"Greek National Pride" blog / ΗΠΑ / Τουρκία

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΙΛΑΡΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΑΜΠ ΣΤΟΥΣ «ΑΠΕΝΑΝΤΙ»!


screenshot2016-06-03at8-34-56am

cebdceafcebacebfcf8o1Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλος προβληματισμός διακατέχει από τώρα την Άγκυρα σχετικά με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς και με τους δυο υποψηφίους για τη προεδρία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στο ισλαμικό καθεστώς της Τουρκίας, με συνέπεια την προοπτική περεταίρω αποσταθεροποίησης του οι επιπτώσεις της οποίας θα επηρεάσουν όλη την ευρύτερη περιοχή.

Σε ένα εκτενές άρθρο του τουρκικού τύπου, (Sözcü12/9), της Τουρκάλας αρθρογράφου Zeynep Gürcanlı, αναλύεται για πρώτη φορά ο μεγάλος προβληματισμός της Άγκυρας σχετικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, καθώς και με τους δυο υποψηφίους αναδύονται σοβαρές προοπτικές σύγκρουσης σε πολλαπλά επίπεδα.

derin-dunya-devletinin-turkiyeyi-parcalama-plani1

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, με την Χίλαρι Κλίντον υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα των πολύ στενών σχέσεων της ίδιας προσωπικά αλλά και του περιβάλλοντος της με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και το Δίχτυο του, που είναι διακλαδωμένο σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Μάλιστα όπως αποκαλύπτεται, το Δίχτυο του Γκιουλέν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον και φυσικά αυτό θα ανταποδοθεί μετά την πιθανή εκλογή της στην προεδρία.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα παρουσιάσουν μεγάλη κρίση αν εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον, καθώς το έντονο αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία προϋπόθεση για την βελτίωση των σχέσεων, θα δεχτεί ηχηρό πλήγμα γιατί το σίγουρο είναι πως η Χίλαρι θα το απορρίψει ασυζητητή, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το καθεστώς Ερντογάν να δεχτεί ισχυρές επικρίσεις για το έλλειμμα δημοκρατίας του.

Από την άλλη η προοπτική εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, ανησυχεί έντονα την Άγκυρα εξ αιτίας των έντονων αντίμουσουλμανικών αισθημάτων του υποψηφίου προέδρου και της αποστροφής του προς κάθε ισλαμικό, που δεν χάνει τη ευκαιρία να το προβάλλει στην προεκλογική του εκστρατεία,

Η πρόθεση του Τραμπ αν εκλεγεί να απελάσει άλσους τους «επικίνδυνους» μουσουλμάνους από τις ΗΠΑ και η διαφαινόμενη εκστρατεία του κατά του ισλαμισμού έχει ήδη ενοχλήσει έντονα την ισλαμική κυβέρνηση της Άγκυρας και αυτή κατάσταση δεν προοιωνίζει τίποτα το θετικό στις σχέσεις των δυο χωρών.

Ανησυχία υπάρχει στα τουρκικά επιτελεία και για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία για μετά τις αμερικανικές εκλογές, καθώς είναι διφορούμενες οι απόψεις των δυο υποψηφίων για τον ρόλο της Τουρκίας η οποία άρχισε ήδη να κοστίζει σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Πέραν όμως τούτων υπάρχουν και οι εκθέσεις του Stafford καθώς και άλλων αμερικανικών στρατηγικών ινστιτούτων που δεν χάνουν την ευκαιρία κάθε φορά να προβλέπουν την διάσπαση της Τουρκίας και την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, άλλο ένα σοβαρό στοιχείο προοπτικής επιδείνωσης των σχέσεων των δυο χωρών.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

One thought on “ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΙΛΑΡΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΑΜΠ ΣΤΟΥΣ «ΑΠΕΝΑΝΤΙ»!

  1. MRS HILLARY AS FAR AS HER HEALTH IS CONCERN AND FROM T V NEWS PROBABLY IS IN BAD SHAPE AND IS DIFFICULT IN MY OPINION TO HANDLE SO MUCH STRESS IN WORLD AFFAIRS OR CONSTANTLY MOVE AROUND AND GET THINGS DONE IS TOO MUCH RESPONSIBILITY BUT IT REMAIN TO BE SEEN WEATHER ALL INFORMATION ABOUT HER HEALTH IS RIGHT OR WRONG ON THE OTHER HAND MR. TRUMP OF COURSE HE CONCERNED ABOUT WHAT IS HAPPENING IN HIS COUNTRY AND THE WORLD AS A WHOLE HE OFFER TO BUILD UP THE WALL AND COMMITTING HIS SELF AT THE BEGINNING TO SO MANY OTHER THINGS AND I REALLY DON’T KNOW IF HE IS RIGHT OR NOT OR IF COULD EVER DO ALL OF THAT THAT HE PROMISE BUT I BELIEVE HE SENSE THE DANGER FROM THE EAST.-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s