"Greek National Pride" blog / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ

«Οι απειλές συγκεντρώνονται στην Ελλάδα»


stainmayer-thessalonikiΜε δηλώσεις συμπαράστασης προς την Αθήνα, αλλά και μηνύματα προς το… Βερολίνο ήταν η ομιλία του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έκθεσης που εγκαινίασε από κοινό με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. «Οι απειλές συγκεντρώνονται εδώ στη χώρα σας. Δεν υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων χρόνων που να μην έπληξε άμεσα την Ελλάδα. Στη δική μου χώρα -έτσι μου φαίνεται μερικές φορές- δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Μιλώντας στα εγκαίνια του της έκθεσης «Διαιρεμένες μνήμες» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο κ. Σταϊνμάγερ άσκησε κριτική σε φωνές εναντίον της Ελλάδας που ακούστηκαν στη χώρα του, με το βλέμμα και στον Β. Σόιμπλε, λέγοντας: «Ηταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν. Αντιθέτως θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θεωρεί την Ελλάδα απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο και υπογράμμισε: «Στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη. Ενα συγκεκριμένο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια ιστορική πρόοδο. Η Ελλάδα αποτελεί – στα δικά μας μάτια στα μάτια της Γερμανίας- έναν απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο μέσα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι με τον κ. Σταϊμάγιερ θα συζητήσουν στην Αθήνα για την έγκριση ενός κοινού πλάνου δράσης φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία και υπογράμμισε: «Εμείς λέμε ότι θέλουμε μια χώρα ανοιχτή σε όλους, με όλους τους πολιτισμούς ανοιχτούς. Πιστεύουμε βαθιά στον κανόνα του Δικαίου. Είμαστε μια σταθερή δύναμη που πιστεύει σε αυτό το εγχείρημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι ένα σύστημα Δικαίου. Είμαστε εμείς που ελπίζουμε, μαζί με τους Γερμανούς μας φίλους, ότι αυτό το εγχείρημα θα προχωρήσει και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο για μια Ευρώπη κοινωνικά δίκαιη, δημοκρατική, παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο και ισχυρή δύναμη στον 21ο αιώνα. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχουμε την καλή τη δημιουργική, την παραγωγική σχέση με τις τέχνες και την ιστορία, έτσι ώστε η ιστορία να είναι ρο σχολείο μας για το αύριο και όχι η φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής μας».

«Δεν θέλουμε καμιά χώρα της Ευρώπης να έχει κατοχικά στρατεύματα ή κάποιοι τρίτοι έξω από την Ευρώπη να εγγυώνται τα δικαιώματα κάποιου» δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Μηνύματα σε ΕΕ και Τουρκία

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» έστειλε μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο σημειώνοντας ότι «η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη», καθώς «το θέμα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει» και εκφράζει την πεποίθηση ότι «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό».

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σημειώνει ότι «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».

Μπορεί να εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το αδιέξοδο με το ΔΝΤ θα ξεπεραστεί, αλλά υπογράμμισε ότι βάση των συζητήσεων με το Ταμείο είναι η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες στο Κυπριακό να «τηρήσουν εποικοδομητική στάση», προκειμένου οι Κύπριοι να ζήσουν την επανένωση της χώρας τους, όπως οι Γερμανοί στο παρελθόν.

Αύριο το πρωί ο κ. Σταϊνμάγερ θα έχει συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s