"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μουζάλας: Ανάγκη Plan B για το προσφυγικό αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία


mouzalas_giannisΤην ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός «Plan B» για το προσφυγικό, σε περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας της Ευρώπης με την Τουρκία, επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ένα Plan B» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας στην Bild, στον απόηχο των απειλών από την Άγκυρα ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό αν δεν καταργηθεί άμεσα η βίζα για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Όπως σχολιάζει η Bild, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί πολύ για το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να δεσμευθούν για την απορρόφηση μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να διανέμονται ισότιμα σε όλες τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και όχι σε συγκεκριμένες χώρες» τονίζει.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Τρίτη την ΕΕ ότι δεν έχει εκταμιεύσει την οικονομική βοήθεια που είχε υποσχεθεί ούτε έχει απελευθερώσει τις θεωρήσεις για τα τουρκικά διαβατήρια.

Χθες πάντως, σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post», ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ΕΕ χρειάζεται ένα Σχέδιο Β, τόνισε ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε ό,τι έχει συμφωνηθεί» και επισήμανε ότι απειλές και τελεσίγραφα δεν έχουν νόημα.

Διαψεύδει ο Μουζάλας τα περί plan b

Με ανακοίνωση στην οποία περιέχεται η αυτούσια δήλωσή του, όπως εστάλη στην εφημερίδα, στα ελληνικά και σε ανεπίσημη μετάφραση στα αγγλικά, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διαψεύδει ότι δήλωσε πως «χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση ένα σχέδιο β, σε περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας».

Η ακριβής τοποθέτηση του Γιάννη Μουζάλα:

Αναλυτικά:

Ερ.: Πρέπει η Ευρώπη να καταρτίσει σύντομα ένα Plan B για την περίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό; (με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου καθώς και το ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό)

Απ.: Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, μια συμφωνία η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη της Ευρώπης στο ένα σκέλος και την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο άλλο.

Μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται. Έχουμε μια ροή προσφύγων η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει ένδειξη μη τήρησης της συμφωνίας. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά, κάποιες μέρες είναι μηδενικές, κάποιες μέρες είναι κοντά στους 100. Είναι ένας αριθμός ανθρώπων στον οποίον έχουμε έτσι κι αλλιώς στραμμένο το ενδιαφέρον μας. Ενδεικτικά όμως σας λέω ότι το ποσοστό των ανθρώπων σε σχέση με πέρσι τέτοια περίοδο είναι μειωμένος κατά 95-97%. Βεβαίως παρακολουθούμε, βεβαίως ανησυχούμε, όμως μέχρι στιγμής, επαναλαμβάνω, ο αριθμός των ανθρώπων που προσεγγίζουν τα νησιά μας δεν αποτελεί ένδειξη μη τήρησης των συμφωνηθέντων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει εγκαίρως όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους κινδύνους που υποβόσκουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Το προσφυγικό, όπως έχει αποδεχθεί η Ε.Ε. με τον πιο επίσημο τρόπο, καθ’ όλη αυτή την περίοδο, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης.

Μέχρι τώρα έχει υπάρξει οικονομική στήριξη προς την χώρα μας, έχει υπάρξει στήριξη σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όμως η καίρια απάντηση είναι η κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατ’ αναλογία. Δεν γίνεται όλο το προσφυγικό βάρος να το επωμίζονται τρεις-τέσσερις χώρες και οι υπόλοιπες να ασκούν κριτική τι κάναμε σωστά και τι όχι, με τα σύνορα τους κλειστά και χωρίς να υποδέχονται κανέναν πρόσφυγα από όσους τους αναλογούν. Πλέον όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει και όλοι ξέρουμε τις προτεινόμενες λύσεις. Δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι. Είναι άνθρωποι οι οποίοι φεύγουν από την χώρα τους γιατί βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Να τερματιστεί ο πόλεμος είναι το βασικό ζητούμενο. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουμε τις χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά σε αυτές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Πρέπει να συμβάλλουμε ώστε χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και άλλες γειτονικές να μπορούν να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα εδάφη τους με βάση την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συνέχεια να υπάρχει η δυνατότητα στους πρόσφυγες από την Τουρκία να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. βάσει των κριτηρίων, πληθυσμιακών και άλλων. Το ίδιο να συμβεί κι από την Ελλάδα ώστε να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. κατ’ αναλογία.

Ερ.: Πρέπει η ΕΕ να επισπεύσει την υποστήριξη της Ελλάδας με προσωπικό στα νησιά; (με αφορμή το σημερινό μας δημοσίευμα ότι δεν έχει αποσταλεί στη χώρα μας ικανός αριθμός ειδικών)

Απ.: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν δικών μας επίμονων αιτημάτων μας ενίσχυσε με προσωπικό το οποίο σχετίζεται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ο αριθμός που ζητήσαμε είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που ενέκριναν κι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν έρθει είναι μικρότερος από τον αριθμό που έχουν εγκρίνει για να έρθουν εδώ και να συμβάλλουν στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Συνεχίζουμε να ζητάμε την ενίσχυση των υπηρεσιών αυτών με υπαλλήλους της Ε.Ε. τονίζοντας πάντοτε την σημαντική βοήθεια που έχουν προσφέρει οι άνθρωποι που έχουν έρθει μέχρι σήμερα. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s