"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΘΕΣΜΟΙ

«Μαύρος καπνός» στο Χίλτον. Που διαφωνούν Αθήνα-δανειστές


thesmoiagΠάγο στο…πάγωμα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, εντάσεις για τις προσλήψεις και τις δαπάνες του Δημοσίου και βέτο στα πρόσωπα που προτείνει η Αθήνα για τις θέσεις του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου θέτου οι εκπρόσωποι των δανειστών στις διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγαλύτερη εμπλοκή υπάρχει στις προτάσεις των μελών που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου.

Η ελληνική πλευρά προτείνει στελέχη με περγαμηνές στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ όπως η κ. Όλγα Χαρίτου η οποία έχει υπηρετήσει ως στέλεχος στον τραπεζικό τομέα και είναι σύζυγος του βουλευτή του κόμματος Χρ. Παπαδόπουλου και συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Δανειστές: «Οχι» στα κομματικά στελέχη

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να τοποθετηθούν Έλληνες τεχνοκράτες και όχι πρώην κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ελληνική κυβέρνηση βάζει βέτο για τους ξένους που προτείνουν οι δανειστές μεταξύ των οποίων είναι και ο Γάλλος Ανώτατος Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, Ζακ Λε Παπ, που έχει προταθεί για τη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δανειστών πάγωσαν το…πάγωμα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και εξέφρασαν ενστάσεις γις τις 15.000 προσλήψεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, ζητώντας περισσότερα στοιχεία για την απόδοση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς, κυρίως από τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές πάγωσαν και την πρόταση των κ.κ.Τσακαλώτου και Σταθάκη για την διαγραφή χρεών πολυοφειλετών που χρωστούν σε τράπεζες στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να διατυπώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τους οφειλέτες του δημοσίου.

Παράλληλα οι δανειστές εκφράζουν – σύμφωνα με πληροφορίες- εντσάσεις για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που έχει ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας από την ΔΕΘ. Με το μπλόκο στο πάγωμα των εισφορών προηγούμενων ετών και την γκρίνια για τις δαπάνες του δημοσίου δίνεται η αίσθηση ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις καθώς για τα συγκεκριμένα θέματα υπήρξε προσυνεννόηση και συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων που υποτίθεται έδωσαν το πράσινο φως για να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις ο Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη. Σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται ότι το μπλόκο των δανειστών θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα αφαιρέσει από την κυβέρνηση το πλεονέκτημα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού.

Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει εμπλοκή

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για εμπλοκή στην διαπραγμάτευση αλλά για συνηθισμένα τζαρτζαρίσματα που γίνονται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στο θέμα του παγώματος των παλαιότερων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά ζητούνται περισσότερα στοιχεία από τα τεχνικά κλιμάκια για την σφαιρική αντιμετώπιση του θέματος.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι έχει συμφωνηθεί η πρόσληψη 15.000 υπαλλήλων την επόμενη διετία και υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί για τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Κυβερνητικές πηγές διαβλέπουν και οργανωμένο σχέδιο από δυνάμεις τις αντιπολίτευσης οι οποίες ακολουθώντας την γνώριμη τακτική του παρελθόντος – όπως την χαρακτηρίζουν- από την μία πλευρά πιέζουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αποδεχτεί η κυβέρνηση ό,τι της ζητηθεί και περιμένουν για να κατηγορήσουν την ελληνική ηγεσία ότι τα αποδέχτηκε όλα οδηγώντας την χώρα σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός της σύμβασης για το Ελληνικό που θα εγκριθεί από την βουλή, η κυβέρνηση ετοιμαζει πολυνομοσχέδιο για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας στο οποίο θα συμπεριλάβει όλα τα προαπαιτούμενα και θα ψηφιστεί στο κοινοβούλιο με την μορφή του κατεπείγοντος.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s