Πιο χαλαρή η σημερινή ημέρα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέφθηκε το περίφημο Σινικό Τείχος και ανέβηκε στα πιο ψηλά σημεία. Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε το πρωί συνάντηση με εκπροσώπους μεγάλων κινεζικών εταιρειών με τον πολιτισμό και τον τουρισμό να βρίσκονται στο επίκεντρο.Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Wang Jianlin, πρόεδρο του χρηματο-οικονομικού κολοσσού της Κίνας Wanda Group, που δραστηροποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων Πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων. Το 2015 το ενεργητικό του ομίλου ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδα του ανήλθαν σε 39 δισ. ευρώ. Ειδικά η Wanda Cultural Industry Group είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Κίνας, με τέσσερις τομείς δραστηριοτήτων: παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, παιδική διασκέδαση.
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΓΟΥΚατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Wanda Group, εξέφρασε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για τη μαζική ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα και για τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Μάλιστα, συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από δυο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.
Το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε στην έδρα της εταιρείας Huawei στο Πεκίνο.
Η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, γιατί αυτό αποτελεί το οξυγόνο της οικονομίας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κινεζικού ομίλου ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Πρωθυπουργώ και στο γεγονός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θέτει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τις Νέες Τεχνολογίες, την Πληροφορική και την Έρευνα.
Στη συνέχεια πρότεινε τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα σε συνεργασία με την Huawei. «Οι νέες τεχνολογίες είναι αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλά ένας κλάδος της οικονομίας», υπογράμμισε.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Huawei δήλωσε ότι η κινεζική εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τους επικεφαλής της εταιρείας (και μάλιστα υπό τον ήχο του Ζορμπά) σε διάφορα τμήματα, όπου έγινε παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Huawei όπως τα κινητά τηλέφωνα 5G αλλά και έξυπνες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας.
