"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Την Τετάρτη η απόφαση για τον τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών για εδαφικό


akintsi-anastasiadisΣχεδόν τρεις ώρες διήρκησε η αποψινή (24/10) συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Παρά τις πληροφορίες ότι οι δύο ηγέτες αναμενόταν ότι θα συζητούσαν το θέμα του τόπου διεξαγωγής των συναντήσεων για το εδαφικό, κάτι τέτοιο δεν έγινε κι όπως είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί κατά την επόμενή τους συνάντηση μεθαύριο Τετάρτη. Όπως είπε, «επικεντρωθήκαμε περισσότερο στην ουσία των όσων είχαμε μπροστά μας παρά στον καθορισμό του χώρου. Πιθανότατα τούτο να γίνει την Τετάρτη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι συνομιλίες για το εδαφικό θα γίνουν «μάλλον στην Ελβετία» και κατά τις ημερομηνίες 7-11 Νοεμβρίου.

Αναφορικά με τα ζητήματα που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες κατά την αποψινή συνάντηση, δήλωσε ότι «συζητήσαμε λεπτομέρειες ή τρόπους εφαρμογής των διαφόρων είτε ελευθεριών είτε δικαιωμάτων κλπ. Υπήρξε μια, οφείλω να πω, σχετική πρόοδος, που χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση».

Ερωτηθείς αν στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ιθαγένειας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά αυτά τα θέματα και να μην επαναλαμβάνουμε εαυτούς».

Σε ερώτηση ποιου θα είναι αρμοδιότητα το θέμα των προσωρινών αδειών εργασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτό θα είναι αρμοδιότητα «της κεντρικής κυβέρνησης».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ότι αν μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρξει λύση τότε η Τουρκία θα παίξει ένα άλλο παιγνίδι, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν έχει υπόψη τη συγκεκριμένη αναφορά.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Σινιρλίογλου θα συνοδεύει τον κ. Ακκιντζί στη συνάντηση στο εξωτερικό για το Εδαφικό, ο Πρόεδρος είπε πως δεν γνωρίζει αν θα συνοδεύει τον κ. Ακιντζί ο κ. Σινιρλίογλου, προσθέτοντας ότι «εξ όσων γνωρίζω θα πάμε ο καθένας με τη διαπραγματευτική του ομάδα, τους εμπειρογνώμονες κλπ».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία σχετικά με την εκπροσώπηση στα ομοσπονδιακά όργανα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έγινε συζήτηση, βεβαίως».
philenews    πηγη

Σχολιάστε