"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Μηνύματα από όλους: Kλείστε την αξιολόγηση μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου


kkkkkkkk_w_lΟ χρόνος κυλάει και πάλι σε βάρος της Αθήνας για το κλείσιμο της αξιολόγησης και η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι με την πλάτη στον τοίχο και αντιμέτωπη με το «take it or leave it» παρελθόντων μηνών.

ΔΝΤ και ευρωπαίοι έχουν ήδη καταλήξει στο «μοντέλο» για την επαναφορά του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κι αυτό το μοντέλο περιλαμβάνει νέα μέτρα και προκαταβολικές «εγγυήσεις» από την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία πάντως μέσω του Δ. Τζανακόπόπουλου αρνείται την προοπτική να δεχθεί άλλα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Η Αθήνα καλείται να να κλείσει την β’ αξιολόγηση σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο έως την Κυριακή και πριν το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας καθώς η ευρωζώνη ανησυχεί ότι μετά την Κυριακή θα έχει να αντιμετωπίσει και την ιταλική καταιγίδα αν οι Ιταλοί πουν όχι στο δημοψήφισμα του Ρέντσι.

Μηνύματα να επισπεύσει την συμφωνία έστειλαν στην κυβέρνηση την Τρίτη και ο Γ. Νταϊσελμπλουμ και ο Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Ντάισελμπλουμ: Ελπίζουμε να υπάρχει συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση

Ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών μέχρι την Δευτέρα. Και προσδιόρισε και το επίδικο ζήτημα της β’ αξιολόγησης λέγοντας « Θα ακούσουμε τους θεσμούς και ελπίζουμε να υπάρχει συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση και ιδιαίτερα στα εργασιακά, γιατί για μας είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα». Επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι του Eurogroup θα μπει και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ρεαλιστικού συμβιβασμού.

«Για το θέμα αυτό το ΔΝΤ λέει ότι δεν μπορείτε να ζητάτε από την Ελλάδα ένα πλεόνασμα 3,5% για πολλά χρόνια μετά το 2018, ενώ από την άλλη υπάρχει το Σύμφωνο Σταθερότητα που προβλέπει την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή. Πρέπει να βρούμε ένα ρεαλιστικό δρόμο μεταξύ των δύο αυτών θέσεων γιατί το ΔΝΤ έχει δίκιο, που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» είπε

Αναφορικά με το χρέος, είπε ότι στις 24 Μαΐου οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια συμφωνία – πλαίσιο για τη βιωσιμότητα του χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα, η οποία όπως είπε, ολοκληρώθηκε σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Θα εξετάσουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει ετοιμάσει ο ESM, ενώ το ΔΝΤ θα μας ρωτήσει πόσο προσηλωμένοι είμαστε στη διασφάλιση της βιωσιμότητας. Συμφωνώ με αυτά που είπε χθες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ για την Ελλάδα, ωστόσο άλλοι μας λένε να κάνουμε γρήγορα, άλλοι έχουν στυλώσει τα πόδια, το δικό μου στιλ προτάσσει τη λύση βήμα βήμα», είπε ο πρόεδρος του Εurogroup

Μοσκοβισί: Πρέπει να πάμε στο Eurogroup με κλεισμένη τεχνικά τη συμφωνία

Πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στο επόμενο 3ήμερο προκειμένου να πάμε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είπε και Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διαπραγμάτευση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, οι διαπραγματεύσεις γίνονται αυτή τη στιγμή επί της βάσης του 3ου μνημονίου το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. Το «τι θα γίνει μετά το 2018, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι κατά τη δική του εκτίμηση «τα τρία μνημόνια για την Ελλάδα είναι πολλά», δεν θέλουμε ένα τέταρτο μνημόνιο αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω.

Τα μεσοπρόθεσμα σχέδια

Θα προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε τι θα γίνει μεσοπρόσθεσμα με το ελληνικό χρέος ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών στην ΕΡΤ εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου θα μπορούσε να είναι μια σημαντική και θετική για την Ελλάδα.

«Θα αρχίσουμε. τη συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup της Δευτέρας. Κι αυτό σημαίνει φυσικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε τι μπορεί να γίνει μεσοπρόθεσμα αλλά να εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος. Ελπίζω αυτή η συζήτηση να είναι όσο πιο ολοκληρωμένη και εποικοδομητική γίνεται» ανέφερε ο Π.Μοσκοβισί υπογραμμίζοντας πως η συνεδρίαση του Eurogroup είναι πάντα με την Ελλάδα.

«Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα, στον πυρήνα της Ευρωζώνης, ανέφερε επισημαίνοντας πως η συνεδρίαση της Δευτέρας είναι σίγουρα μία από τις κρίσιμες συναντήσεις στην οποία θα αποτιμήσουμε την πρόοδο και θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα ή θα σταθμίσουμε αν δεν είμαστε ακόμα εκεί και θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο».

«Ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι μια σημαντική και θετική συνεδρίαση, για την Ελλάδα, για το ελληνικό πρόγραμμα και για τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Αυτή είναι η βούληση της Κομισιόν, η δική μου αλλά στο τέλος υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα που πρέπει να κλείσουν».

«Η πρόθεση είναι να δουλέψουμε σοβαρά εντός χρονοδιαγραμμάτων ώστε να έχουμε ένα ουσιώδες Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Δεν είναι μια κατάσταση του όλα ή τίποτα, ποτέ, αλλά θα είναι πολύ καλύτερα αν αυτή η συνάντηση είναι επιτυχής. Ποτέ δεν συζητάμε με οποιοδήποτε κόστος. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι το ΔΝΤ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος, πρώτα για την Ελλάδα, καθώς η παρουσία του βοήθησε πολύ, δεύτερον και για τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη τα οποία αισθάνονται ασφάλεια ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κοινότητα είναι εκεί, δηλώνει παρούσα, στο ελληνικό πρόγραμμα , δίπλα στην Ελλάδα . Πάντα έχουμε μια συνολική προσέγγιση ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά πάντα προσπαθούμε να βρούμε ορθολογικούς τρόπους για να φτάσουμε σε αυτό το στόχο» ανέφερε ακόμη ο Π.Μοσκοβισί.

Στουρνάρας: Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους- ελοχεύουν κίνδυνοι

Η προοπτική εξόδου από την κρίση είναι ορατή, αλλά ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι, οι οποίοι απαιτούν εγρήγορση προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του έτους. Αυτό θα είναι καταλύτης για μια σειρά θετικών κινήσεων από την πλευρά των εταίρων», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

Ο βασικότερος κίνδυνος, που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η μη επίτευξη έγκαιρης συμφωνίας για την αξιολόγηση και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Επίσης μία αναβολή των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους από τους δανειστές θα αποτελούσε τροχοπέδη για τις επενδύσεις στη χώρα. Θα επιβάρυνε επίσης τη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην έγκαιρη προώθηση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν είναι ήττα αλλά νίκη».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «σήμερα δεν νοείται νέα οπισθοδρόμηση. Ας μας διδάξουν επιτέλους τα λάθη του παρελθόντος και ο μύθος του Σίσυφου. Και η προτροπή δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και τους εταίρους μας».

Όχι εφησυχασμός

H σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία αντανακλάται στην υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2014.

Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές δεν δικαιολογούν εφησυχασμό καθώς η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, «προκειμένου να κεφαλαιοποιηθούν οι θετικές έως τώρα εξελίξεις απαιτείται προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και κυρίως η επιτάχυνση στο ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασισθεί.» Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος που περιλαμβάνει μια σειρά ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές, με προσδοκώμενα οφέλη για την οικονομική δραστηριότητα. Αν συμβεί αυτό, οι θετικές επιπτώσεις θα γίνουν γρήγορα αισθητές και θα ισχυροποιηθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με επιταχυνόμενους ρυθμούς από το 2017 και μετά.

Για το χρέος

Παράλληλα, θα ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και για τον καθορισμό ενός «οδικού χάρτη» μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους. Επιπρόσθετα, θα ασκήσει καθοδική πίεση στο κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα συμβάλλει στην πολύ ταχύτερη επιστροφή των καταθέσεων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Αυτές οι εξελίξεις θα επιτρέψουν τη διατηρήσιμη πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές και θα θέσουν σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μελλοντικές προοπτικές της χώρας, την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιστροφή σε διατηρήσιμη και εξωστρεφή οικονομική ανάπτυξη.

Ο οδικός χάρτης

Ο διοικητής της ΤτΕ προέβλεψε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει τεθεί για φέτος θα υπερκαλυφθεί, χαρακτηρίζοντας επιτεύξιμο και τον αντίστοιχο στόχο για το 2017. Ο ίδιος πρότεινε έναν «οδικό χάρτη» έξι σημείων για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Αναγνώρισε ότι μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των υπολοίπων πιστωτών της χώρας «υπάρχουν σημαντικές διαφορές» υποστηρίζοντας ότι ο στόχος για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ από το 2019 είναι συμβατός με την βιωσιμότητα του Χρέους εφόσον συνοδευτεί από μέτρα ελάφρυνσης του, όπως η κατά 20 χρόνια επέκταση στις λήξεις των ομολόγων. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s