"Greek National Pride" blog / ΑΙΓΥΠΤΟΣ / Ευρωπαίοι εταίροι / ΕΛΛΑΔΑ / Κύπρος

Νέες καταιγιστικές εξελίξεις στο Αιγαίο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ!!!


geotrisiΓ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ)

 

Η συνάντηση μεταξύ των κκ. Shoukry και Κασουλίδη αφορά επίσης την τριμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των συμφωνιών των θαλασσίων συνόρων, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ.

Όπως λοιπόν γίνεται σαφές η συζήτηση για την οριοθέτηση των ΑΟΖ της Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου θα αποτελέσει το κύριο διακύβευμα της τριεθνούς συνάντησης των ηγετών των χωρών αυτών, και όλα τα υπόλοιπα έπονται.

Προφανώς κάτω και από την πίεση ενεργειακών εταιριών-κολοσσών που ετοιμάζονται να «δράσουν», είτε πέρα του ατλαντικού, είτε από την Ρωσία και την Ευρώπη , οι τρεις χώρες θα επιχειρήσουν να οριοθετήσουν ΑΟΖ, βάζοντας «φωτιά» όμως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία γνωρίζοντας τις προθέσεις αυτές έσπευσε να προκαταβάλει την διεθνή κοινότητα μιλώντας για παλαιότερη «συμφωνία» μεταξύ της ίδιας και της Ελλάδος για την ΑΟΖ (;).

Στην συνέχεια η Άγκυρα απείλησε ακόμη και με στρατιωτική δράση σε περίπτωση οριοθέτησης ΑΟΖ απο την χώρα μας σε αγαστή συνεργασία με τις άλλες δύο χώρες.

Για αυτό και το επόμενο διάστημα έως τον Οκτώβριο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουμε πολλά και διαφορετικού τύπου «επεισόδια» στο Αιγαίο με άκρως επικίνδυνες προεκτάσεις.

Ο Ερντογάν ενισχυμένος μετά το πραξικόπημα και έχοντας και την Ρωσία πλέον στο πλευρό του θα επιδιώξει να επιβάλει τους δικούς του κανόνες στην περιοχή . Το θέμα όμως είναι το τι θα πράξει η ελληνική πλευρά.

Κομβικό ρόλο όμως στο θέμα αυτό θα παίξουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι υπόλοιπες χώρες λόγω των εταιριών τους , οι οποίες θα εμπλακούν ενεργά στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος και η Ελλάδα διαθέτουν τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα για τα οποία άνετα ξεκινάει ένα πόλεμος στην περιοχή.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο μετά τη συνάντηση, ο Shoukry είπε ότι η επερχόμενη σύνοδος κορυφής αφορά πολλές μορφές συνεργασίας, που αφορούν και την εκτέλεση έργων σε διάφορους τομείς.

Αυτή θα είναι η τέταρτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των τριών αρχηγών κρατών από την εκλογή του Abdel-Fattah AL- Sisi ως προέδρου το 2014.

Την Τρίτη, ο Κύπριος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ-Σίσι, ο οποίος χαιρέτισε την τριμερή συνεργασία, λέγοντας ότι θέτει ένα επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας για τις χώρες της Μεσογείου.

Ο Αλ-Σίσι τόνισε επίσης τον ενθουσιασμό της Αιγύπτου στην προώθηση των σχέσεων με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, επαινώντας την πρόοδο και την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ας ελπίσουμε ότι η τριμερής συμμαχία θα έχει και στρατιωτικές προεκτάσεις με σκοπό να «πεισθεί» ο «ταλαιπωρημένος» τουρκικός στρατός, που έχει πολλά προβλήματα μετά το πραξικόπημα και λόγω των Κούρδων.

Το σίγουρο όμως είναι ότι, η απομείωση του χρέους από την ΕΕ και η οριοθέτηση ΑΟΖ, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες οι οποίοι θα δώσουν ελπίδα και μέλλον στις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων.πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s