"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Εργασιακά και δημοσιονομικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης


tsakalotos-2Με τα ανοικτά «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης ξεκινάει στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας ο νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν το μεγάλο αγκάθι των εργασιακών και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια -εκτός από το 2017 για το οποίο έχει επέλθει συμφωνία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όμως, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στα εργασιακά που θα αποκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διεκδικώντας επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η Αθήνα υποστηρίζει επίσης πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λήψη, εκ των προτέρων, μέτρων τα οποία ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2019 και μετά προκειμένου να επιτευχθούν, με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα.

Πρόκειται για μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η μείωση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος και παρεμβάσεις στις συντάξεις, τα οποία αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά.

Παρόλα που αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η υπεραπόδοση των εσόδων στον Προϋπολογισμό του 2016 θα συνεχιστεί, συζητούν την επέκταση και μετά το 2018 του δημοσιονομικού «κόφτη» που συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κρίσιμα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θεωρούνται το θέμα του κόφτη και η χρονική περίοδος μετά το 2018 κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα ΔΝΤ – Βερολίνου

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ στα θέματα αυτά επιχειρείται να λυθούν σε βάρος της Ελλάδος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.

Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι δεν είναι αρκετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρα, όπως και τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 να διατηρηθεί όσο το δυνατόν για λιγότερα χρόνια. Το Ταμείο συμφωνεί με αυτή τη θέση σε αντίθεση με τη Γερμανία που ασκεί πιέσεις να καθοριστεί μεγαλύτερη περίοδος για τον συγκεκριμένο στόχο.

Στη Γερμανία όμως η εκκρεμότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προκαλεί ήδη τριβές στους κόλπους των συγκυβερνώντων συντηρητικών κομμάτων.

Το παιχνίδι καθυστερήσεων φαίνεται πως παίζει ενόψει των εκλογών το 2017 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε υποσχεθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο τη συμμετοχή του ΔΝΤ, προκειμένου να μην μπλέξει χειρότερα με τις απαιτήσεις του Ταμείου.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s