"Greek National Pride" blog / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / Ε.Ε. / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΪΜΠΛΕ ΓΙΑ ΝΑ «ΔΕΣΕΙ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ενα πολιτικό θρίλερ όπου τίποτε δεν έχει αφεθεί στην τύχη του


soimple5-600x281

Εναν πολυεπίπεδο «ιστό», ώστε να οδηγήσει την Ελλάδα εκεί που θέλει, δηλαδή σε στραγγαλισμό με στυγνή λιτότητα και στην τελική, στην έξοδο από την Ευρωζώνη, έχει στήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόϊμπλε που πάντα κρατά στο συρτάρι το σχέδιο Χ (Grexit).


Ο Βόλφκανγκ Σόϊμπλε, στις 15 Δεκεμβρίου, χρησιμοποίησε τις παροχές Τσίπρα, για να εντείνει τις πιέσεις στην Ελλάδα και να παγώσει τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους που ποτέ δεν επιθυμουσε πριν τις γερμανικές εκλογές, δηλώνοντας ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι ενάντια στη δανειακή σύμβαση.

Λίγο μετά ακολούθησε η ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup Γερουν Ντάϊσλεμπλουμ για το πάγωμα των μέτρων, μια ανακοίνωση που βασίστηκε σε πρόταση του Βόλφκανγκ Σόϊμπλε.

Να σημειωθεί εδώ, ότι ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ, θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου, εάν χάσει τις εκλογές τον Μάρτιο.

Ωσρτόσο ο Σόιμπλε, έχει εναλακτική για τη θέση του προέδρου του Eurogroup. Και αυτή είναι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος, που ήδη προεδρεύει της ομάδας του ΕΛΚ πριν από κάθε Eurogroup και ανέκαθεν ψήφιζε ό,τι ήθελε η Γερμανία.

Πηγή της Κομισιόν την οποία επικαλείται το euro2day.gr αναφερόμενη στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ διερωτόταν γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει «μάθει» μέχρι τώρα τη γερμανική λογική και προειδοποίησε για ακόμα μια σειρά από προκλήσεις που έρχονται:

1. Αργά ή γρήγορα, η χώρα μας θα κληθεί να δείξει αλληλεγγύη και θα αναγκαστεί -υπό τις πιέσεις της Γερμανίας- να δεχθεί και άλλους πρόσφυγες, καθώς είναι πιθανή η «κατάρρευση» της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Αν περιμένουμε ανταλλάγματα στο οικονομικό σκέλος, δεν πρόκειται να μας δοθούν, διαμηνύουν πηγές που γνωρίζουν.

2. Ο κ. Σόιμπλε που αρχικά σχεδίαζε το σχέδιο Χ (Grexit), τώρα έβαλε στο πλάνο του και το προσφυγικό, που θεωρείται νούμερο ένα πρόβλημα για τη χώρα του. Αυτό τον σπρώχνει όλο και περισσότερο προς τη λογική όχι μόνο του Grexit, αλλά και της ανακατάταξης της Ευρώπης σε έναν «υγιή» πυρήνα με δορυφόρους τις υπόλοιπες χώρες.

Βορράς και Νότος με πρόσχημα το προσφυγικό. Δυστυχώς, αυτό το σχέδιο έχει ήδη αρχίσει να συζητείται υπό μορφή «quiz», που δόθηκε σε ορισμένες χώρες για να απαντήσουν πώς θα επιθυμούσαν μια μελλοντική Ευρώπη.

3. Η Ανγκελα Μέρκελ ακούει αυτά που λέει ο κ. Σόιμπλε ενόψει των εκλογών. Εάν ο κ. Σόιμπλε αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα «διαπραγματεύεται» με το ΔΝΤ, αυτό θα υποστηρίξει και η κ. Μέρκελ.

4. Προφανής είναι η σύνδεση της β΄αξιολόγησης μέχρι το Μάρτιο με τις εκλογές στην Ολλανδία και Γαλλία στη συνέχεια.

5. Ακόμα, αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, διάφοροι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει δειλά δειλά να αναφέρουν τον Μάρτιο, ορισμένοι κύκλοι του Βερολίνου ήδη δείχνουν προς Ιούνιο, οπότε θα υπάρξει ανάγκη για ρευστό και αποπληρωμές ομολόγων και η Ελλάδα θα είναι -πάλι- με την πλάτη στον τοίχο. Εξέλιξη που θα αποτελούσε ακόμα μια προεκλογική νίκη για τον κ. Σόιμπλε.

