Του Λάμπρου Τζούμη*
Υποστρατήγου ε.α.
«Ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι, αλλά τοις υπακούειν ετοιμοτέροις ούσιν.
Πέφυκε γάρ το ανθρώπειον δια παντός άρχειν μεν του εικόντος, φυλάσσεσθαι δε το επιόν»
Δηλ. «Δεν μέμφομαι εκείνους που θέλουν να ηγεμονεύουν, αλλά κατηγορώ εκείνους που είναι πρόθυμοι να γίνουν υπήκοοι.
Διότι είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου, να θέλει να εξουσιάζει αυτούς που υποχωρούν και να φυλάγεται από τους αποφασιστικούς που έχει απέναντί του.»
Tο γνωμικό αυτό του Θουκυδίδη καταδεικνύει το αποτέλεσμα της στρατηγικής της χώρας μας απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προκλητικότητας από την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, εντάσσονται οι πρόσφατες δηλώσεις του ***Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες «Τα Ίμια (Καρντάκ), είναι τουρκικό έδαφος και δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου».
Η αναφορά στα Ίμια μας αφύπνισε για λίγο και μας έφερε στο νου πικρές μνήμες από την περίοδο του Ιαν. 1996 και το διασυρμό που υποστήκαμε με τον απαράδεκτο τρόπο χειρισμού, της κρίσης σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Τα τελευταία 40 χρόνια η Τουρκική απειλή αναπτύσσεται σε διαφορετικά και αλληλένδετα επίπεδα:
-
Με απειλές πολέμου (casus belli), εχθρικές ενέργειες όπως παραβιάσεις-παραβάσεις ελληνικού κυριαρχικού χώρου, παράνομες δεσμεύσεις περιοχών, διεκδικήσεις μέσω δηλώσεων και ενεργειών για θέματα έρευνας – διάσωσης και αμφισβήτησης του καθεστώτος δεκάδων ελληνικών νησιών, κ.λπ.
-
Στη δημιουργία κρίσεων ή θερμών επεισοδίων όπως στην περίπτωση των Ιμίων.
-
Στην απειλή γενικευμένης επίθεσης με την εκτέλεση ενός πρώτου κτυπήματος που θα καταλήξει σε μια πολεμική σύγκρουση ημερών ή εβδομάδων.