"Greek National Pride" blog

Υπηρέτησε τον «Αττίλα», ορέγεται το Αιγαίο, προσβάλλει ξένους αξιωματούχους και θέλει να νικήσει τον Ολυμπιακό!ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΚΥΡΑΣ


xarthsdimarxoyΉδη από τον περασμένο Οκτώβριο το «Έθνος» είχε αναλύσει το ψυχογράφημα του λαλίστατου δημάρχου Άγκυρας και προέδρου της ομάδας Οσμάνλισπορ, με την οποία κληρώθηκε ο Ολυμπιακός στο πλαίσιο του Europa League, ο οποίος φαίνεται πως τρέφεται από τις προκλήσεις, εθνικές και άλλες.

Γραφικός (σε σημείο φαιδρότητας), προκλητικός (στα όρια της προβοκάτσιας), αλλά πάνω από όλα… ερντογανικότερος του Ερντογάν, ο δήμαρχος της Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ λατρεύει να υπερβαίνει τα εσκαμμένα, πράγμα που κάνει σχεδόν καθημερινά μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter.

Ειδικά όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τον πρόεδρο της Τουρκίας, o 69χρονος ισλαμιστής δήμαρχος πραγματικά δεν γνωρίζει φραγμούς, λαλίστατος γαρ ο ίδιος (σε σημείο επιδειξιμανίας). Ξεφεύγει πέρα από τα όρια της πολιτικής ορθότητας κάνοντας τη βρώμικη δουλειά: εξαπολύοντας χτυπήματα κάτω από τη μέση κατά πολιτικών αντιπάλων, αποπροσανατολίζοντας με λαϊκιστικά κηρύγματα, αλλά και λέγοντας ανοιχτά όσα άλλοι δεν τολμούν να πουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γκιοκτσέκ «ξαναχτύπησε» το περασμένο Σάββατο, όταν με μια προκλητική ανάρτηση στο Twitter (συνοδευόμενη από χάρτη κλεμμένο από… τουρκικό ταξιδιωτικό πρακτορείο) προεξέτεινε τις γκρίζες κυριαρχικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο μέχρι… την Κρήτη, την Εύβοια και τα Κύθηρα.

«Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάνης, τα μπλε νησιά που φαίνονται παρακάτω δόθηκαν στην Ελλάδα… Και υπάρχουν κάποιοι που ξεδιάντροπα λένε πως επρόκειτο για επιτυχία…», διακηρύττει ο δήμαρχος της Αγκυρας, αποκηρύσσοντας ως κεμαλική αποτυχία το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν σήμερα στην Ελλάδα.

Ταγίπ Ερντογάν και Μελίχ Γκιοκτσέκ. Οταν κάποιοι τολμήσουν να ασκήσουν κριτική στον Τούρκο πρόεδρο ο δήμαρχος σπεύδει να τους αποκηρύξει ως… ηλίθιους, ανεπιθύμητους, γκιουλενιστές, πράκτορες της Δύσης κ.ά.

<p>Ταγίπ Ερντογάν και Μελίχ Γκιοκτσέκ. Οταν κάποιοι τολμήσουν να ασκήσουν κριτική στον Τούρκο πρόεδρο ο δήμαρχος σπεύδει να τους αποκηρύξει ως... ηλίθιους, ανεπιθύμητους, γκιουλενιστές, πράκτορες της

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος ο Ερντογάν είχε επίσης στηλιτεύσει τις κεμαλικές «αποτυχίες» του παρελθόντος, περιορίζοντας ωστόσο τις διεκδικήσεις του μόνο στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται τόσο κοντά στα τουρκικά παράλια «ώστε να ακούγεσαι εκεί εάν φωνάξεις από απέναντι». Ο Γκιοκτσέκ δεν θα μπορούσε φυσικά παρά να μπει στην κουβέντα με ακόμη πιο μαξιμαλιστικές διαθέσεις. Ο ίδιος το συνηθίζει άλλωστε να λέει… καμιά κουβέντα παραπάνω μπροστά στις κάμερες της τουρκικής τηλεόρασης όπου εμφανίζεται συχνά, αλλά και στο Twitter όπου μετράει 3,5 εκατομμύρια followers και σχεδόν 62.000 tweets.