6. Η ταύτιση απόψεων Σόιμπλε – Τόμσεν μπορεί όντως να φέρει σκληρά μέτρα για την Ελλάδα και ένα «μικρό» δάνειο από το ΔΝΤ δύο ετών, ύψους μέχρι και 6 δισ. ευρώ. Όλα αυτά πριν τις γερμανικές εκλογές, ώστε να μπορεί ο κ. Σόιμπλε να «απειλεί» στο Eurogroup ότι οποιαδήποτε «ανταρσία» συμπαθούντων χωρών-μελών θα περιέπλεκε τη γερμανική προεκλογική εκστρατεία. Έχοντας ως «σλόγκαν» ότι μόνο η Μέρκελ έχει απομείνει για να κρατά τα ηνία της ΕΕ, πολλές χώρες εκτιμά ότι θα κάνουν πίσω. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κ.κ. Ρέντσι και Ολάντ δεν θα βρίσκονται στη «σκηνή», η αντιπολίτευση αποδυναμώνεται.

Η ίδια πηγή σημειώνει για το τέταρτο μνημόνιο, ότι δεν είναι άλλο από την εναλλακτική που προετοιμάζεται ήδη για τη χώρα μας, με τη συμμετοχή και του κ. Σόιμπλε.

Με άλλα λόγια, ο ρόλος του είναι διπλός και «διχαστικός», ώστε κανείς να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα για τη στρατηγική του. Εκτός από τους έμπιστους συνεργάτες του και βεβαίως όσους τον έζησαν από κοντά για 10ετία…

Η πηγή λοιπόν ανέφερε ότι κανένα άλλο μέτρο για το χρέος δεν θα συζητηθεί πριν το τέλος του προγράμματος. Επίσης, παρά τις παραχωρήσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, η πάγια άποψη παραμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της.

Γι” αυτό το κοστούμι που ράβεται για το 2019 και μετά είναι η ένταξή μας στην προληπτική πιστωτική γραμμή «ECCL+» με ενισχυμένη επιτήρηση και παράλληλα σταδιακή έξοδο στις αγορές.

Η ECCL+

Απο Οκτώβριο του 2014, και από τα πρακτικά του περίφημου Washington Club, προέκυπτε πως τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ ήθελαν να κρατήσουν την αυστηρή επιτήρηση στην Ελλάδα μέσω του ECCL+ και το enhanced surveillance (αυξημένη επιτήρηση), παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις προς τον Αντώνη Σαμαρά.

Αυτό το κοστούμι θέλουν να ράψουν ορισμένοι για μετά το 2018. Η αυξημένη επιτήρηση του ECCL θα επιτρέπει προληπτική παρέμβαση του Eurogroup και την επιβολή μέτρων εάν θεωρήσει ότι η Ελλάδα τείνει να παρεκκλίνει από τους στόχους.

Το «άτυπο» σχέδιο της Κομισιόν

Η Κομισιόν και ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρούν ότι η κατάσταση τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου και να βαδίσει εκεί ακριβώς που τη θέλει ο κ. Σόιμπλε.

Γι’ αυτό και ζητούν να πέσουν οι τόνοι.

Το σχέδιο που προωθεί με τρόπο η Κομισιόν είναι να παραμείνει το ΔΝΤ ως έχει μέχρι και μετά τις γερμανικές εκλογές και μετά η ίδια η Κομισιόν θα μπει μπροστά και θα πει ότι το ΔΝΤ δεν χρειάζεται πλέον, αφού παραμένει μόνο ένας χρόνος στο πρόγραμμα.

Ήδη η Γερμανία απορρίπτει τέτοια προοπτική, την οποία έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Κομισιόν θα ήθελε να πέσουν οι τόνοι, να ροκανιστεί ο χρόνος (εάν δεν βρεθεί ενδιάμεσα λύση) και να φθάσουμε μετά τις γερμανικές εκλογές, όπου θα μπει στο τραπέζι η απομάκρυνση του ΔΝΤ, καθώς πλέον η ΕΕ έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση. Αυτή ήταν η πάγια θέση Γιούνκερ ακόμα και πριν αναλάβει τα ηνία της Κομισιόν.

Μια κίνηση πάντως του κ. Τσίπρα ήταν αρκετή για να εκνευρίσει τον κ. Γιούνκερ. Μετά τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής, και αφού η ώρα ήταν περασμένη, είχε κλειστεί ραντεβού μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Γιούνκερ.

Η κεντρική συνέντευξη Τύπου τελείωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέμενε τον Έλληνα πρωθυπουργό να τελειώσει τη δική του. Όμως η συνέντευξη κράτησε πολύ, λόγω του μεγάλου όγκου των ερωτήσεων, με αποτέλεσμα ο κ. Γιούνκερ να αποχωρήσει εκνευρισμένος.

Κανονίστηκε τηλεφωνικό ραντεβού μεταξύ των δύο το πρωί της Παρασκευής. Εάν ο κ. Τσίπρας αποδεχόταν την πρόταση του κ. Γιούνκερ για πρόγευμα εργασίας, τότε θα μπορούσε να ακούσει κάποια πράγματα που δεν λέχθηκαν από το τηλέφωνο για ευνόητους λόγους, λένε πηγές που γνωρίζουν…

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s