"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ / ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αντιμέτωποι με το κρύο


prosfyges_xeimonasΤις λύσεις στην αμέλεια των προηγούμενων μηνών προσπαθούν να δώσουν τώρα οι υπεύθυνοι της διαχείρισης του προσφυγικού στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, μόνο που δεν έχουν πια αντίπαλο μόνο τον χρόνο αλλά και την παγωνιά.

Οι θερμοκρασίες που κατεβαίνουν κάτω από το μηδέν κάθε βράδυ στις περιοχές λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και ελάχιστα ανεβαίνουν με την ηλιοφάνεια έκαναν και χθες πρόσφυγες να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Την αρχή έκαναν οι διαμένοντες στο κέντρο φιλοξενίας της «Softex» στα Διαβατά, στη δυτική πλευρά της πόλης, με χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν στη μορφή της πρώτης κινητοποίησης του είδους που είχε γίνει για δύο ημέρες στον καταυλισμό-ψυγείο «Alexil» στο Δερβένι.

«Σφράγισμα» του καταυλισμού και αποκλεισμός όλων των ΜΚΟ και κάθε είδους προσωπικού από τις δραστηριότητές τους. Οι πρόσφυγες της δομής στα Διαβατά χθες λίγο μετά το μεσημέρι έκαναν και ένα βήμα παραπάνω, βάζοντας φωτιά σε μια χημική τουαλέτα και άλλα αντικείμενα.

Λίγο αργότερα η κινητοποίηση μεταφέρθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Ωραιόκαστρο (πρώην βιομηχανικό κτίριο Φέσσα) και πήρε επιπλέον τη μορφή κλεισίματος του δρόμου που περνά μπροστά από τον καταυλισμό, οπότε η Συμμαχική Οδός έκλεισε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για μερικές ώρες.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε χώρους ανθρώπινης διαμονής και οι αυτοκινητόδρομοι της Βόρειας Ελλάδας γέμισαν ξανά λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες.

Αν προχθές έφυγαν οι τελευταίοι Γεζίντι από την Πέτρα Ολύμπου, χθες 60 πρόσφυγες από τη Softex μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στη Σμίξη Γρεβενών.

Η εμπιστοσύνη

Το πρόβλημα ζητά άμεση λύση καθώς υπάρχει ακόμη και στα κέντρα φιλοξενίας στα οποία μεταφέρθηκαν λυόμενα, τα οποία όμως δεν ηλεκτροδοτούνται για να μπορούν στοιχειωδώς να θερμανθούν οι άνθρωποι που μένουν μέσα σε αυτά, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μεθόδους ρευματοκλοπής από πυλώνες μεταφοράς ρεύματος, ενώ σε μία περίπτωση, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, καταγράφηκε περιστατικό κλοπής από πυλώνα του σταδίου ποδοσφαίρου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι έχουν καταγραφεί και περιστατικά στα οποία η προσπάθεια των υπευθύνων να μεταφέρουν πρόσφυγες με λεωφορεία σε ξενοδοχεία ή άλλα κατάλληλα καταλύματα συναντά την άρνηση των προσφύγων, όχι φυσικά γιατί δεν θέλουν να διαμένουν σε καλύτερους χώρους, αλλά διότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη τους.

Χίος: Μεταφορά των πιο ευάλωτων σε ξενοδοχεία

Ελπίδες ότι η χθεσινή νύχτα θα ήταν και η τελευταία κατά την οποία άνθρωποι θα έμεναν σε απλές εκδρομικές σκηνές δίπλα στη θάλασσα γεννάει η πρωτοβουλία που πήρε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ώστε να πάψει να υφίσταται αυτή η αθλιότητα στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο.

Εστω και κατόπιν τριών ημερών άγριας κακοκαιρίας, η Υπατη Αρμοστεία μπροστά στο εξελισσόμενο δράμα και την απουσία κρατικής ή και αυτοδιοικητικής μέριμνας αποφάσισε να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη και να προχωρήσει στη μεταφορά κάποιων οικογενειών που έμεναν σε οικίσκους εντός του καταυλισμού σε ξενοδοχεία ώστε να δημιουργηθεί χώρος.

Στις άδειες αυτές θέσεις θα μεταφερθούν αμέσως οι πιο ευάλωτες ομάδες από αυτούς που εξακολουθούν να διαμένουν δίπλα στο κύμα.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια ώστε ένας μικρός -πάντως- αριθμός προσφύγων που ήδη έχει περάσει τη βάσανο της συνέντευξης για το άσυλο να φύγει προς κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας, χωρίς κι αυτό να είναι εύκολο αφού διαθέσιμες θέσεις δύσκολα εντοπίζονται.

Επίσης, κάποιοι λίγοι θα στριμωχτούν εντός των μεγάλων σκηνών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι εναπομένοντες εκτός καταυλισμού με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν στους 55 και η προσπάθεια θα συνεχιστεί έως και τον τελευταίο.

Παράλληλα ο δήμος έκανε ένα ακόμα βήμα πίεσης προς την κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης του καταυλισμού της Σούδας.

Σε επιστολή του αρμόδιου αντιδημάρχου προς την αστυνομία, ζητείται η παρέμβασή της ώστε ο χώρος να αδειάσει ολότελα και να αποδοθεί εκ νέου στον δήμο και τους δημότες, χωρίς πάντως να προτείνει λύση για το πού θα μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s