"Greek National Pride" blog / Περιοδικά Άμυνας / Περιοδικά Άμυνας και εξοπλισμών

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Τα τουρκικά stealth F-35 έρχονται για να αλλάξουν την συνθήκη της Λωζάνης – Πώς θα αντιδράσει η ΠΑ;


266_exo_site2_0

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ «ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ»

Η κίνηση της επίσημης αίτησης αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν έχει ένα βασικό εργαλείο:

Την επικείμενη ένταξη στην τουρκική των 100+ stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 τα οποία, μαζί με το λοιπό κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ύψους 17 δισ. δολαρίων κατ’έτος θα μετατρέψουν την Τουρκία των 80 εκατομμυρίων κατοίκων, μέχρι το 2020, τον πιο επικίνδυνο παράγοντα για την ασφάλεια στην περιοχή.

Η ένταξη στην ΤΗΚ του F-35, αλλάζει τα πράγματα όπως τα ξέραμε: Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο πλέον στον ουρανό του Αιγαίου μετά της πρώτη πτήση του F-35 σε 18 μήνες από σήμερα.

Διαβάστε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα, μαζί με ένα δωρεάν συλλεκτικό τεύχος από το περιοδικό που έγραψε ιστορία το «ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ» τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για την Ελλάδα, αλλά και την γενικότερη παρουσία του Ελληνισμού σε αυτή την γωνιά του κόσμου

ΤΗΚ F-35 LIGHTNING II: «Αόρατος» εφιάλτης στο Αιγαίο

Το 2018, όπως έγινε γνωστό, θα αρχίσουν οι παραδόσεις των πρώτων μαχητικών 5ης γενιάς F-35A Lightning II στην τουρκική Αεροπορία THK, θέτοντας πλέον σε τροχιά υλοποίησης την πλήρη ανατροπή του ισοζυγίου αεροπορικής ισχύος πάνω από το Αιγαίο.

Η Π.Α. θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη απειλή με μέσα που κρίνονται ως ανεπαρκή απέναντι σε μαχητικά με δυνατότητες που εξασφαλίζουν ικανότητα «πρώτου πλήγματος», που δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αποτραπούν με την υφιστάμενη υποδομή.

Ελάχιστοι –εκτός Π.Α.- είναι σε θέση να αντιληφθούν το μέγεθος του κινδύνου που μέρα με τη μέρα πλησιάζει, ενώ ο διαθέσιμος χρόνος για λήψη αποφάσεων αντιμετώπισης της απειλής εξαντλείται γοργά.

Ακόμα ένα εντυπωσιακό ρεπορτάζ:

BS-64 PODOMOSKOVIE: Το υποβρύχιο-μυστήριο του ρωσικού Ναυτικού εντάσσεται στον Στόλο της Βόρειας Θάλασσας

Στις 22 Οκτωβρίου ένα εκσυγχρονισμένο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Delta IV όπως το ονομάζει το ΝΑΤΟ φωτογραφήθηκε να αποπλέει από τη βάση του στο Σεβερόντινσκ (Severodvinsk) στη Λευκή Θάλασσα στις βορειοδυτικές παγωμένες ακτές της Ρωσίας για την πραγματοποίηση θαλάσσιων δοκιμών. Το υποβρύχιο έπειτα από 16 χρόνια έπεσε ξανά στη θάλασσα αυτή τη φορά όχι με ρόλο μεταφοράς βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων αλλά με έναν νέο και άκρως απόρρητο ρόλο, δίνοντας τροφή σε διάφορα σενάρια.

Μ60Α3: Επιχειρησιακή επιστροφή στον ΕΣ!

Εντύπωση έχει προκαλέσει η επανεμφάνιση των μέσων αρμάτων μάχης αμερικανικής προέλευσης τύπου Μ60Α3 TTS στην περιοχή ευθύνης των 80 και 95 ΑΔΤΕ, οι οποίες σε πρόσφατες φωτογραφίες που έχει αποδεσμεύσει το ίδιο το ΓΕΣ δείχνουν την εκπαίδευση πληρωμάτων των οικείων ΕΑΡΜΕΘ τόσο σε επίπεδο κινήσεων όσο και σε επίπεδο βολών.

ΣΥΣΤΗΜΑ AEGIS: Η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης, με μονάδες πυραύλων να έχουν εγκατασταθεί και να είναι πλήρως επιχειρησιακές στη Ρουμανία. Η Ρωσία έχει αντιδράσει έντονα λέγοντας πως η εγκατάσταση του συστήματος πρόκειται να ανατρέψει τις στρατηγικές ισορροπίες. Το σύστημα έχει δύο συνιστώσες: την εδαφική και τη ναυτική, με επόμενο ορόσημο στην ανάπτυξή του την τοποθέτηση εκτοξευτών βλημάτων SM-3 στην Πολώνία, κοντά στις ακτές της Βαλτικής.

F-15 2040C EAGLE: Ο Βασιλιάς των Ουρανών σε ρόλο «Arsenal Fighter»

Η νέα πρόταση της Boeing, με την ονομασία «F-15 2040C», έχει συγκεντρώσει τις ελπίδες για την κάλυψη του κενού σε μαχητικά αεροπορικής υπεροχής της USAF, προσφέροντας επέκταση ζωής στο αειθαλές μαχητικό F-15C Eagle. Η έκδοση 2040 θα αποτελέσει συμπλήρωμα του 5ης γενιάς μαχητικού F-22 Raptor, επεκτείνοντας την εμβέλεια, κυρίως όμως τη φονικότητα, με διπλασιασμό φορτίου 16 βλημάτων αέρος-αέρος.

