"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ειδικές ζώνες για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα


prosfygopoulo_15Ζώνες μέσα σε 25 με 30 καταυλισμούς για συνολικά 800 με 900 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τον Αλκη Σουλιώτη, ειδικό συνεργάτη του υπουργείου, που μίλησε χτες στην ημερίδα των Γιατρών του Κόσμου στο Ιδρυμα Θεοχαράκη με θέμα «Η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα», χωρίς, ωστόσο, να δώσει χρονοδιάγραμμα και χωρίς να καταφέρει να κάμψει τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί.

Αλλωστε, ο ίδιος μίλησε για την αντίθεση των οργανώσεων στα σχέδια του υπουργείου να δημιουργήσει εκτός από τις ζώνες στους καταυλισμούς και δομές σε παλιά σχολεία και ορφανοτροφεία, χωρητικότητας αρκετά μεγαλύτερης από τα 25-30 άτομα που προβλέπουν τα διεθνή πρότυπα.

«Εχουμε πρόβλημα να βρούμε συνεργάτες που να έχουν την ίδια λογική, που κατανοούν την πολιτική της κυβέρνησης», είπε ο κ. Σουλιώτης.

«Είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε στη δημιουργία δομών, αλλά σε περιβάλλον ασφάλειας και αξιοπρέπειας», ήταν η απάντηση του Κωνσταντίνου Καζανά από το «Save the Children», ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό της οργάνωσης για το γεγονός ότι μετατρέπεται και πάλι σε κεντρική πολιτική η κράτηση προσφύγων και μεταναστών.

«Μια πολιτική που προβλέπεται στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο μόνο ως εξαίρεση γίνεται σήμερα ο κανόνας», είπε.

Αλλωστε, σύμφωνα με την έρευνα αξιολόγησης των ζωνών για ασυνόδευτους ανηλίκους, που λειτουργούν πιλοτικά σε τρεις καταυλισμούς συνολικής χωρητικότητας 110 θέσεων (στα Διαβατά, στα Λαγκαδίκια και στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας), έρευνα που έκανε η UNESCO και παρουσίασε η υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας, Μεταναστών και Προσφύγων του οργανισμού Γκάλιτ Γούλφενσον, το μηνιαίο κόστος λειτουργίας των ζωνών, 35-50 χιλιάδες ευρώ, είναι παρόμοιο με το κόστος λειτουργίας των δομών φιλοξενίας εκτός των καταυλισμών, ενώ δεν διαφέρει σημαντικά ούτε ο χρόνος ούτε το κόστος δημιουργίας τους.

Η έρευνα σημειώνει ότι και στις ζώνες των ασυνόδευτων ανηλίκων επικρατεί η ίδια χαμηλή ποιότητα στέγασης που διαπιστώνεται στις ζώνες για τους ενήλικους πρόσφυγες, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός παιδιού στα Διαβατά που το είχε δαγκώσει αρουραίος.

Η κ. Γούλφενσον επισήμανε πως ο αριθμός των 25, το πολύ 30 φιλοξενούμενων ανηλίκων σε μια δομή συνιστά τη βέλτιστη πρακτική, όπως και τη σημασία να υπάρχει σε 24ωρη βάση διερμηνεία και προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 2.500 σε όλη την Ελλάδα, με 524 νέες αφίξεις από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.

Σήμερα φιλοξενούνται 1.191 σε 46 δομές, άλλοι τόσοι περιμένουν να βρεθεί θέση, ανάμεσα σε αυτούς 286 που σήμερα βρίσκονται σε κέντρα κλειστού τύπου και 2 σε κρατητήρια.

Στους διαμένοντες σε κλειστά κέντρα βρίσκονται παιδιά με σύνδρομο ντάουν ή με κινητική αναπηρία. Για μετεγκατάσταση έχουν γίνει δεκτοί 205 ασυνόδευτοι ανήλικοι, από τους οποίους οι 148 έχουν ήδη μετεγκατασταθεί.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s