"Greek National Pride" blog / Ε.Ε.

Brexit: Όλο το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής Φωτογραφίες.


TSIPROKAMERONΤουσκ: Διαζύγιο με τη Βρετανία ακόμη και εντός της ημέρας – Έκτακτη Σύνοδος τον Σεπτέμβρη στη Μπρατισλάβα
– Ψήφισμα της Ευρωβουλής ζητά την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας
– «Σκοτώνονται» Γιούνκερ – Τουσκ και κράτη – μέλη σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων
– Κάμερον: δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη – Αυτές οι χώρες είναι σύμμαχοι και φίλοι μας
– Σκληρή γλώσσα από τον Γιούνκερ και επεισόδιο με Φάρατζ: Γιατί με χειροκροτάτε; Εκπλήσσομαι που είστε εδώ, εσείς θέλατε να φύγετε, είπε
– Μέρκελ προς Λονδίνο: Θα τα καταφέρουμε και χωρίς εσάς, ξεχάστε τα προνόμια, αποφασίσατε να φύγετε από την «οικογένεια»
– ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΤΟ live blog του newsit.gr

Από τη στιγμή που η Βρετανία ψήφισε Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως θέλει να απαλλαγεί μια ώρα αρχύτερα. Και απαιτεί σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο να ενεργοποιήσει το Λονδίνο το συντομότερο το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το οποίο προβλέπει τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την οριστική αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το Brexit με… «σάρκα και οστά» δηλαδή. Ο Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο το είπε ξεκάθαρα. Το ίδιο και η Μέρκελ στην ομιλία της στη γερμανική Βουλή. Και σαν «κερασάκι» στην τούρτα ήρθε και το ψήφισμα της Ευρωβουλής που ζητά άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο.

Η συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο τα είχε όλα: καυγά ανάμεσα στον Γιούνκερ και τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον εθνικιστή Βρετανό ευρωβουλευτή υπέρμαχο του Brexit, καρφιά του προέδρου της Κομισιόν προς τον Κάμερον, «φωνές» από τη Μαρίν Λε Πεν που δεν άφησε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη και τα δάκρυα του απερχόμενου Βρετανού Επιτρόπου Λόρδου Τζόναθαν Χιλ.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΤΟ live blog του newsit.gr

Με τις δηλώσεις Κάμερον, Μέρκελ, Τουσκ και Γιουνκέρ έκλεισαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Μιας συνόδου που θα έμενε στην ιστορία ως η τελευταία της ΕΕ των 28. Κάτι όμως που δεν συνέβη τελικώς, από τη στιγμή που ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν ενεργοποίησε το άρθρο 50.

Το ρεπορτάζ της Συνόδου Κορυφής, μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Μαζί με τη Σύνοδο, ολοκληρώνεται και η συνεχής ενημέρωση. Καλό σας ξημέρωμα.

17:44 Οι δηλώσεις Γιούνκερ και Τουσκ

Τουσκ: “Συζητήσαμε για την Βρετανία. Πήραμε αποφάσεις για αγορά, μετανάστευση, ΝΑΤΟ. Ο Κάμερον μας ενημέρωση για το δημοψήφισμα. Η απόφαση ενεργοποίησης του άρθρου 50 θα παρθεί από τη νέα κυβέρνηση. Ασχοληθήκαμε με τις συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο του Brexit. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ μας είπε ότι το Brexit θα έχει συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Αύριο θα ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, θα είναι η πρώτη άτυπη συνάντηση χωρίς τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας.”

Γιούνκερ: “Είχαμε μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση με τον Τουσκ και τους υπόλοιπους. Δεν θα υπάρχει ενεργοποίηση του άρθρου. Και καμία άλλη συζήτηση. Αυτό είπα και στην Κομισιόν ότι δεν θα υπάρχει καμία διαπραγμάτευση. Ο κύριος Κάμερον θέλει κάποιο χρόνο για περισυλλογή. Αυτό που δεν κατανοώ είναι πως αυτοί που θέλουν να φύγουν, πως παραμένουν. Δεν είναι ικανοί να μας πουν τι θέλουν οι ίδιοι. Αυτοί που ήθελαν να φύγουν, τώρα ζητούν χρόνο. Αν θέλεις να φύγεις έχεις και σχέδιο. Το αίτημα, θα γίνει από την επόμενη βρετανική κυβέρνηση και αυτό θα γίνει το ταχύτερο. Εγώ, ο Σουλτς και ο Τουσκ ζητήσαμε να γίνει το συντομότερο δυνατό.”

17:32 Μέρκελ: Το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν θα διαπραγματευτούν το Brexit

Στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από το δείπνο εργασίας, η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε για το αν είναι θυμωμένη με τον Κάμερον. “Ο θυμός δεν εμπίπτει στην πολιτική δράση. Όλοι ξέρουμε ότι ως πολιτικοί θα πρέπει να βλέπουμε την κατάσταση και τις επιπτώσεις. Αυτό είναι πολιτική. Αυτό πρέπει να το λέμε και στον εαυτό μας. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης.” ήταν η απάντησή της.