LANTIRN: Το σύστημα που «μεταμόρφωσε» τις νυχτερινές τακτικές αεροπορικές επιχειρήσεις

Η ικανότητα κάθε αεροπορικής δύναμης να εκτελεί επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι κρίσιμης σημασίας. Αυτό διότι έτσι καθίσταται εφικτή η συνέχιση των επιχειρήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, κάτι που σήμερα θεωρείται εκ των ουκ άνευ στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Οι νυχτερινές επιχειρήσεις δεν είναι πλέον η εξαίρεση, αλλά μάλλον ο κανόνας. Ένα από τα κρίσιμα εργαλεία της Π.Α. για την εκτέλεση των χειμερινών αποστολών είναι και το σύστημα LANTIRN που παρέχει στον χειριστή τη δυνατότητα ναυτιλίας και επίθεσης με εξαιρετική ακρίβεια.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ: Η ώρα των αποφάσεων

Με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες στον τομέα της αεροκίνησης και με τις επιπτώσεις της οικονομικής συγκυρίας να επιβάλλουν αμείλικτους περιορισμούς, η Αεροπορία Στρατού βρίσκεται αναμφισβήτητα σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι, το οποίο καλείται να προσπεράσει, με τις ανάγκες να βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Το «δράμα» των ΝΗ-90, η αδυναμία αντικατάστασης των UH-1H, η πιεστική ανάγκη εκσυγχρονισμού των ΑΗ-64D (έπειτα από την τρίτη κατά σειρά απώλεια), η ανάλωση μέσων και πτητικού έργου για αεροπυρόσβεση και αεροδιακομιδές, οι πιεστικές ανάγκες στην εκπαίδευση και η υποστελέχωση συνθέτουν ένα σκηνικό που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σημείο «κρίσης», με απαίτηση όμως για άμεση και ταχεία εξεύρεση λύσεων που θα επιλύσουν συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών.

Σε πλήρη ανάπτυξη το νέο «εξωτικό» μαχητικό 6ης γενιάς της ρωσικής Αεροπορίας

Το μαχητικό 6ης γενιάς της ρωσικής Αεροπορίας που πρόκειται να αντικαταστήσει σε υπηρεσία τα αεροσκάφη 4ης και 4++ γενιάς, προγραμματίζεται να πετάξει για πρώτη φορά πριν το 2025 σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα. «Εκτιμούμε ότι το νέο μαχητικό 6ης γενιάς θα πετάξει πριν το 2025.

ΜΜWT: Το νέο τουρκικό ελαφρύ άρμα μάχης διά χειρός FNSS και PT  Pindad

Μια πολύ άσχημη έκπληξη περίμενε την ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ινδονησία και στην σχετική έκθεση που παρακολούθησαν.

Ακόμη διαβάστε στο Ένθετο ΓΕΩ της «Σ»

ΚΥΠΡΟΣ: Το μέλλον των βρετανικών βάσεων στο προσκήνιο

Οι Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας ΠΚΒ (Sovereign Base Areas/ SBA) είναι δύο περιοχές στην Κύπρο υπό βρετανική διαχείριση ως Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος, διοικούμενες ως Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι βάσεις κρατήθηκαν από τους Βρετανούς μετά την ανεξαρτησία και τη μετάβαση της Κύπρου από την Αποικία του Στέμματος σε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος.

ΗΠΑ: Τελειώνει η εποχή της απόλυτης κυριαρχίας;

Οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να αποτελούν ακόμη τη μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική δύναμη, βρίσκονται σε μια διαρκή υποχώρηση στη διεθνή γεωστρατηγική και γεωπολιτική σκακιέρα. Ρωσία και Κίνα φαίνονται τόσο ώριμες όσο και ικανές να αναλάβουν τον κενό χώρο που σχηματίζεται από την αδυναμία των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν φλέγοντα ζητήματα σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η εποχή της παντοδυναμίας τους φαίνεται πως σύντομα θα αποτελεί εικόνα από το παρελθόν.

MIRAGE F100: Ο βασικός πυλώνας της ελληνικής αεράμυνας τις δεκαετίες ’70 & ΄80

Το Mirage F1 αποτέλεσε το βασικότερο όπλο αναχαίτισης της ΠΑ πάνω στο Αιγαίο για μια περίοδο μεγαλύτερη των 15 ετών.

Σε μια εποχή κατά την οποία η ένταση με την Τουρκία (τα αεροσκάφη παραλήφθηκαν λίγο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο) είχε φτάσει στο κατακόρυφο, τα ελληνικά Mirage F1 αναχαίτισαν στην κυριολεξία κάθε τουρκική επιδίωξη στο Αιγαίο.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι ρυθμοί χρήσης τους στις τάξεις της ΠΑ από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ένταξής τους σε υπηρεσία υπήρξαν εξαντλητικοί. Ημέρα και νύχτα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, τα ελληνικά F1CG βρίσκονταν σε ετοιμότητα για τη διεξαγωγή αναχαιτίσεων σε όλο το ελληνικό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s