"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / Τουρκία

“Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο” λέει ο Καμμένος και επαναφέρει τη στράτευση στα 18


kammenos_matrozos2-640x330

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δηλώνει ότι δεν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο,αλλά ανησυχεί για ένα πιθανό ατύχημα που μπορεί να προκληθεί από την συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο. Επιμένει ότι το θέμα της στράτευσης στα 18 πρέπει να εξεταστεί και χαρακτηρίζει παράσημο τις επιθέσεις που δέχεται από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Όλα αυτά σε συνέντευξή του στη Real News:

«Πού το πάει», κατά τη γνώμη σας, ο Ερντογάν; Θεωρείτε υπαρκτές τις απειλές του;

Θεωρώ ότι ο Ερντογάν βλέπει την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία και ιδιαίτερα τη δημιουργία πλέον κουρδικού κράτους στην οποία συμφωνούν οι μεγάλες χώρες. Γι’ αυτόν τον λόγο αυξάνει τις απειλές προς την Ελλάδα, προκειμένου να διαπραγματευτεί, κάποια στιγμή, μετά την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ.

Δηλαδή ανησυχείτε για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Δεν ανησυχώ για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με την έννοια της πολεμικής πράξης. Όταν, όμως, συνεχίζονται οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας και υπάρχουν αερομαχίες, είναι ανά πάσα στιγμή επικίνδυνο να γίνει ένα «ατύχημα».

Όταν γίνονται ακραίες δηλώσεις εντός και εκτός του τουρκικού Κοινοβουλίου, ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργηθεί μία εμπλοκή. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα την κατάσταση, αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει σε παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου ή των χωρικών υδάτων της και θα συνεχίσει αυτό που έκαναν πάντα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: Θα εφαρμοστούν οι διεθνείς κανόνες δικαίου και όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα θα αναχαιτίζεται.

Θεωρείτε τα Ίμια αμφισβητούμενη περιοχή, όπως λέει η Τουρκία;

Δεν υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο, ούτε γκρίζες ζώνες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση τυχόν υπάρξει;

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση. Το ηθικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πάρα πολύ υψηλό. Ο επαγγελματισμός και οι συνεχείς ασκήσεις έχουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε υψηλή ετοιμότητα για να αποκρούσουν οποιαδήποτε απειλή, σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό προσωπικά.

Μπορεί να υπάρξει μείωση των αμυντικών δαπανών σήμερα, όπως ζητά μέρος τουλάχιστον των δανειστών; Ή, μετά και τους υπερεξοπλισμούς της Τουρκίας, απαιτείται αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Δεν μπορεί να υπάρξει μείωση των αμυντικών δαπανών, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει ένα συμμάζεμα σε σχέση με τη λειτουργία και τη δομή του στρατεύματος που μπορεί να εξοικονομήσει πόρους, οι οποίοι θα διατεθούν στο προσωπικό, αλλά και στον εκσυγχρονισμό των οπλικών μας συστημάτων.

Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία υπερεξοπλίζεται και είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να επιτρέψει και η ίδια η Συμμαχία να υπάρξει αυτή η ανατροπή ισορροπίας στο Αιγαίο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Εάν ισλαμικές ομάδες, αντί των γνωστών πραξικοπηματιών, είχαν πάρει δύο F-35, τεχνολογίας stealth, και κατευθύνονταν προς τη Δύση, ποιος θα τους αναχαίτιζε, αν όχι η Ελλάδα;

Το θέμα, λοιπόν, του υπερεξοπλισμού της Τουρκίας δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και την ίδια τη Συμμαχία και θεωρώ ότι εκεί υπάρχουν δυνατότητες, με την επέκταση της στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, να έχουμε ενίσχυση των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων, όπως ήδη έχουν πράξει οι ΗΠΑ, χωρίς να αυξάνουμε τον προϋπολογισμό μας, κάτι το οποίο είναι απαγορευτικό λόγω της οικονομικής κρίσης.

Υπάρχουν, πάντως, πολιτικοί, όπως π.χ. ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που ζητούν μείωση των αμυντικών δαπανών ακόμη και σήμερα…

Ο Κώστας Σημίτης έχει συνδέσει το όνομά του με την εποχή των Ιμίων. Είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για την άμυνα της χώρας.

Η Τουρκία επιμένει στην αποχώρηση του NATO από το Αιγαίο. Εσείς τι πιστεύετε; Και πράγματι το NATO μπορεί να παίξει ρόλο σε τυχόν κατάρρευση της προσφυγικής συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας;

Η Τουρκία ζητά την αποχώρηση του NATO από το Αιγαίο – της επιχείρησης SNMG2 – επειδή η παρουσία του έχει ουσιαστικά ανατρέψει την άποψη των συμμάχων για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο. Η παρουσία των συμμάχων στο Αιγαίο, πέραν του αποτελέσματος που είχε στο προσφυγικό στην αναστολή των ροών, έχει δικαιώσει την Ελλάδα σε αυτά που επί χρόνια κατήγγειλε, αλλά τώρα αποτελούν πλέον επίσημες αναφορές των κυβερνητών των συμμαχικών πλοίων προς τις χώρες τους και προς τη Συμμαχία.