Ακόμα σε ερώτηση σχετικά με το ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί το Brexit απάντησε: Νομίζω ότι το άρθρο αυτό (το άρθρο 50), είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν κανόνες. Στο άρθρο ορίζεται ότι η Ένωση διαπραγματεύεται αλλά ορίζει ξεκάθαρα. Το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν.”

17:25 Δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 ο Κάμερον – “Θα το κάνει η επόμενη κυβέρνηση”

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος του δείπνου εργασίας, ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, τόνισε μεταξύ άλλων:

“Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Πάντοτε μιλάμε για έναν οργανισμό. Παρά τις αντιξοότητες έβλεπα ότι μπορούμε να λύνουμε τις διαφορές μας με επιχειρήματα. Είμαι ίσως εδώ για τελευταία φορά, τους χαιρέτησα όλους. Απόψε είχα μια σημαντική συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπήρχε καθολικός σεβασμός της απόφασης. Ο τόνος της συνάντησης ήταν αυτός της θλίψης. Στην ΕΕ λυπούνται που θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε. Υπήρξαν εποικοδομητικές συζητήσεις και κατανοήσαμε ότι η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΕ θα πρέπει να έχουν τις στενότερες δυνατές σχέσεις. Φεύγουμε από την ΕΕ, όμως δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη. Οι χώρες είναι σύμμαχοι, είναι φίλοι και εταίροι.

Είχαμε ήρεμες και εποικοδομητικές συζητήσεις για το πως θα διαχειριστούμε την ατζέντα της εξόδου. Επιπροσθέτως υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι μέχρι να φύγουμε από την ΕΕ, θα παραμείνουμε πλήρες μέλος και θα απολαμβάνουμε όλα τα προνόμια, μέχρι την πλήρη έξοδο. Πολύ σημαντικό μήνυμα πως ενώ αναζητούμε τη σχέση με την ΕΕ, είναι αδύνατον να έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα, χωρίς το κόστος. Πρέπει να το σκεφτεί η επόμενη βρετανική κυβέρνηση. Όλοι θέλουν να δουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τα επόμενα βήματα. Εξετάσαμε τις διαφορετικές επιλογές και είδαμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει τη δική της προσέγγιση και θα πάρει τις αποφάσεις της. Το άρθρο 50 θα το ενεργοποιήσει εκείνη η κυβέρνηση.”

17:05 Ολοκληρώθηκε το δείπνο των ηγετών – Τι είπε ο Κάμερον

Ολοκληρώθηκε το δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρετανική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την Telegraph, μετέφερε, πως ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια του δείπνου θα εξηγούσε στους υπόλοιπους ηγέτες πως “κλειδί” για το δημοψήφισμα και για την επικράτηση του Brexit, ήταν η αίσθηση πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος της ελευθερίας μετακίνησης.”

Η ίδια πηγή προσέθετε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός “πιστεύει πως πολλοί στη Μεγάλη Βρετανία θέλουν μια στενή οικονομική σχέση Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η ΕΕ θέλει κι εκείνη στενή οικονομική σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία, τότε αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αλλαγές στην ελευθερία μετακίνησης, ως μέρος της συμφωνίας.”

16:40 Ο καφές της… παρηγοριάς

Το δείπνο εργασίας φαίνεται να προχωρά και να οδεύει προς το τέλος του. Σύμφωνα με κάποια tweets, στους ηγέτες αυτή την ώρα σερβίρεται ο καφές. Παξιμαδάκι θα βγάλουν;

16:31 Η παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής

«Σοκ ιστορικών διαστάσεων» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε ακόμα πως «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους», διότι «τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση.»

16:28 «Επίθεση» στον Τουσκ από τον Πολωνό Υπ. Εξ.

Ο Βίτολντ Βασικόφσκι, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίς, έριξε ευθύνες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία και στον Ντόναλντ Τουσκ. «Είναι πολιτικός τρίτης κατηγορίας» που «δεν υπήρχε» κατά την διάρκεια της κρίσης του Brexit.

15:28 Έκρηξη στο αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης

Εν μεταξύ έκρηξη ή εκρήξεις έχουν σημειωθεί στο αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, όπου φαίνεται πως υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:23 Ποιος περίμενε κάτι καλύτερο;

Μεταξύ των πολλών δηλώσεων που έκανε σήμερα ο Νάιτζελ Φάρατζ, πήρε θέση και για τις αμερικανικές εκλογές. Μιλώντας στο CNN, τόνισε «Νομίζω πως για τη Μεγάλη Βρετανία, ο Τραμπ θα είναι καλύτερος από τον Μπάρακ Ομπάμα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.» Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τίποτα στη γη που θα με έπειθε να ψηφίσω Χίλαρι Κλίντον»

15:11 Ρέντσι: «Μόνο κοινή αγορά δε γίνεται»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο CNN τόνισε χαρακτηριστικά: “Κατά την άποψή μου, είναι αδύνατο να ανήκεις σε μια κοινότητα μόνο με τα καλά και όχι με τα άσχημά της”.

