"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Προειδοποιήσεις Μουζάλα για κίνδυνο «παγώματος» μετεγκαταστάσεων


soultsmouzalasΤον κίνδυνο «παγώματος» του προγράμματος μετεγκατάστασης υπογράμμισε ο Γιάννης Μουζάλας κατά τη διάρκεια επαφών που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Μάρτιν Σουλτς, αρμόδιους υπουργούς της Ε.Ε. και ευρωβουλευτές και στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής έθεσε επίσης τα θέματα της αναθεώρησης του Δουβλίνου, της ανάγκης δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και της καθυστέρησης επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας.

Σήμερα έπρεπε να έχουν γίνει 33.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σε χώρες της Ε.Ε. και αντ’ αυτού έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 5.400, ενώ, την ίδια στιγμή, περίπου 7.500 πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι έτοιμοι προς μετεγκατάσταση.

Για την άρνηση των κρατών-μελών να ανταποκριθούν μίλησε ο κ. Μουζάλας, αλλά ευχαρίστησε χώρες όπως τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία για τη συνεργασία τους.

Αναφορικά με το θέμα του Δουβλίνου, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι «χτίζεται με λάθος τρόπο», για τρεις λόγους: πρώτον, επειδή είναι λάθος η χώρα πρώτης υποδοχής να αναλαμβάνει όλο το βάρος. Δεύτερον, διότι η διασπορά προσφύγων σε άλλες χώρες προβλέπεται, αφού το κράτος πρώτης υποδοχής καλύψει το 150% των δυνατοτήτων του. Και τρίτον, διότι για να μεταβεί ένας πρόσφυγας σε άλλη χώρα της ΕΕ πρέπει η προδιαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στη χώρα υποδοχής.

Η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών. Σύμφωνα με τον υπουργός, το θέμα αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με την καινούρια αποστολή και τις δυνατότητες που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, κάτι το οποίο είδε ευμενώς ο πρόεδρος του ΕΚ Μ. Σουλτς και έκρινε σκόπιμο να συσταθεί ομάδα εργασίας, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Σχετικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα, η ελληνική πλευρά επέκρινε την «πολιτική υποκρισίας» από ορισμένες χώρες, λέγοντας ότι από τα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που πληρούν τις προϋποθέσεις για μετεγκατάσταση, οι χώρες της Ευρώπης έχουν δεχθεί μόνο 96.
Επισήμανε, επίσης, ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 1100 θέσεις για ασυνόδευτα ανήλικα (από τις 300 στο ξεκίνημα της κρίσης), ενώ στη χώρα έχουν καταγραφεί 2.400 ασυνόδευτα ανήλικα.

Στις επιστροφές από Ελλάδα σε Τουρκία επικέντρωσε ο Σουλτς

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚ Μ. Σουλτς, έθεσε το ζήτημα της καθυστέρησης επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα ελληνικά νησιά έχουν δεχτεί περίπου 13.000 αιτήσεις ασύλου και η κάθε αίτηση και προσφυγή εξετάζεται προσωπικά, σύμφωνα με τους κανόνες της Συνθήκης της Γενεύης και τις οδηγίες της ΕΕ.
Επισήμανε, επίσης, την ανεπάρκεια της ανταπόκρισης των κρατών μελών σε εμπειρογνώμονες και ανθρώπινο δυναμικό, λέγοντας ότι η ΕΑΣΟ έκανε επτά φορές έκκληση στα κράτη-μέλη και αυτά δεν ανταποκρίθηκαν.

Ο αν. υπουργός ανέφερε, πάντως, ότι τους τελευταίους μήνες γίνονται περίπου 70 επιστροφές την εβδομάδα προς την Τουρκία και εκτιμάται ότι σταδιακά, με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, οι επιστροφές θα αυξηθούν στις 100 και αργότερα στις 200 την εβδομάδα.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η κατανομή των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Στην αρχή το 80% των ανθρώπων που έφταναν στη χώρα είχαν προσφυγικό προφίλ, ενώ τώρα το 80% είναι οικονομικοί μετανάστες.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στη χώρα βρίσκονται περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων περίπου οι 22.000 πληρούν τα κριτήρια για μετεγκατάσταση. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s