"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Διαβάστε όσα λέει ο Ακιντζί τώρα, για να ξέρετε τι θα γίνει στο μέλλον…


cyprus-is-greek-amp-must-be-free-_3511_sΕκεί κατάντησε την Κύπρο ο Ανα-ν-στασιάδης… Να γίνεται, όχι αυτό που ορίζει το αναγνωρισμένο κράτος, αλλά αυτό που γουστάρει η Τουρκία και το κατοχικό της φερέφωνο.

«Η ΔΔΟ θα έχει ευεργετική επίδραση στην περιοχή»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι ο τρόπος για να ξεπεραστούν οι αμοιβαίοι φόβοι, όπως είπε, είναι η συνεργασία και η αξιοποίηση των ευκαιριών.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με την TUSIAD καθώς και Τ/κ βιομηχάνους, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι οι Τ/κ έχουν φόβους λόγω εμπειριών του παρελθόντος και οι Ε/κ λόγω της Τουρκίας και του 1974, «γι αυτό θα πρέπει να συνεργαστούμε και να αδράξουμε τις ευκαιρίες».

Πρόσθεσε ότι στοχεύουν στο να υπάρξει λύση στο τέλος της διαδικασίας που θα αρχίσει στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη και θα συνεχιστεί στις 12 με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.

Κατέληξε λέγοντας ότι η λύση και η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας θα έχει ευεργετική επίδραση στην περιοχή. Από την πλευρά τους, οι συνομιλητές του κ. Ακιντζί εξέφρασαν την υποστήριξη τους στη λύση.

Ναμί: Όλα τα θέματα έχουν ξεκαθαρίσει εκτός από Ασφάλεια και Εγγυήσεις

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί δήλωσε ότι η εικόνα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχει ξεκαθαρίσει σε όλα τα θέματα εκτός από εκείνα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ, ο κ. Ναμί είπε ότι οι εργασίες για τη λύση πρέπει να γίνουν και το να συμπεριφερόμαστε ωσάν ότι αυτό θα συμβεί (η λύση), δεν θα βλάψει κανέναν.

Ανέφερε ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν τα δημοψηφίσματα και πρόσθεσε ότι στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη καθόρισαν μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ, δέκα προτεραιότητες για την προετοιμασία της μέρας της λύσης. Κάλεσε την «κυβέρνηση» των κατεχομένων να αναλάβει ευθύνες για τις προετοιμασίες και να είναι πιο δραστήρια.

Για το περιουσιακό, ο κ. Ναμί είπε ότι σχεδόν έχουν συμφωνήσει στα κριτήρια τα οποία τώρα σε σχέση με το σχέδιο Ανάν είναι πιο ξεκάθαρα και συνέκρινε τη διαδρομή από την πρώτη μέρα των συνομιλιών μέχρι σήμερα με τη νύχτα και τη μέρα.

Πρόσθεσε ότι στοχεύουν σε συνολική λύση που θα βελτιώνει την οικονομία και αυτό είναι μια «δύσκολη διαδικασία». «Δεν θα απαλλαγούμε από τα οικονομικά μας προβλήματα αμέσως αλλά θα μπούμε στο δρόμο της οικονομίας που θα διέπεται από τα ευρωπαϊκά κριτήρια», είπε.

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Ιανουαρίου στη Γενεύη, είπε ότι πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του Κυπριακού, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για πενταμερή με τις δυο πλευρές να συναντώνται πρώτες και ακολούθως τις εγγυήτριες δυνάμεις να συμμετέχουν. «Κι άλλες χώρες μπορούν να προσκληθούν αν οι ηγέτες το κρίνουν» κατέληξε ο Τ/κ διαπραγματευτής.

Επιμένει σε εγγυήσεις ο Τούρκος Πρωθυπουργός

Η λύση για το Κυπριακό πρέπει να διασφαλίζει τις αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο προσθέτοντας ακόμη ότι η λύση πρέπει να περιλαμβάνει δίκαιη διακυβέρνηση και εκ περιτροπής προεδρία.

“Η θέση μας στο Κυπριακό είναι πολύ καθαρή. Εάν θα υπάρξει λύση στην Κύπρο αυτή η λύση οπωσδήποτε θα περιλαμβάνει μια δίκαιη διακυβέρνηση, εκ περιτροπής προεδρία και θα σέβεται τα δικαιώματα των δύο πλευρών, το δίκαιο, τα εδαφικά διακαιώματα και τα περιουσιακά δικαιώματα. Πρέπει να είναι μια λύση η οποία να διασφαλίζει τις αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η λύση που θα προκύψει οπωσδήποτε θα είναι απόφαση των ομογενών μας που ζουν στην ‘τδβκ’”, ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια πορεία η οποία τους προκαλεί ανησυχία, επισημαίνοντας ότι αυτό που τους ενοχλεί είναι τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. “Δεν υποστηρίζουμε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για παράδειγμα όταν στη Γαλλία κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπάρχει σεβασμός, όταν στην Τουρκία κηρύσσεται έπειτα από πραξικόπημα προκαλεί ανησυχία. Αυτά είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά και η Τουρκία δεν το αποδέχεται. Κι εμείς ανησυχούμε για την πορεία προς την ΕΕ λόγω αυτών των δύο μέτρων και δύο σταθμών”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΕΕ ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση σύγχυσης απέναντι στην Τουρκία, προσθέτοντας πως σε περίοδο εκλογών στις χώρες της ΕΕ οι πολιτικοί για να κερδίσουν τις εκλογές χρησιμοποιούν την Τουρκία και αυτό έχει μετατραπεί σε ασθένεια.
philenews   πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s