Είναι άλλο να καταγγέλλει η Ελλάδα στο NATO και άλλο ο κυβερνήτης ολλανδικού πλοίου να λέει ότι τουρκική ακταιωρός τον παρενόχλησε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παραβιάζοντας ακόμα και τους κανόνες ναυσιπλοΐας.

Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην αναστολή της οποιασδήποτε προσπάθειας μπορεί να υπάρξει για αποστολή μαζικού κύματος προσφύγων και μεταναστών μέσω του Αιγαίου. Και αυτό γιατί από την πλευρά της Τουρκίας, που συμμετέχει ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός από ό,τι υπάρχει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εσάς, πάντως, η Άγκυρα σας έχει στοχοποιήσει. «Ασόβαρο» σας χαρακτήρισε, για παράδειγμα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών…

Εγώ, ως πολιτικός προϊστάμενος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είμαι υποχρεωμένος να υπηρετώ την πατρίδα μου και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και να απαντώ με την ετοιμότητά τους σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Οι χαρακτηρισμοί και οι στοχοποιήσεις από τη μεριά της Τουρκίας δείχνουν ότι γίνεται σοβαρή δουλειά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

. Οι οποιοιδήποτε χαρακτηρισμοί αποτελούν για εμένα παράσημο.

Για το Κυπριακό συμφωνείτε με τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών; Ή μήπως ο Νίκος Κοτζιάς είναι «απορριπτικός», όπως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση, μεταξύ των οποίων και η Ν.Δ;

Συμφωνώ απόλυτα με τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία. Ο υπουργός Εξωτερικών σε όλη του την πολιτική ζωή έχει αποδείξει ότι στα εθνικά θέματα υπηρετεί τις εθνικές γραμμές. Τον στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις.

Μου λέτε ότι τον κατηγορεί η αντιπολίτευση, μεταξύ των οποίων και η Νέα Δημοκρατία. Είναι τα ίδια πρόσωπα που στη Ν.Δ. προσπαθούσαν να πείσουν τον Καραμανλή να μη βάλει βέτο στο NATO για το όνομα της Μακεδονίας.

Είναι οι ίδιοι οι οποίοι στήριζαν ανοιχτά το Σχέδιο Ανάν και είναι αυτοί οι οποίοι έπεισαν τη Νέα Δημοκρατία να μη συμμετέχει στην αποστολή βουλευτών στο Καστελόριζο, δημιουργώντας δήθεν ένα τεχνικό «πολιτικό οφσάιντ» για μια επίσκεψη που σκοπό είχε να ευχηθούμε στα παιδιά μας που υπηρετούν εκεί, στις εσχατιές της χώρας «χρόνια πολλά» και να τους δείξουμε ότι είμαστε μαζί, παρότι είχα συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αν δεν γίνει επίσημη αποστολή, θα έρθουν εκπρόσωποι της Ν.Δ.

Αυτοί που επιτίθενται στον Κοτζιά είναι εκείνοι που πάντα προσπαθούσαν να μετατρέψουν τη Νέα Δημοκρατία από ένα πατριωτικό κόμμα σε ένα κόμμα της εθνικής υπαναχώρησης. Είναι αυτοί που έβαλαν τη Νέα Δημοκρατία να γίνει υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ, συνήγορος υπεράσπισης του Παπανδρέου και του Βενιζέλου.

Συμβούλιο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα υπό ποιες προϋποθέσεις βλέπετε, κ. υπουργέ;

Το θέμα του συμβουλίου αρχηγών είναι θέμα που θα το κρίνει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους πολιτικούς αρχηγούς. Εκείνους που θέλουν, γιατί, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ορισμένες θέσεις κομμάτων, όπως αυτές του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος θα προτιμούσε να έχει τον προσωπικό του φίλο και συνεργάτη, κ. Παπαντωνίου, με τα γνωστά αποτελέσματα για την εθνική άμυνα.

Η προσωπική σας άποψη για τη διάρκεια της θητείας, την υποχρεωτική στράτευση στα 18 και τη στράτευση των γυναικών;

Θεωρώ ότι η στράτευση στα 18 θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τα νέα παιδιά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θητεία τους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την απόκτηση μιας επαγγελματικής πιστοποίησης.

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική η θητεία στα 18. Πιστεύω, όμως ότι μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στους 18άρηδες να καταταχθούν εθελοντικά. Αν, για παράδειγμα, μπορούν να αποκτήσουν, όπως ήδη το προετοιμάζουμε με τη Microsoft, ένα πτυχίο, μια επαγγελματική πιστοποίηση σε περίπτωση που καταταχθούν στα 18 και επιλέξουν να πάρουν αυτή την επαγγελματική πιστοποίηση, αυτό θα είναι για καλό και δικό τους, αλλά και του στρατεύματος.

