"Greek National Pride" blog / Διεθνεις σχέσεις. / ΕΛΛΑΔΑ / Ορθοδοξία / ΡΩΣΙΑ

Η Ελλάδα «έσπασε» τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Ρωσίας – Δούμα: «Είστε ο μόνος μακροχρόνιος και αξιόπιστος φίλος μας»ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Ο Σ.ΝΑΡΟΥΣΚΙΝ


Η Ελλάδα για πρώτη φορά «έσπασε» τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ και επέτρεψε στον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα, Σεργκέι Ναρούσκιν, να επισκεφτεί τη Θεσ/κη με τελικό προορισμό το Άγιο Όρος για την έναρξη της 23ης Γενικής Συνεδρίασης της Διακοινοβουλευτικής συνάθροισης της Ορθοδοξίας. Ο Σ.Ναρούσκιν προχώρησε σε πολύ θερμές δηλώσεις υπέρ της χώρας μας χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «τον πιο παλιό και αξιόπιστο φίλο της Ρωσίας » με σαφέστατο υπονοούμενο για την Τουρκία…narouskin

«Αν δεν κάνω λάθος, η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη μακροχρόνια φίλη της Ρωσίας με δεσμούς που προέρχονται πάνω από 1.000 έτη, δεν είναι τόσο ο χρόνος αλλά η δύναμη των σχέσεων μας, η ενότητα της κουλτούρας και της πνευματικής μας κληρονομιάς» τόνισε ο Σ.Ναρούσκιν.

Μάλιστα ο Σ.Ναρούσκιν δεν ξέχασε να αναφερθεί και στα φοιτητικά του χρόνια τότε που χόρευε «Συρτάκι» τη δεκαετία του ’80 μαζί με Έλληνες και Κυπρίους όταν εργαζόταν στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Λενινγκραντ.
Ο Σ.Ναρούσκιν βρίσκεται στη λίστα των ατόμων που έχουν υποστεί κυρώσεις από ΕΕ-ΗΠΑ για την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία. Η κίνηση αυτή της Αθήνας δείχνει και την ολοένα αυξανόμενη αντίδραση των χωρών μελών της ΕΕ κατά των κυρώσεων των ΗΠΑ. Και η Κύπρος πρόσφατα ζήτησε άρση των κυρώσεων με την Β.Νούλαντ να τονίζει ότι θα συζητήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ στις 7 Ιουλίου.
Πιο αναλυτικά ο Σ.Ναρούσκιν τόνισε τα εξής:
Προσερχόμενος σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις ιστορικές – πολιτισμικές πτυχές των διμερών σχέσεων, που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και άλλων ανθρώπων των γραμμάτων, ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμα υπογράμμισε τη χιλιόχρονη σχέση της χώρας του με την Ελλάδα, στη βάση της φιλίας και των κοινών αξιών που τις ενώνουν υπογραμμίζοντας, ότι οι ρίζες της φιλίας αυτής «βρίσκονται στην Κριμαία», όπου ο ιστορικός ηγεμόνας των Ρώσων, τσάρος Βλαδίμηρος, «πήρε την ελληνική πίστη και βαφτίστηκε ορθόδοξος χριστιανός».

«Και είναι σημαντικό, επίσης, ότι πριν από ένα χρόνο, στις 5 Ιουλίου 2015, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε με αγωνία, το πώς οι Έλληνες ψήφιζαν για τους τρόπους διεξόδου από την κρίση. Πιστεύω, ότι τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν πάντα να λύνονται με βάση την αυτοπεποίθηση, με σεβασμό στη χώρα, στο λαό και στην κυριαρχία του κράτους».

Ο Σ.Ναρούσκιν ανέφερε επίσης, σχετικά με τη διακοινοβουλευτική συνέλευση, ότι συμμετέχουν 27 χώρες «ακριβώς όσες θα μείνουν (στην Ε.Ε.) μετά την έξοδο από την Ε.Ε., της Βρετανίας», υπογραμμίζοντας ότι «επιτρέπει να προσεγγίζονται πολλά ζητήματα από διαφορετική ματιά από την άποψη των χριστιανικών αξιών που ενώνουν εκατομμύρια κόσμου, παγκοσμίως».

‘Έφερε ως παράδειγμα, τις διώξεις των χριστιανών στη Μ. Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία, που όπως είπε, από την αρχή των εχθροπραξιών εγκατέλειψαν πολλοί χριστιανοί καθώς και το Ιράκ, όπου τα τελευταία χρόνια «η χριστιανική κοινότητα της χώρας μειώθηκε κατά δέκα φορές», ενώ πολλοί κάτοικοί τους «μεταναστεύουν ψάχνοντας για καινούργια καταφύγια».

«Είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή και την ευθύνη θα πρέπει να φέρουν αυτοί, που με βομβαρδισμούς και πολεμικές επιχειρήσεις καταστρέφουν την ειρηνική ζωή και σκορπίζουν το θάνατο σε αυτές τις πόλεις» είπε ο κ. Naryshkin. Τόνισε, επίσης, ότι είναι μεγάλη τιμή και χαρά που επισκέπτεται αύριο το ‘Αγιον Όρος, μια επίσκεψη που αποτελεί «ένα όνειρο» για κάθε Ορθόδοξο επισκέπτη

Στην εισήγησή του στο στρογγυλό τραπέζι, παρουσία ακαδημαϊκών των δύο χωρών, ο πρόεδρος της κρατικής Δούμα της Ρωσίας σημείωσε τις διαχρονικές σχέσεις της Ελλάδας με τη χώρα του, αναφερόμενος σε σημεία σταθμούς, όπως την αποστολική δράση των Θεσσαλονικέων αδελφών αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου, την απόδοση ελληνικών ονομάτων σε πόλεις της Κριμαίας από τη Μ. Αικατερίνη, τη δράση του Ιωάννη Καποδίστρια, τη συμμετοχή ρωσικού εκστρατευτικού σώματος στο Μακεδονικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κ.α.

«Η σημασία της ΕΣΣΔ κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ούτε να παραποιηθεί» είπε ο κ. Naryshkin και πρόσθεσε ότι είναι «επώδυνο» τέτοια φαινόμενα να εκδηλώνονται σήμερα «στην αδελφική Ουκρανία», που κάποτε στέναζε «κάτω από την μπότα του ναζισμού».

Επίσης άφησε αιχμές κατά της UNESCO, σε ό,τι αφορά τη στάση της για τα μνημεία της Κριμαίας. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s