Πρόσβαλε τον Σαρκοζί
Τον Μελίχ Γκιοκτσέκ άλλοι εντός της Τουρκίας τον αποκηρύσσουν ως «τρελό» κι άλλοι ως «τρολ» (όπως ορίζεται στη γλώσσα του Διαδικτύου κάποιος ο οποίος ενεργεί ύπουλα ή επιτηδευμένα για να προκαλέσει-αποπροσανατολίσει). Και σε έναν βαθμό δικαιολογημένα. Μιλάμε άλλωστε για έναν πολιτικό που έχει κάνει πολλά και… εκκεντρικά. Εχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στα γυμνά αγάλματα στην Αγκυρα. Εχει χαρακτηρίσει «χαζή ξανθιά» την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εχει μασήσει τσίχλα μπροστά στον Νικολά Σαρκοζί με στόχο να τον «προσβάλει διπλωματικά». Εχει αποδώσει υπερφυσικές ικανότητες τύπου «τζίνι» στον Φετουλάχ Γκιουλέν κ.ά.

Ωστόσο ο 69χρονος δεν είναι κανένας τυχαίος για να έχει το ακαταλόγιστο. Είναι ο μακροβιότερος στα χρονικά δήμαρχος της Αγκυρας και ένας από τους στενότερους παλαιόθεν συνοδοιπόρους του σουλτάνου Ερντογάν. Βρίσκεται στο τιμόνι της τουρκικής πρωτεύουσας αδιαλείπτως από το 1994 και μετά, έχοντας επικρατήσει σε πέντε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, την τελευταία μάλιστα φορά το 2014 εν μέσω καταγγελιών για νοθεία… και διακοπών ρεύματος.

Πρόεδρος και δήμαρχος πριν από αρκετά χρόνια με τον ισλαμιστή ηγέτη και πρώην πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακάν.

<p>Πρόεδρος και δήμαρχος πριν από αρκετά χρόνια με τον ισλαμιστή ηγέτη και πρώην πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακάν.</p>

Ο Γκιοκτσέκ εισήλθε στον χώρο της πολιτικής στις αρχές της δεκαετίας του 1980, επιστρέφοντας από την Κύπρο όπου είχε υπηρετήσει ως μέλος των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Βουλευτής εξελέγη πρώτη φορά το 1991 στην Αγκυρα με το Κόμμα της Ευημερίας του ισλαμιστή Ερμπακάν για να μεταπηδήσει στην πορεία στο διάδοχο ισλαμιστικό Κόμμα της Αρετής και από εκεί στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ακολουθώντας δηλαδή μια πολιτική πορεία σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη του Ερντογάν.

Οσο για την πίστη του στον Τούρκο πρόεδρο, αυτή όντως θυμίζει πίστη σε… σουλτάνο. «Η υποταγή στον αρχηγό είναι απαραίτητη. Η ιδέα της απόλυτης υποταγής στον αρχηγό υπάρχει στη θρησκεία μας και στην κρατική μας παράδοση. Ο αρχηγός μπορεί να κάνει λάθη, αλλά οι αποφάσεις του πρέπει να τηρούνται», είχε διακηρύξει ο Γκιοκτσέκ σε μια κρίση… ερντογανοσύνης τον περασμένο Μάιο, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της εκπαραθύρωσης του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία για να αυτοπροβληθεί ο ίδιος ως… βασιλικότερος του βασιλέως.

Κάθε φορά που ο Ερντογάν κάνει ή λέει κάτι, ο 69χρονος δήμαρχος της Αγκυρας σπεύδει αμέσως να τον υπερασπιστεί βγαίνοντας ακόμη πιο μπροστά από τον «αρχηγό». Και κάθε φορά που κάποιοι τολμούν να ασκήσουν κριτική στο καθεστώς Ερντογάν, ο Γκιοκτσέκ σπεύδει να τους αποκηρύξει ως… ηλίθιους, ανεπιθύμητους, γκιουλενιστές, πράκτορες της Δύσης κ.α.