Επίσης, θεωρώ ότι πρέπει να επανέλθουν οι επαγγελματικές πιστοποιήσεις σε χειριστές βαρέων μηχανημάτων, σε μηχανικούς ή αρχιτέκτονες που θα βοηθήσουν τη ΜΟΜΑ. Για τη στράτευση των γυναικών, πιστεύω ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αποκλείουμε τις γυναίκες από τη δυνατότητα της εθελοντικής στράτευσης όπου αυτό μπορεί να είναι ένα κριτήριο, για παράδειγμα, για την είσοδό τους σε στρατιωτικές σχολές ή σε σχολές στελεχών της δημόσιας τάξης. Δεν μιλάμε, λοιπόν, για υποχρεωτική στράτευση στα 18, αλλά για εθελοντική και το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες.

Η εκλογή Τραμπ εκτιμάτε ότι θα οδηγήσει σε αναταραχή ή και σε δοκιμασία τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

Θεωρώ ότι η εκλογή Τραμπ δεν θα οδηγήσει σε αναταραχή και σε δοκιμασία τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ίσα- ίσα, θα τις βελτιώσει. Η πλειοψηφία των Ελλήνων ομογενών στήριξε την υποψηφιότητα του Προέδρου Τραμπ και αυτό θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο κ. Θεοδωράκης σας επιτέθηκε και για την επίσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο Καστελόριζο. Εκτιμάτε ότι σας στοχοποιεί, και γιατί; Και, όντως, τι επίσκεψη ήταν αυτή με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πλάι – πλάι με τους χρυσαυγίτες;

Είναι γνωστές οι θέσεις του κ. Θεοδωράκη και για την εθνική άμυνα και για την Εκκλησία και, όπως σας είπα προηγουμένως, ο κ. Θεοδωράκης ήταν χειροκροτητής και θιασώτης του Γιάννου Παπαντωνίου και συνεργάτης του. Έχει κάθε λόγο να με στοχοποιεί, οι περισσότεροι φίλοι του έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Συμφωνείτε ότι, αν απαιτηθούν νέα μέτρα για το 2019 και το 2020, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές;

Δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ιδίως για τον ΦΠΑ στα νησιά και για τη βοήθεια στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι χαρακτηριστικές των προθέσεων της κυβέρνησης. Αλήθεια, έχω χάσει όλους εκείνους που επί μήνες ολόκληρους με λοιδορούσαν για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς το βράδυ της Πέμπτης.

Τη στάση του Σόιμπλε πώς την κρίνετε; Εκτιμάτε ότι το Grexit είναι υπαρκτό σενάριο γι’ αυτόν;

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για λόγους που θα αποδείξει η Ιστορία, βρισκόταν πάντα κατά της Ελλάδας. Μαζί με τον Τόμσεν είχαν δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο, που σκοπό είχε την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο Σόιμπλε, από ό,τι φαίνεται με τις εξελίξεις στη Γερμανία, οδηγείται σε σύνταξη. Του ευχόμαστε καλή ξεκούραση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αργεί να κλείσει την αξιολόγηση σε βάρος των πολιτών και ζητάει εκλογές για να αλλάξει το μείγμα των μέτρων, δίνοντας έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στις επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης από τη μία πλευρά κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αργεί να κλείσει την αξιολόγηση και από την άλλη δέχεται δημόσια ότι θα λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές. Παράλληλα, μιλάει για μείωση φορολογίας που οι δανειστές δεν επιτρέπουν.

Όλα αυτά μαζί δεν γίνονται. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, πετυχαίνει τους στόχους της και αυτό φαίνεται από τη στήριξη την οποία έχει πλέον από το σύνολο των συμμάχων και φίλων και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εκτός.

Οι «γέφυρες» προσέγγισης με τη Ν.Δ. είναι ανοιχτές για εσάς μετεκλογικά, αν κερδίσει τις εκλογές;

Έχω ξεκαθαρίσει ότι όσο η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τη λογική Σαμαρά και αποτελεί «πατερίτσα» του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας. Όσο η Νέα Δημοκρατία ενσωματώνει και απονέμει τίτλους στους υβριστές του Καραμανλή, τόσο απομακρύνεται και ο παραδοσιακός κόσμος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά βεβαίως και εγώ.

Ο πολιτικός σας αντίπαλος στην Άμυνα, Άδωνις Γεωργιάδης, μπορεί να σας κόψει από το δεξιό ακροατήριο;

Με τον κ. Γεωργιάδη υπάρχουν σοβαρές πολιτικές διαφορές από την εποχή που στήριζα τον Κώστα Καραμανλή. Είναι άλλος ο ρόλος του ως τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, που θα επιδιώξω να υπάρχει μια συναίνεση, και άλλες οι πολιτικές διαφορές που μας χωρίζουν.

πηγη

One thought on ““Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο” λέει ο Καμμένος και επαναφέρει τη στράτευση στα 18

  1. MA THEN THA GINI APLA ENA THERMO EPISODIO ALA OLOKLIROTIKOS POLEMOS
    GIAFTO
    PREPI NA IMASTE PANETIMI
    NA ENERGOPIITHUN OLES I SIMAHIES OSTE NA HTIPITHUN APO OLA TA METOPA

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s