"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / Τουρκία

Διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών με την Άγκυρα


eurotoyrkiaΤα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ ενός μη δεσμευτικού αιτήματος για να σταματήσουν προσωρινά οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Αν και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. είναι μάλλον απίθανο να ανταποκριθούν στο αίτημα, αυτό απευθύνεται τόσο στην Κομισιόν όσο και στα κράτη-μ’ελη.

Νωρίτερα νέα μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν έστειλαν οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων ΚΟ του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Τζιάνι Πιτέλα σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει πιθανότητα να μπει στην Ε.Ε. με τις παρούσες συνθήκες, ενώ ο Μάνφρετ Βέμπερ τόνισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν και πρέπει να παγώσουν.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Στρασβούργο έδωσε συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Άγκυρα και το Ευρωκοινοβούλιο και μιλώντας στο ΑΠΕ εξήγησε γιατί η ΚΟ του προτείνει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με τη χώρα.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στον Ερντογάν, γιατί έχει ξεπεράσει πολλά όρια. Οι συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων, δικαστών, δικηγόρων, ελεύθερων πολιτών, πολιτικών, μελών του κοινοβουλίου, ηγετών της αντιπολίτευσης, δεν είναι αποδεκτή”.

Συνεχίζοντας, ο Τζ. Πιτέλα τόνισε ότι οι Σοσιαλιστές θα προτείνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μόνο αν η Τουρκία δείξει θετικά δείγματα γραφής. «Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε απτές αποδείξεις. Οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί χωρίς λόγο πρέπει να απελευθερωθούν και η Τουρκία να ξαναγίνει ένα κράτος δικαίου. Εμείς επιθυμούμε να διατηρήσουμε ανοιχτό το διάλογο. Θέλουμε η Τουρκία να παραμείνει κοντά στην Ευρώπη. Για μας η Τουρκία είναι σημαντικός συνομιλητής, όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται τόσο βίαια, η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει», ανέφερε ο Ιταλός πολιτικός.

«Πώς μπορούμε να συζητάμε για την ένταξή μιας χώρας στην ΕΕ, η οποία σήμερα κυβερνάται από έναν τύπο που μετά το πραξικόπημα τους έβαλε όλους στη φυλακή; Προφανώς μετά από ένα πραξικόπημα κάποιοι θα κατηγορηθούν και θα μπουν στη φυλακή, αλλά είναι αδιανόητο 100 χιλιάδες άνθρωποι να είναι υπεύθυνοι», πρόσθεσε ο Τζ. Πιτέλα.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών υπενθύμισε ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών ήταν ιστορικά η πλέον φιλικά προσκείμενη προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Θέλουμε να αλλάξει η Τουρκία» ανέφερε.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου εξέφρασε και ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. «Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες και πρέπει να παγώσουν».

Σε περίπτωση που η Τουρκία, επαναφέρει τη θανατική ποινή, ο Μ. Βέμπερ τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να καταστήσει απολύτως σαφές, ότι μια τέτοια χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο τουρκικός λαός μπορεί να είναι υπερήφανος για το γεγονός ότι κατάφερε να υπερασπίσει το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία εναντίον του στρατού κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο. Το πραξικόπημα αποτελούσε παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού. Αλλά δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογία και να γίνει κατάχρηση. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί. Περιορίζεται η ελευθερία του Τύπου. Μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει. Πολιτικοί, δημοκρατικά εκλεγμένοι βουλευτές, βρίσκονται στη φυλακή. Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ ανησυχητικές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος τονίζει ότι η εθνική κυριαρχία δεν πρέπει να βασίζεται στον φόβο. «Κυριαρχία που στηρίζεται αποκλειστικά στα όπλα, δεν μπορεί να διατηρηθεί, δήλωσε κάποτε ο Ατατούρκ. Θέλουμε να απευθύνουμε αυτή την έκκληση: η Τουρκία είναι ένας φίλος και συνεργάτης. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει πορεία- προς το συμφέρον των πολιτών της», κατέληξε ο Μ. Βέμπερ.

«Να προσέχετε τη γλώσσα σας»

Η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα δεν άργησε να έρθει με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ, να δηλώνει ότι η διαδικασία στο ευρωκοινοβούλιο είναι άκυρη.

Τόνισε ότι η ψηφοφορία αυτή παραβιάζει τις βασικές αξίες της ΕΕ και κάλεσε τους ευρωβουλευτές να «προσέχουν τη γλώσσα τους όταν μιλάνε για τον Ταγίπ Ερντογάν».  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s