"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Κασουλίδης στο OnAlert.gr: Το Κυπριακό εξαρτάται απο τη στάση του Ερντογάν


cyprus_map2Ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε οτι «το Κυπριακό εξαρτάται απο την στάση του Ερντογάν» ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο κ. Κασουλίδης μίλησε στο OnAlert, στο περιθώριο της διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθέροτητα στη Ρόδο,μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές ροές και στην απειλή των ασύμμετρων απειλών.
Επιπλέον ο κ. Κασουλίδης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πρόσφατη συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για το φυσικό αέριο τονίζοντας οτι » η τελευταία υπογραφή ειναι η πρώτη απο μια σειρά συμφωνιών που πρέπει να γίνουν μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο.» Ο κ. Κασουλίδης μίλησε επίσης για την EUNAVFOR, την ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ρόλο της στη περιπολία των διεθνή υδάτων.

Κατά την άφιξη σας στην Διάσκεψη αναφερθήκατε σε ασύμμετρες απειλές. Θεωρείται οτι η Κύπρος απειλείται απο ασύμμετρες απειλές;

Όλες οι χώρες απειλούνται στην εποχή μας απο ασύμμετρες απειλές. Με ασύμμετρες απειλές εννοούμε τις απειλές ενός αόρατου εχθρού και ειναι κυρίως οι τρομοκρατικές απειλές όπως και οι απειλές απο την διάδωση όπλων μαζικής καταστροφής απο το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο ανθρωπίνων ζωων.

Η Κύπρος υπέγραψε με την Αίγυπτο για μεταφορά Φυσικού Αερίου. Πώς βλέπετε την συμφωνία αυτη; Νομίζετε οτι εχει θετικό αντίκτυπο σε μια λύση για το Κυπριακό;

Κατ΄αρχάς θα ήθελα να εξηγήσω τι σημαίνει η τελευταία υπογραφή. Η τελευταία υπογραφή ειναι η πρώτη απο μια σειρά συμφωνιών που πρέπει να γίνουν μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα δώσει ασφάλεια, απο την έννοια της οικονομικής ασφάλειας στις εταιρείες, οι οποίες μετά θα κάνουν τις εμπορικές τους συμφωνίες για να ξεκινήσει η σύνδεση με αγωγό του ΑΦΡΟΔΙΤΗ, μ’εναν απο τους παραγωγικούς σταθμούς υγροποίησης αερίου, τον LNG της Αιγύπτου, για διάθεση του κοιτάσματος.
Ο προγραμματισμός όσο αφορά τα έσοδα απο το φυσικό αέριο, γνωρίζετε οτι ειναι χρονοβόρος, ήδη εδω και πάρα πολλά χρόνια μιλάμε για τις διάφορες προϋποθέσεις, πραγματοποιούνται γεωτρήσεις και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, υπάρχει αισιοδοξία η οποία ακολουθείται απο απογοήτευση και ούτω καθεξής. Άρα εμεις το γρηγοροτερο που θα μπορουσέ να έρθουν εισοδηματα απο το φυσικό αέριο, το γρηγορότερο θα ενθαρρύνει όλους τους Κύπριους να εργαστούν προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.
Αυτη ειναι η μόνη σύνδεση που βλεπω εγω μεταξύ φυσικού αερίου και λύσης. Η προοπτική της ευημερίας οδηγεί τους λαούς στην ειρήνη. Δείτε το παράδειγμα της ίδιας της ΕΕ που δημιουργήθηκε μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχετικά με την τρομοκρατία η Κύπρος λαμβάνει μέρος σε επιχειρήσεις θαλάσσιου ελέγχου. Θέλετε να εξηγήσετε κάποιες περαιτέρω λεπτομέρειες;

Η Κύπρος συμμετέχει στην EUNAVFOR, ειναι η ναυτική δυναμη της Eυρωπαικης Eνωσης η οποια θα περιπολει απο τα διεθνή ύδατα, τι ακτες της Λιβύης και θα εχει ενα διπλό σκοπό, πρώτον την έρευνα και διάσωση ναυαγίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες αλλα και την επίβλεψη των ακτών της Λιβύης για να μην εισέρχονται στην χώρα εκείνη. Ειναι μέθοδος αστυνόμευσης της επιβολής της απόφασης του Συμβουλιου Ασφαλειας για την απαγόρευση της εισαγωγής όπλων για την διάθεση των διαφόρων ομάδων στη Λιβυή

Έχετε δει αυξημένες ροές μεταναστών στην Κύπρο, ειδικά μετα το πραξικόπημα στην Τουρκία;

Η Κύπρος επειδή ειναι νησί και επειδή δεν ειναι στην Σένγκεν, δεν ειναι επιλογή των μεταναστών γιατι ξέρουν οτι αν μπουν στην Κύπρο, πολύ πιθανό αν είναι συριακής καταγωγης να πάρουν άσυλο ή καθεστώς προστασίας αλλα εκει θα μείνουν, δε μπορουν να πάνε κάπου αλλού. Ενώ οι περισσότεροι πρόσφυγες που φεύγουν απο την Λιβύη / Συρία λογαριάζουν για ενα καλύτερο μελλον σε πλούσιες χώρες της Ευρώπης όπως ειναι η Γερμανία.

Στην Κύπρο μετα το πραξικόπημα στην Τουρκία έχει υπάρξει κάποια αυξημενη ροή μεταναστων απο την Τουρκία, όχι απο τη Συρία. Τις τελευταίες βδομάδες, καθε βδομαδα φτάνουν καράβια των 50 ατόμων.

Επηρεάζει το Κυπριακό η στάση που τηρεί ο Ερντογάν μετα το πραξικόπημα στην Τουρκία;

Το Κυπριακό εξαρτάται απο την στάση του Ερντογαν. Και ακριβώς αναμένεται να δοκιμαστεί στην πράξη αυτό, τώρα που ξεκίνησε να συζητιέται το θέμα της ασφάλειας. Όπως καταλαβαίνεται το θέμα της ασφάλειας θα λύσει ή θα καταλύσει τις προσπάθειες για το κυπριακό προβλημα. Δε μπορούμε να πάμε σε λύση με τις εγγυήσεις του 60.

Ήταν εποικοδομητική η Διάσκεψη της Ρόδου;

Σήμερα είχαμε την χαρά να ακούσουμε τους συναδέλφους της Αιγύπτου, της Σλοβακίας και της Αλβανίας αρα τρείς διαφορετικές απόψεις. Έναν άραβα, τον συνάδελφο εντος ΕΕ και τον συνάδελφο των βαλκανίων, απο υποψήφια χώρα.
Νομιζώ οτι αυτο το συνέδριο ειναι χρήσιμο και αποφασίσαμε να το κρατήσουμε ως θεσμό γιατι εκεινο που λείπει απο τα πολυμερή forum και τις συζητήσεις ειναι μια κατευθείαν επαφή των χωρών που έρχονται σε απευθείαν επαφή με άλλες χώρες της Μεσογείου και με τον αραβικό κόσμο. Και αυτο ειναι που προσφέρει αυτη η διάσκεψη.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s