"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά πάλι η διαπραγμάτευση


tsakalotos2-600x332Μετά από δύο μήνες κανονικότητας η κυβέρνηση μπαίνει εκ νέου στη βάσανο της διαπραγμάτευσης, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη να ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση είναι προπαρασκευαστικής φύσεως ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και σε συνέχεια της επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα τον Ιούλιο.

Ήδη μία πρώτη διερευνητική επαφή είχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο στο Παρίσι, καθώς ο Πιερ Μοσκοβισί είχε σύμφωνα με πληροφορίες του TRIBUNE τετ α τετ με τον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επαφών που θα έχουν οι Έλληνες υπουργοί θα τεθεί η πορεία υλοποίησης των 15 υπολοιπόμενων προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Μία πρώτη γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει θα δοθεί στο κρίσιμο Euro Working Group της Δευτέρας 29 Αυγούστου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζεται αισιοδοξία ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα προσκόμματα και θα προχωρήσει κανονικά η εκταμίευση της υποδόσης, με τα χρήματα αυτά να διοχετεύονται εν συνεχεία στην αγορά προς αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε εξάλλου και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη άτυπη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τρίτη, όπου τόνισε στους συνεργάτες του ότι «εφόσον έκλεισε θετικά η πρώτη αξιολόγηση, κάθε επόμενη θα είναι και πιο εύκολη».

Παράλληλα, από τις επαφές στις Βρυξέλλες αναμένεται να τεθούν και οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καθώς και οι παρεμβάσεις, οι οποίες θα αποφασιστούν για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το χρέος όπως ήταν αναμενόμενο βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της Αθήνας, με την κυβέρνηση να πιέζει τους εταίρους για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων μέσα στο 2016, ώστε να δοθεί ένα θετικό σήμα στις αγορές και να στρωθεί το έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία ημέρα μετά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, στις 10 του μήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ ενώπιον των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, με βασικό σύνθημα τη «δίκαιη ανάπτυξη» και κεντρικούς πυλώνες των εξαγγελιών του το τρίπτυχο Ανάπτυξη, Επενδύσεις, Κοινωνική Δικαιοσύνη.  πηγη

Σχολιάστε