"Greek National Pride" blog

Οι Ένοπλες Δυνάμεις με 475.000.000 € δεν αγοράζουν ούτε βίδες


enoplesaprΣε αφοπλισμό της χώρας οδηγεί η κάθετη μείωση των αμυντικών δαπανών που επιβάλλουν οι δανειστές τα τελευταία χρόνια. Οι ενέργειες που κάνει η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για να αποφευχθεί νέα μείωση μισθών

Η κάθετη μείωση των αμυντικών δαπανών που επιβάλλουν τα τελευταία χρόνια οι δανειστές με το επίπλαστο δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια» οδηγεί σε αφοπλισμό της Ελλάδας, τη στιγμή που η Άγκυρα θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης και οι φόβοι για ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο αυξάνονται. Ο Προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει νέες περικοπές ύψους 123.000.000 ευρώ και με τα διαθέσιμα πλέον 475.000.000 είναι αμφίβολο αν οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αγοράσουν… βίδες και πυρομαχικά.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε μια προσπάθεια να σώσει ό,τι σώζεται προχωρά σε ένα πρόγραμμα για το «συμμάζεμα» του λειτουργικού προϋπολογισμού του, ίσως και στο πλαίσιο της αποτροπής νέων μειώσεων στους μισθούς των στρατιωτικών, που κάποιοι επιδιώκουν μέσω της κατάρτισης νέων ειδικών μισθολογίων. Το θέμα αυτό, πάντως, παραμένει ανοιχτό, καθώς δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που κάνει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, όταν η κυβέρνηση τους ζητεί να σφίξουν τα δόντια για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Το ερώτημα, όμως, είναι έως πότε και με ποια μέσα οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποτελούν μια ικανή δύναμη αποτροπής προς όφελος της πατρίδας, όταν οι αμυντικές δαπάνες περικόπτονται, το προσωπικό μειώνεται και οι μισθοί τίθενται και πάλι στην κλίνη του Προκρούστη.

Από την εποχή των «παχιών αγελάδων», όταν οι αμυντικές δαπάνες ετησίως υπερέβαιναν τα 7 δισ. ευρώ, φτάσαμε το 2017 αυτές να βρίσκονται στα 475.000.000, από τα 598.000.000 ευρώ του 2016. Το μόνο θετικό του Προϋπολογισμού του 2017 είναι ότι προβλέπονται κονδύλια για την τμηματική καταβολή των αναδρομικών αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της περιόδου από 1ης Αυγούστου του 2012 έως τις 30 Ιουνίου του 2014.

 
 
Επίσης, μειωμένες είναι και οι δαπάνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Προβλέπονται 36.000.000 ευρώ, ό,τι και στον προηγούμενο Προϋπολογισμό, αν και φαίνεται για το 2016 να κλείνουν στα 67.000.000 ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να κάνει μια πιο ορθολογική χρήση των διατιθέμενων πιστώσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και για να αποφευχθεί μια νέα μείωση μισθών προβαίνει στις εξής ενέργειες:
• Συνεχίζει την προσπάθεια αναδιοργάνωσης – αναδιάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων με σύσταση δομών μικρότερων, πιο ευέλικτων και με μεγαλύτερη ισχύ πυρός.
• Εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία από τη νεοσύστατη Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
• Κόβει θέσεις στρατιωτικών ακολούθων σε πρεσβείες και άλλους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, Ε.Ε.), καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, προς εξορθολογισμό αυτών.
• Καταβάλλει προσπάθεια εκποίησης πλεονάζοντος ή μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού, κύριου υλικού, οπλισμού, πυρομαχικών κ.λπ.
• Προχωρά στην περαιτέρω βελτίωση της κάλυψης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων με ιδία μέσα, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των στρατιωτικών εργοστασίων και του εξειδικευμένου στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, καθώς και μέσω της παροχής κινήτρων και της βελτίωσης των προϋποθέσεων συνεργασίας με τη μη αμυντική εγχώρια βιομηχανία με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
• Επανεξετάζει το ισχύον καθεστώς αποστρατειών, ώστε να προκύψουν τρόποι μείωσης της σχετιζόμενης αποζημίωσης των διοικητικά αποκατασταθέντων.
• Επιταχύνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε διακλαδικό επίπεδο και την υλοποίηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, ενεργειακής αποδοτικότητας, αποτελεσματικής διαχείρισης απορριμμάτων, προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.λπ.
• Αναδιοργανώνει μονάδες, στις οποίες έχουν εγκατασταθεί σύγχρονα οπλικά συστήματα, στην κατεύθυνση της σύμπτυξης των δραστηριοτήτων υποστήριξης, του περιορισμού του προσωπικού και της βελτιστοποίησης του τρόπου παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών.
• Μειώνει τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s