"Greek National Pride" blog / Τουρκία

Η οργή του Σουλτάνου:βια και εκκαθαρίσεις στην Τουρκία . Φωτογραφίες


ERDOGAPASASΤο « αντιπραξικόπημα» του Ερνογάν μόλις ξεκίνησε στην Τουρκία με μαζικές εκκαθαρίσεις σε όλο το εύρος του στρατεύματος και της δικαιοσύνης για «παραδειγματισμό» αλλά κυρίως εμπέδωσης της απόλυτης κυριαρχίας του «σουλτάνου» της χώρας.

Ο Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης το βράδυ του Σαββάτου είπε ότι το καρκίνωμα αφαιρέθηκε, ζήτησε να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις υποστήριξης του και απαίτησε το κεφάλι εκείνου που θεωρεί υπεύθυνο για τα «δεινά» του: του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μαζικές εκκαθαρίσεις σε στρατό και δικαιοσύνη

Το πραξικόπημα που επιχειρήθηκε χρησιμοποιείται – στο επίπεδο της τουρκικής κοινής γνώμης – το άλλοθι για να υλοποιήσει ο τούρκος πρόεδρος το σχέδιο αναδιάταξης όλης της δομής του τουρκικού κράτους.

Ξεκίνησε με συλλήψεις της ηγεσίας του τουρκικού στρατεύματος αλλά και χιλιάδων μεσαίων αξιωματικών που μετείχαν στο πραξικόπημα δημοσιοποιώντας μάλιστα φωτογραφίες που δείχνουν δεκάδες ημίγυμνους άνδρες δεμένους πισθάγκωνα στο πάτωμα.

Αστραπιαία κινήθηκε ως προς την εκκαθάριση και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης την οποία κατηγορεί για «συνέργεια και συμμετοχή» στην παράλληλη δομή εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό συνέλαβε ένα μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, 10 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας, 11 εισαγγελείς ενώ εκκρεμούν εντάλματα για άλλους 140 δικαστές. Εκτός από τις συλλήψεις με διαδικασίες εξπρές έπαψε από τα καθήκοντά τους 2,745 δικαστές. Την απόφαση έλαβε το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων αφού είχε προηγηθεί η αντικατάσταση πέντε μελών του Συμβουλίου που πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα και αντίπαλο του Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Πρώτα ο στρατός, μετά το δικαστικό σώμα

Συνολικά 2.839 στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία, μεταξύ αυτών πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες.

Ανάμεσα στους στρατηγούς που συνελήφθησαν είναι ο στρατηγός Μεχμούντ Χακμπιλέν υπεύθυνος για την περιοχή του Αιγαίου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε ακόμη περίπου 100 αξιωματικούς του στρατού σε αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική Τουρκία σύμφωνα με όσα δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντιγιάρμπακιρ ήταν κυρίως το κέντρο απ΄όπου εξαπολύονταν οι αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Υποστηρικτές του τούρκου προέδρου
Υποστηρικτές του τούρκου προέδρου

Την ίδια στιγμή πάντως, τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής, μαρτυρούν πως η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη μια έναν βαθύ διχασμό, ο οποίος αντικατοπτρίζεται και στις εσωτερικές διαιρέσεις εντός του στρατού.

Ένα μικρό κορίτσι κρατά ένα μια αφίσα με τον Ταγίπ Ερντογάν
Ένα μικρό κορίτσι κρατά ένα μια αφίσα με τον Ταγίπ Ερντογάν

Οι φόβοι για διολίσθηση του Ερντογάν και της Τουρκίας σε ακόμη αυταρχικότερη κατεύθυνση αντανακλώνται στα πρώτα μηνύματα που φτάνουν στην Αγκυρα από το εξωτερικό.

Η Μέρκελ σαφώς καταδίκασε το επιχειρούμενο στρατιωτικό πραξικόπημα ωστόσο υπογράμμισε με έμφαση πως το Βερολίνο στέκεται δίπλα σε εκείνους που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία.

«Η αιματοχυσία στην Τουρκία πρέπει να σταματήσει τώρα» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή θα πρέπει να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο των πολιτικών θεσμών και των κανόνων της δημοκρατίας.

«Τα τανκς στους δρόμους και οι αεροπορικές επιδρομές ενάντια στους δικούς τους ανθρώπους είναι εκτός πλαισίου δικαιοσύνης», είπε.

Ανησυχούν και οι Βρυξέλλες

«Το κεντρικό ερώτημα είναι τι είδους Τουρκία θα αναδυθεί μετά από αυτήν την κρίση» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και πρόσθεσε: «Το πώς θα καταφέρει η Τουρκία να βγει και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες θα είναι κρίσιμο. Όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για όλη την περιοχή και για τις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ».

Το κεφάλι του Γκιουλέν ζητεί ο Ερντογάν

Να «καθαρίσει» και με τον άνθρωπο που θεωρεί ότι κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα και την παράλληλη δομή εξουσίας επιδιώκει ο Ερντογάν. Στο στόχαστρό του είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ γεγονός που δυσκολεύει εξαιρετικά την ευόδωση των σχεδίων του.

Μιλώντας ενώπιον οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «τα άτομα στην Πενσιλβάνια (σ.σ.: δηλαδή ο Γκιουλέν) πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι με τις ΗΠΑ, αλλά περιμένουμε αυτοί οι εταίροι να μας επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτό το αίτημά μας. Αδέρφια μου, απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που μας ζητήσατε τρομοκράτη, τον εκδώσαμε. Τώρα τα άτομα αυτά εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία για εμάς και περιλαμβάνονται στη λίστα των τρομοκρατών. Σας ζητάμε να μας τον παραδώσετε».

Μήνυμα στην αμερικανική κυβέρνηση έστειλε και ο τούρκος πρωθυπουργός λέγοντας πως όποια χώρα στηρίξει τον Γκιουλέν δεν είναι φιλική προς την Τουρκία χώρα. Ερωτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο δήλωσε πως δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η έμμεση απάντηση ήρθε με ένα «μπλάκ αουτ» στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ από όπου επιχειρούν τα αεροσκάφη της υπό τους Αμερικανούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το προξενείο των ΗΠΑ στα Αδανα στην τουρκική αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος.

Το αμερικανό προξενείο στην ιστοσελίδα του σύμφωνα με το Reuters «διευκρίνισε» ότι οι τοπικές τουρκικές αρχές αρνούνται να συνεργαστούν για να αποκαταστήσουν την όποια βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης υπάρχει.

Την ίδια ώρα ο Μπαράκ Ομπάμα έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και μάλιστα με διευρυμένη σύνθεση καθώς σε αυτό θα μετέχουν και ειδικοί σύμβουλοι που γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα της Τουρκίας ώστε να εκτιμηθεί πλήρως η κατάσταση.

Κι ενώ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δείχνουν να μπαίνουν σε δοκιμασία οι πραξικοπηματίες εμφανίζονται να εμπλέκονται και στην κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι το περασμένο Νοέμβριο που οδήγησε τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε πολεμικό επίπεδο.

Ο τούρκος πιλότος που κατέρριψε το ρωσικό ελικόπτερο εμφανίζεται ως μετέχων στο πραξικόπημα και η πράξη του ως εσκεμμένη για να πληγούν οι τουρκορωσικές σχέσεις.

Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος της Αγκυρας «Ο πιλότος αυτός ήταν ένας από αυτούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Μέχρι σήμερα δεν το λέγαμε, το κρατούσαμε μυστικό. Αλλά εγώ, ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, σας λέω ότι τις σχέσεις μας με τη Ρωσία την χάλασαν αυτοί οι παλιάνθρωποι».  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s