"Greek National Pride" blog / ΑΙΓΥΠΤΟΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Στρατιωτική Τεχνολογία

Μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Ελληνες θα κατασκευάσουν στο Κάϊρο εργοστάσιο ηλεκτροοπτικών – Πουλήθηκαν ήδη 3.700 συστήματα!


theon-night-vision

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ «ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ARAB INTERNATIONAL OPTRONICS

του Γιάννη Πετρίδη

Μετά την κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου στο νότιο Αιγαίο «Μέδουσα 2016» στην οποία συμμετείχε από την πλευρά της Αιγύπτου η «αφρόκρεμα» των αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων (μέχρι και τη νέα φρεγάτα FREMM και stealth κορβέτες έφεραν οι Αιγύπτιοι), οι δύο χώρες προχώρησαν σε μία ακόμα πιο ουσιαστική συνεργασία στον αμυντικό τομέα:

Υπογράφηκε σύμφωνο βιομηχανικής συνεργασίας με την Αίγυπτο να αγοράζει ελληνικό πολεμικό υλικό υψηλής τεχνολογίας (ηλεκτροοπτικά συστήματα νυχτερινής όρασης), αξίας σε πρώτη φάση 18.000.000 ευρώ αλλά και κατασκευής στην χώρα εργοστασίου συμπαραγωγής συστημάτων της κατηγορίας, με την ελληνική αμυντική βιομηχανία «Θέων Αισθητήρες»!

Το αιγυπτιακό υπουργείο Αμυνας προέκρινε τα συστήματα της ελληνικής εταιρείας ως την βάση για την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπογράφτηκε η συμφωνία αγοράς και συμπαραγωγής σειράς οργάνων νυχτερινής όρασης με την κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων, Arab International Optronics (ΑΙΟ) να συμμτέχει στην κοινοπραξία από αιγυπτιακής πλευράς.

Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά 3.700 συστήματα!

Πρόκειται για τις πλέον σύγχρονες και επιχειρησιακά προηγμένες διόπτρες νυχτερινής όρασης παθητικού τύπου, οι οποίες υπερέχουν των θερμικών διοπτρών λόγω του γεγονότος ότι μπορούν με ασφάλεια μέσα στο σκοτάδι να διακρίνουν αν πρόκειται για φίλιες ή εχθρικές δυνάμεις αυτές οι οποίες στοχεύονται και να αποφευχθούν οι δίλιες απώλειες.

Ενα πλεονέκτημα το οποίο στερούνται οι θερμικές διόπτρες, οι οποίες βέβαια έχουν κάποια άλλα πλεονεκτήματα.

Στις επόμενες παρτίδες παραγωγής οι Αιγύπτιοι ζητούν να περιληφθούν και όλες οι άλλες εκδόσεις ηλεκτροοπτικών συστημάτων νυχτερινής της «Θέον Αισθητήρες» , μεταξύ των οποίων και το νέο σύστημα που συνδυάζει δυνατότητα παθητικής όρασης και θερμικής διόπτρας και ο χρήστης έχει την δυνατότητα επιλογής της διαμόρφωσης με το πάτημα ενός απλού διακόπτη!

Φυσικά η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία έχει πολύ ευρύτερη σημασία καθώς η Αίγυπτος η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό του αραβικού κόσμου, έχει ανάγκες 100.000 τέτοιων συστημάτων, τόσο για χρήση επί των όπλων, όσο και για άλλες εκδόσεις επί των οχημάτων της, τις οποίες σχεδιάζει να καλύψει σε βάθος δεκαετίας με συστήματα από την ελληνοαιγυπτιακή γραμμή παραγωγής.

Αλλωστε πριν από δέκα χρόνια είχε επιλέξει η αιγυπτιακή κυβέρνηση για πρώτη φορά προϊόντα της «Θέων Αισθητήρες» και δική τους επιλογή ήταν να αποτελέσει η συμφωνία την βλαση της ελληνοαιγυπτιακής βιομηχανικής συνεργασίας.

«Η υπογραφή αυτής της σύμβασης αποτελεί μία ακόμα στρατηγική συμμαχία που ακολουθεί αυτές στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδονησία και την Ινδία. Στους στόχους της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμα στρατηγικές συμμαχίες-Joint Ventures-στη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή καθώς και μία στη Νότια Αμερική, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2017.

Αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής που αφορά στην προώθηση των προϊόντων της εταιρείας μας αλλά και των προϊόντων των στρατηγικών μας εταίρων σε παγκόσμιο επίπεδο» καταλήγει ο ίδιος»δήλωσε ο πρόεδρος της «Θέων Αισθητήρες», Κρίστιαν Χατζημηνάς.

Ο γενικός διευθυντής της Θέων Αισθητήρες, Βασίλειος Σαββαΐδης αναφερόμενος στην υπογραφή της σύμβασης τόνισε: «Η προώθηση αυτής της συνεργασίας ενισχύθηκε και από τις επιτυχημένες συναντήσεις που διοργανώθηκαν το 2016 τόσο στην Αθήνα όσο και στο Κάιρο από το αιγυπτιακό και ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού), τον οποίο επίσης ευχαριστούμε». 

H ΘΕΩΝ Αισθητήρες ΑΕΒΕ, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, ιδρύθηκε το 1997 και σήμερα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους, σε διεθνές επίπεδο, κατασκευαστές Ηλεκτρο-Οπτικών συστημάτων και συναφούς εξοπλισμού για εφαρμογές στην Άμυνα και την Ασφάλεια.

Με έδρα στην Αθήνα, γραφεία στο ΆμπουΝτάμπι και τη Σιγκαπούρη, γραμμή συμπαραγωγής των προϊόντων της στην Αυστραλία, την Ινδία και στην Ινδονησία και συμβάσεις σε περισσότερες από 36 χώρες στον κόσμο, η εταιρεία έχει καθιερωθεί ως ένας πραγματικά παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά των συστημάτων νυχτερινής όρασης ενίσχυσης καθώς επίσης και συστήματα τεχνολογίας θερμικής απεικόνισης.

Ενδεικτικά, στην πελατειακή βάση της Θέων Αισθητήρες συγκαταλέγονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σουηδίας, οι Ειδικές Δυνάμεις KSK της Γερμανίας, της Αιγύπτου, των Η.Α. Εμιράτων, οι στρατοί της Αυστραλίας, της Χιλής, του Πακιστάν, της Σιγκαπούρης, της Πορτογαλίας, της Ινδονησίας, του Κατάρ, του Βελγίου, το Ναυτικό της Χιλής, οι Συνοριοφύλακες του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η Αστυνομία και το Ναυτικό της Ιαπωνίας και βέβαια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όλα τα προϊόντα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί, από ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων μηχανικών, με πολυετή εμπειρία στα ηλεκρο-οπτικά συστήματα.

Η εταιρεία δίνει έμφαση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής απόδοσης και εργονομίας, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτητικές συνθήκες χρήσης τους για τις αποστολές που προορίζονται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s