Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το πρωί σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Η επικοινωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούσε το σύνολο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα.
Όσον αφορά τα θέματα δικαστικής σημασίας, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα έκδοσης των 8 μετά και το επίσημα αίτημα έκδοσής τους.
Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση από την πλευρά του Τούρκου πρωθυπουργού με το Μέγαρο Μαξίμου να μην προσδίδει επιθετική διάθεση στον ομόλογο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες απάντησε στον κ. Γιλντιρίμ ότι όλα θα γίνουν με βάση την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις για θέματα ασύλου.
Όσον αφορά τα θέματα ενέργειας αντικείμενο αποτέλεσε οι πρόσφατες συμφωνίες Ελλάδας Βουλγαρίας για τη δημιουργία του κάθετου αγωγού που θα συνδέεται με τον αγωγό TAP, ενώ για το προσφυγικό, Τσίπρας και Γιλντιρίμ έκαναν εκατέρωθεν εκτιμήσεις για την κατάσταση αναγνωρίζοντας και οι δύο πλευρές τις ευαίσθητες ισορροπίες του ζητήματος.