημοσιεύονται ψευδείς ειδήσεις και εικόνες.
Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι η βασίλισσα στηρίζει το Brexit και στηρίχτηκε σε δύο πηγές που μετέφεραν συζητήσεις της Ελισάβετ με βουλευτές«πριν  από μερικά χρόνια, σε μια εκδήλωση στο παλάτι».
«Δεν καταλαβαίνω την Ευρώπη» είχε πει τότε η Ελισάβετ  στους παρευρισκόμενους πολιτικούς.
Το παλάτι επανέλαβε ότι η βασίλισσα παραμένει εντελώς ουδέτερη.
Η ανεξάρτητη αρχή έδωσε δίκιο στην Ελισάβετ με το επιχείρημα ότι ο τίτλος δεν δικαιολογήθηκε από το περιεχόμενο του άρθρου.
Η Sun δημοσίευσε την έκθεση της ανεξάρτητης αρχής την Τετάρτη, 18 Μαίου, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη.
«Αν ήταν να το ξανακάνουμε, δεν θα αλλάζαμε ούτε ένα κόμμα από αυτό το άρθρο» δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας Tony Gallagher, στο ραδιόφωνο του BBC Radio 4.
Τώρα έρχεται και η Telegraph δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα για να «ταράξει» τα νερά

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s