“Είναι αδύνατον” συνέχισε ο Ρέντσι “να μιλάς μόνο για την ενιαία αγορά και να μην δέχεσαι τις πολιτικές για τη μετανάστευση. Είναι αδύνατο να είσαι μέλος της κοινότητας σε ότι έχει να κάνει με την οικονομία και όχι με τις αξίες.”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βέλγος πρωθυπουργός μιλώντας στο Reuters «Αν έχουμε έναν ηγέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιστεύει ότι μπορούν (οι Βρετανοί) να κάνουν χρήση των πλεονεκτημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς καμία αλληλεγγύη (να ξέρουν ότι ) αυτό δεν είναι δυνατόν».

14:57 Μεγάλη η αντι-Brexit συγκέντρωση στο Λονδίνο

Σε αντίθεση με προηγούμενες, η σημερινή συγκέντρωση στο Λονδίνο κατά του Brexit είναι ιδιαίτερα μαζική.

Comments(1)

14:53 Βρετανός υπουργός Βιομηχανίας: Πρώτο μέλημα η πρόσβαση στην ενιαία αγορά

Η εξασφάλιση της πρόσβασης της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή ενιαία αγορά είναι ο πρώτιστος στόχος των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας, τόνισε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες “Το σοβαρότερο θέμα είναι η ανάγκη να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της πρόσβασης στην ενιαία αγορά. Παρότι δεν είμαι σε θέση να δώσω υποσχέσεις, σας βεβαιώνω ότι ο πρώτος μου στόχος για τις διαπραγματεύσεις είναι αυτός.”

Comments(0)

14:42 Απόρηττο έγγραφο Γιουνκέρ προς Κομισιόν “Μη μιλάτε στους Βρετανούς”

Αυστηρές οδηγίες να μην μιλούν σε Βρετανούς αλλά και να μην επισκεφθούν το “νησί” μέχρι η βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαδικασίες αποχώρησης φέρεται να έχει δώσει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν με έγγραφό του που μοιράστηκε την Τρίτη σε μέλη της Κομισιόν, τους προσωπάρχες και τους διευθυντές τους ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν “μυστικές διαπραγματεύσεις” με τους Βρετανούς.

Το Politico, ισχυρίζεται πως έχει το εν λόγω έγγραφο στα χέρια του. Το έγγραφο φέρεται να έχει σημερινή ημερομηνία και να περιέχει οδηγίες να μην μιλούν σε Βρετανούς, να μην ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία και να μην απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία του Brexit. Στο έγγραφο γίνεται λόγος ακόμα και για απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς οι δύο θεσμοί μάχονται σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Comments(0)

14:22 Το Λονδίνο θέλει την αυτονομία του

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν αξίωσε σήμερα η βρετανική πρωτεύουσα να έχει «μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτώντας επίσης να διαθέτει περισσότερη αυτονομία απέναντι στην κυβέρνηση.

Διαβάστε το ρεπορτάζ

Comments(0)

13:58 Η στιχομυθία Τσίπρα – Κάμερον

“Σ’ευχαριστώ για την στάση σου στο δημοψήφισμα” φέρεται να είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, στον Αλέξη Τσίπρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά με μια ευχή για “Καλό κουράγιο”.

Comments(0)

13:51 Το μενού του Brexit

Ορτύκια, μοσχάρι κατσαρόλας, σαλάτα με πράσινα φασόλια και φράουλες περιλαμβάνει το δείπνο εργασίας της Συνόδου Κορυφής για την βρετανική αποχώρηση. Ούτε πουτίγκα, ούτε fish & chips τίποτα παραδοσιακό για τον… αποχαιρετισμό.

Comments(0)

13:42 Και ο «ψωριάρης» χώρια…

Εικόνες από το δείπνο εργασίας, μπορεί να μην έχουμε ακόμα. Ο σκιτσογράφος της Telegraph όμως, το φαντάζεται κάπως έτσι.

Comments(0)

13:34 Κι ένα ευχάριστο νέο για την πρωθυπουργό της Σκωτίας

Με ψήφους 92-0(!) η σκωτσέζικη βουλή, εξουσιοδότησε την πρωθυπουργό Νίκολα Στάρτζεον, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει πως η Σκωτία, θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Comments(0)

13:32 Ξεκίνησε το δείπνο εργασίας

Το δείπνο εργασίας κατά το οποίο θα συζητηθεί το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, έχει ήδη ξεκινήσει. Αργότερα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τους Τουσκ, Γιούνκερ και Ρούτε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s