"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / Τουρκία

Η Αγκυρα αλλάζει τα ονόματα των ελληνικών νησιών του Αιγαίου: Η Κάσος πλέον ονομάζεται «Coban»!


turkishnavy_2_0_0

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΕΞ

H Άγκυρα βάπτισε με το όνομα «Coban» την ελληνική νήσο Κάσο και αμφισβητεί πλέον ότι είναι έδαφος με ελληνική κυριαρχία, εντάσσοντάς την στα εδάφη «μη προσδιορισμένης εθνικής κυριαρχίας» στο Αιγαίο!

Λίγες ώρες μετά την δήλωση Α.Τσαβούσογλου ότι τα Ιμια αποτελούν «τουρκικό έδαφος» ήρθε μία ΝΟΤΑΜ η υπ’αρίθμ. Α5446/16, η οποία βαπτίζει την Κάσο «Coban», αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα ανάπτυξης ενόπλων δυνάμεων και απαγορεύεται στην περιοχή του νησιού να ασκηθούν οι ελληνικές δυνάμεις.

Μόνο τυχαία δεν είναι φυσικά η τουρκική ενέργεια: Η Κάσος ευρισκόμενη νοτιοδυτικά της Καρπάθου, ελέγχει τον κρίσιμο γεωστρατηγικά δίαυλο Καρπάθου-Κρήτης, τόσο προς βορρά, όσο και προς το νότο.

Οποιος ελέγχει την Κάσο, ελέγχει την πρόσβαση προς την Ανατολική Μεσόγειο, όσων πλοίων έρχονται από την Μαύρη Θάλασσα και το βόρειο-κεντρικό Αιγαίο. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να πλεύσουν από τα δυτικά και εν συνεχεία από τα νότια της Κρήτης.

Εύκολα γίνεται αντιληπτή η στρατηγική σημασία του νησιού ειδικά αυτή την εποχή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά ότι η Κάσος παραχωρήθηκε στην Ελλάδα «κατά πλήρη κυριαρχία» από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947 και Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί «res inter alios acta» γι’ αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη.

Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες» εκτός των συμβαλλομένων.

Ο ελληνικός Στόλος διατάχθηκε να πλεύσει στην περιοχή, χωρίς να δίνει σημασία στις τουρκικές αιτιάσεις και αν προκληθεί από τουρκικά μέσα να απαντήσει υπερασπιζόμενο την εθνική κυριαρχία επί του νησιού.

Στην θαλάσσια περιοχή της Κάσου θα εκτελεστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα ασκήσεις του ΠΝ και με την συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το περιβάλλον του ελληνικού Αρχιπελάγους αλλά και η σύνθεση της κύριας απειλής που είναι το τουρκικό Ναυτικό, αποτελούν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εφαρμογή των επιχειρήσεων ΤΑΥΝΕ ή TASMO (Tactical Air Support for Maritime Operations), οι οποίες  θα αναλάβουν σε περίοδο επιχειρήσεων να εξουδετερώσουν την απειλή που πρεσβεύουν οι μεγάλες μονάδες επιφανείας.

Σκοπός των αποστολών TASMO – σε αρχικό στάδιο- δεν είναι η ολοκληρωτική καταστροφή των μονάδων επιφανείας αλλά η μείωση της απειλής που αυτές πρεσβεύουν για τα πλοία του ΠΝ. Είτε πρόκειται για μονάδες μάχης είτε πρόκειται για αποβατικά πλοία που μεταφέρουν ενισχύσεις στο Αν. Αιγαίο.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι μπορούν να διεξαχθούν σε ελάχιστο χρόνο και να πετύχουν πλήγματα, δυσανάλογου μεγέθους για τον αντίπαλο. Για το λόγο αυτό απαιτείται ξεκάθαρη αντίληψη κατάστασης και απόλυτα αποσαφηνισμένους κανόνες εμπλοκής

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s