"Greek National Pride" blog / ΔΝΤ / ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα και ΔΝΤ συζητούν τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα


tsakalotolagartΠαράλληλες διαβουλεύσεις, οι οποίες εκτός από τη δεύτερη αξιολόγηση έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή του Διεθνούς νομισματικού ταμείου στο πρόγραμμα, γίνονται μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Τις συζητήσεις αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, τις οποίες κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος επιβεβαιώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ειδικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, που έχει μεταβεί την Αθήνα, συζητάει με την κυβέρνηση τους όρους προκειμένου το ΔΝΤ να μετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο μνημόνιο αποδεσμεύοντας 15-20 δισ. ευρώ.

Στον αέρα τα μείζονα ζητήματα

«Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της δεύτερης αξιολόγησης με τους δανειστές, οι οποίοι θα επιστρέψουν στις 14 Νοεμβρίου στην Αθήνα», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας των διαδοχικών συναντήσεων, που είχε σήμερα με τους θεσμούς για μια σειρά ζητημάτων που άπτονται αυτού του ελέγχου.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συναντήσεις με τους θεσμούς άφησε να εννοηθεί ότι τα περισσότερα μείζονα θέματα αυτής της επισκόπησης βρίσκονται στον αέρα, (εργασιακό – ασφαλιστικό – φορολογικό – κόκκινα δάνεια) ενώ επιβεβαίωσε ότι γίνονται συζητήσεις με τους πιστωτές για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Οι συζητήσεις αυτές γίνονται παρουσία όλων των θεσμών κι όχι μεμονωμένα με την εκπρόσωπο του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, και των συνεργατών της που βρίσκονται στην Αθήνα.

«Μη βιώσιμο το ασφαλιστικό»

Όταν ο ίδιος παράγοντας ρωτήθηκε για τον εάν θεσμοί έθεσαν το θέμα νέων περικοπών στις συντάξεις απάντησε αρνητικά, ενώ σε συνέχεια της ερώτησης για γίνει στην επόμενη αξιολόγηση είπε ότι δεν θα «πέσει από τα σύννεφα, αν συμβεί κάτι τέτοιο»

Άλλωστε, το ΔΝΤ είναι γνωστό για τις ακραίες θέσεις του και δεν παύει να τις υπερασπίζεται σε κάθε ευκαιρία.

Σύμφωνα δε με τις δηλώσεις του κ. Ράις, αμετακίνητο παραμένει το Ταμείο στη θέση του για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. «Δεν είναι βιώσιμο, καθώς το έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.», είπε.

«Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί» όπως ο ίδιος σημείωσε ενδεικτικά για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους ΡέγκλινγκΣτη γραμμή του Σόιμπλε | ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Δήλωση – «βόμβα» από Ρέγκλινγκ

Την ίδια στιγμή κεραυνός αποτέλεσε για το κυβερνητικό στρατόπεδο η δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι συμφωνεί με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε πως το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται αναδιάταξη για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η δήλωση αυτή έρχεται πριν ακόμα το Ταμείο δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που σύμφωνα με τον κ. Ράις θα δοθεί μέσα στο Δεκέμβριο μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου, που διενήργησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του αρθ.4.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή προϋποθέτει είτε την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη, διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του δημοσίου Χρέους.  πηγη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s