«Πού είσαι, άραγε, χαζή ξανθιά, εσύ που κατηγόρησες την τουρκική αστυνομία ότι καταφεύγει υπερβολικά στη βία; Εμπρός ξανθιά, απάντησε τώρα!», είχε γράψει ο ίδιος στο Twitter τον Μάιο του 2015 απευθυνόμενος… στην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ. Η κίνηση των ΗΠΑ να ασκήσουν κριτική στη δυσανάλογη βία με την οποία το καθεστώς Ερντογάν είχε καταπνίξει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το καλοκαίρι του 2013 στο πάρκο Γκεζί της Πόλης, ενόχλησε προφανώς τόσο πολύ τον δήμαρχο της Αγκυρας ώστε αυτός να επιστρέψει δύο χρόνια μετά, ζητώντας από τους Αμερικανούς να «απαντήσουν» για τα δικά τους περιστατικά αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών στη Βαλτιμόρη.

«Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάνης, τα μπλε νησιά που φαίνονται στον χάρτη δόθηκαν στην Ελλάδα…», η προκλητική ανάρτηση του Γκιοκτσέκ στο twitter. Σημειωτέον ότι ο χάρτης ήταν κλεμμένος από τουρκικό ταξιδιωτικό πρακτορείο.

<p>«Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάνης, τα μπλε νησιά που φαίνονται στον χάρτη δόθηκαν στην Ελλάδα...», η προκλητική ανάρτηση του Γκιοκτσέκ στο twitter. Σημειωτέον ότι ο χάρτης ήταν κλεμμέν

Τον Ιανουάριο του 2016, ο Γκιοκτσέκ επρόκειτο να επιτεθεί ξανά στις ΗΠΑ, αποκηρύσσοντας ως ανεπιθύμητο τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα, Τζον Μπας. «Μπας, απολογήσου. Είσαι η λάθος επιλογή για την Τουρκία. Νομίζω ότι θα έπρεπε να πας πίσω στη χώρα σου.

Ενας άλλος πρεσβευτής που μας ξέρει καλύτερα θα έπρεπε να πάρει τη θέση σου», είχε γράψει τότε στο Twitter, εξοργισμένος με την απόφαση των Αμερικανών να υπερασπιστούν στη βάση της ελευθερίας της έκφρασης σειρά ακαδημαϊκών που ζητούσαν ειρήνευση με τους Κούρδους στα νοτιοανατολικά.

Αλλά και πιο πρόσφατα, όταν για παράδειγμα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον περασμένο Αύγουστο ενάντια στον κίνδυνο να εξαχθούν τα εσωτερικά προβλήματα της τουρκικής πολιτικής σκηνής στη Γερμανία (μετά τη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν στην Κολονία τον Ιούλιο, τις πιέσεις για διώξεις γκιουλενιστών, τις επιθέσεις εναντίον γερμανικών μίντια κ.ά.), ο δήμαρχος της Αγκυρας εξανέστη με ένα μπαράζ από δέκα διαδοχικά tweets.

«Νομίζεις ότι είσαι έξυπνη…» έγραφε απευθυνόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο προτού βγει ανοιχτά στην αντεπίθεση και απειλήσει το Βερολίνο με πολιορκητικό κριό τους Τούρκους της Γερμανίας, οι οποίοι θα μπορούσαν εάν τους το ζητήσει η Αγκυρα να «αποσύρουν τα χρήματά τους από τις γερμανικές τράπεζες και να τα πάνε σε τουρκικές που προσφέρουν και υψηλότερα επιτόκια», «να μποϊκοτάρουν τα γερμανικά προϊόντα», «να σταματήσουν να αγοράζουν από γερμανικά καταστήματα» κ.ά.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s